Motorola Moto Buds 600 ANC test - Slušalice uz telefon, ali baš dobre

Motorola Moto Buds 600 ANC test - Slušalice uz telefon, ali baš dobre

Motorola Moto Buds 600 ANC su verovatno najbolje slušalice koje se dobijaju uz neki telefon. Pogledajte zašto u našoj recenziji.

  Sadržaj

   Motorola Moto Buds 600 ANC bežične slušalice koje su nam se našle na testu dolaze u pakovanju vrlo atraktivne Viva Magenta verzije Motorola Edge 30 Fusion telefona i možemo reći da su u pitanju verovatno najbolje slušalice koje dolaze uz telefon koje smo bili u prilici da vidimo.

   Motorola Moto Buds 600 ANC test – Slušalice uz telefon, ali baš dobre

   Pozitivne ocene

   • Snapdragon Sound
   • Udobnost
   • Veoma dobar zvuk
   • Odlična redukcija buke

   Negativne ocene

   • Nema aplikacije za podešavanje

   Slušalice koje se mogu dobiti samo pri kupovini telefona, a koje bismo voleli videti i kao zaseban proizvod jer ostavljaju odličan utisak.

   Pre nekoliko godina, kada su 3.5mm konektori polako počeli da izostaju sa mobilnih telefona, mnogo korisnici su počeli da dižu bunu protiv takvih modela, iz potpuno razumljivih razloga. Najpre, neki od nas su dali fine pare za dobar par žičanih bubica ili slušalica, koje s obzirom na trend izostavljanja 3.5mm konektora, već na narednom telefonu koji kupe ne bi bili u mogućnosti da koriste – ili makar ne bez dodatnog adaptera.

   Druga bitna stvar je što bežične tehnologije za prenos zvuka, odnosno konkretno Bluetooth koji svi i koristimo, u tom trenutku apsolutno nisu bile spremne da preuzmu ulogu od kabla. Neko će reći da to nisu ni danas, makar ne u potpunosti – i biti u pravu, iako je situacija u pogledu kvaliteta zvuka i latencije značajno bolja i za većinu korisnika zapravo više nego dovoljno dobra da se bez razmišljanja mogu odlučiti za Bluetooth slušalice.

   Razlog za ovo je razvoj tehnologija, kako samog Bluetooth standarda, tako i pratećih čipova i kodeka koji u velikoj meri utiču na ono što na kraju dopire do vaših ušiju.

   Blootooth kodeci i Snapdragon Sound

   Bazični SBC kodek koji je zbog niskog bitrate-a apsolutno nedovoljan za vernu reprodukciju i nešto bolji AAC, koji su i najčešće prisutni na bežičnim slušalicama su počela da menjaju neka naprednija rešenja.

   I kako to obično biva, više kompanija je izašlo sa sopstvenim opcijama koje nisu međusobno kompatibilne, pa ćete na Samsung telefonima i slušalicama koristiti njihov Scalable Codec, Sony ima svoj LDAC, tu su i LDHC i LC3 koje retko ko i koristi, kao i AptX iza koga stoji Qualcomm.

   I upravo ovaj poslednji nam je danas u fokusu, odnosno njegova najnaprednija verzija. Naime, sam AptX kodek je bio prisutan na mnogim uređajima nezavisno od chipseta i proizvođača i to u nekoliko verzija, ali je kvalitet njegove implementacije umeo da varira.

   Kako bi osigurao da ono što korisnik dobija zaista radi kako treba i nudi prednosti poput AptX Adaptive 24-bit/96kHz reprodukcije, niske latencije, Bluetooth High Speed linka i u poslednjoj iteraciji i aptX Lossless formata, Qualcomm je odlučio da pokrene Snapdragon Sound sertifikaciju uređaja i postavi određene standarde kako bi oni nosili Snapdragon Sound oznaku.

   Da bi ovo radilo kako je predviđeno, potreban je i mobilni telefon sa odgovarajućim Snapdragon chipsetom, slušalice opremljene Snapdragon Sound tehnologijom, kao i sve potrebne softverske komponente. Dakle kompletan hardversko-softverski ekosistem koji bi garantovao dobro iskustvo.

   Snapdragon komplet – Motorola Edge 30 Fusion i Buds 600

   Nama se ovog puta na testu našao jedan komplet koji je upravo to, i to iz kompanije Motorola. Naime, u pitanju je Motorola Edge 30 Fusion mobilni telefon koji ste već imali prilike da vidite u našoj recenziji, a uz koji u pakovanju dolaze i Moto Buds 600 bežične slušalice. Dakle kao u stara diskutabilno dobra vremena kada su se u pakovanjima telefona dobijale slušalice, samo u znatno modernijoj varijanti.

   Ono što je zanimljivo u vezi samog telefona je da je u pitanju potpuno nova boja, vrlo upečatljiva, a koja nije bila dostupna u trenutku objave ovog modela. U pitanju je Viva Magenta, boja godine kompanije Pantone sa kojom Motorola ima saradnju koja podrazumeva da samo njihovi telefoni mogu koristiti boju za koju Pantone predviđa da će te godine biti u trendu.

   Ne znam koliko će ovo nositi muški deo populacije, ali za dame je apsolutno kreativnija opcija od uobičajenih crvenih i rozih. I jako je interesantan koncept da se i već objavljeni telefoni pojavljuju u novim bojama – to je nešto što nismo viđali ranije.

   Pošto nam je u ovom videu fokus na slušalicama, ako vas zanima više o ovom telefonu pogledajte našu recenziju, a ono što je bitno naglasiti je da je u pitanju model baziran na Snapdragon 888+ platformi, što naravno omogućuje i korišćenje prednosti Snapdragon Sound-a.

   Motorola Moto Buds 600 ANC – Dizajn

   Što se samih slušalica tiče, Moto Buds 600 se donekle uklapaju u vizuelnu temu telefona, pošto dolaze u kutiji za nošenje od poluprovidne plastike u nekoj bordo varijanti. Kutija je neuobičajenog oblika, zaobljena sa donje i bočnih strana, ali sa ravnom gornjom površinom. Laka je za rukovanje, ali nešto većih dimenzija od proseka, pogotovo u pogledu profila, pa se neće baš savršeno utopiti u svaki džep.

   Ono što je odlično rešeno je kako slušalice stoje u kutiji, vodoravno i sa spoljnom površinom na gore, pa ih je vrlo lako izvaditi iz kutije, a i nećete imati dilema oko toga kako se vraćaju na mesto. Unutar kutije ćete primetiti i kontakte za punjenje, kao i prekidač za uparivanje koji se nalazi između mesta za slušalice i dovoljno je diskretan da vam na prvu može i promaći. Na spoljnoj strani je tu samo jedan USB Type-C port za punjenje.

   Same slušalice su u istoj nijansi kao i kutija, sa kombinacijom relativno uobičajenog oblika dela koji naleže na uvo i unikatnog dizajna produžetka. Motorola logotip i oblik koji se sužava ka krajevima sa zaobljenim ivicama čine da Moto Buds 600 izgledaju drugačije i meni se lično dopada, a recite nam u komentarima kakav utisak ostavljaju na vas.

   Pomenuli smo oblik tela slušalica i on je tako izvajan da anatomski legne unutar ušne školjke i pruži solidnu pasivnu izolaciju i čvrsto stajanje. Udobnost je makar u mom slučaju na visokom nivou, a i kako površina nije od polirane plastike već sa blagom teksturom, slušalice nisu klizave i deluje da bi ostale u istoj poziciji i pri naglim pokretima ili trčanju u toplim danima. U pakovanju dolaze i silikonski nastavci u odgovarajućoj boji u tri veličine kako biste ih prilagodili svojim ušima.

   Kontrole i aktivna redukcija buke

   Površine na obe slušalice na kojoj se nalazi Motorola logotip je ujedno i osetljiva na dodir, pa su vam na raspolaganju komande za pauziranje, puštanje i preskakanje pesama, aktiviranje glasovnog asistenta, javljanje i odbijanje poziva i promenu moda redukcije buke.

   Odlično je i što su komande ograničene samo na logotip, a ne na kompletnu bočnu površinu, pa se neće dešavati da ih slučajno aktivirate ako želite da podesite slušalicu u uvetu. Brzina odziva na komandu je malo spora, pa je to nešto na šta ćete se morati navići i imati poverenja da je komanda registrovana i da joj treba sekunda-dve da odreaguje.

   Za razliku od mnogih slušalica ovog tipa, ovaj model nema odgovarajuću aplikaciju, što jeste zamerka, ali ne obavezno i bitan nedostatak, jer je jedino što će vam nedostajati mogućnost konfigurisanja komandi. Sve ostalo je tu u opcijama samog Motorola korisničkog interfejsa. Naravno, biće neophodno proučiti i uputstvo koje se dobija u pakovanju kako biste naučili šta vam je sve od komandi na raspolaganju i kako se aktivira.

   Ovo je pogotovo bitno kako biste aktivirali aktivnu redukciju buke za koju nismo sigurni da je aktivna inicijalno, a koja itekako pravi razliku kada je u pitanju ovaj model. Ako nas pratite redovno, verovatno znate da ovo nisu prve Snapdragon Sound slušalice na testu i da nas prethodno testirani Xiaomi model nije oduševio redukcijom buke, za koju je zadužen sam Snapdragon chip.

   U tom pogledu Moto Buds 600 ostavljaju znatno bolji utisak i možemo reći da je aktivna redukcija čak veoma dobra, odnosno u rangu boljih modela koje smo imali prilike da probamo. Buka i huk iz okoline su skoro u potpunosti eliminisani, a glasovi umanjeni dovoljno da ne smetaju, ali da ih i dalje možete čuti, što je verovatno i optimalna implementacija.

   Zbog čega ovaj model to radi dobro, a prethodni ne, nismo sigurni – možda je u pitanju novija verzija softvera ili neka Motorola optimizacija, ali u svakom slučaju Buds 600 ostavljaju vrlo dobar utisak po pitanju redukcije buke. Na raspolaganju vam je i korišćenje samo pasivne izolacije, kao i transparency mod koji zaobilazi i pasivnu kako biste sve oko sebe čuli kao da nemate slušalice na ušima.

   Ne zvuči baš isto, ali je vrlo praktično kada nešto treba da čujete, a ne želite da vadite slušalice iz ušiju.

   Motorola Moto Buds 600 ANC – Zvuk

   Što se zvuka tiče, Motorola ne navodi puno tehničkih detalja, osim da ga proizvode 10mm driver zvučnici, što važi i za dobar deo modela na tržištu. Ono što je bitnije je da Moto Buds 600 pružaju zvuk solidnog frekventnog balansa, rekli bismo prijatnog za slušanje, uz ukupno malo “topliji” zvuk u nižem delu spektra.

   Dakle, basa ima malo više od ravnog odziva, ali je dobra vest da on nije preteran i dobro je odmeren da ne utiče na ostatak opsega. Niske frekvencije su dosta ujednačene čak do 30Hz, a prostiru se do oko minimalnih 25Hz. Izobličenja u bas delu spektra su vrlo niska, ali definicija basa usled pomenutog akcenta nije baš vrhunska.

   Ono što je primetno je da slušalice pružaju dosta detalja u srednjem delu spektra, pa ćete čuti puno sitnica u nekim pesmama koje možda niste ranije, kao i repove reverba i slične stvari koje doživljaj slušanja čine zanimljivijim i lepšim. Visoke frekvencije su takođe detaljne, ali bez preterivanja i akcentovanja, pa slušalice nisu zamarajuće pri dužem slušanju.

   Sve ovo važi i za vezu sa uređajima koji ne podržavaju Snapdragon Sound, odnosno AptX Adaptive kodek, ali ako Moto Buds 600 uparite sa odgovarajućim telefonom, što ćete svakako i uraditi s obzirom da sa njim dolaze u paketu, zvuk postaje još čistiji i definisaniji, pa i utisak još bolji.

   Razlika nije astronomska, ali je dovoljna da je primeti i prosečan ljubitelj muzike, a pogotovo oni sa malo “probirljivijim” ušima. Možda to još uvek nije kao kabl, ali da budemo realni, ovo i nije model kod koga biste primetili razliku između kodeka sa visokim bitrate-om i kabla – takvih baš i nema puno na tržištu.

   Veza, latencija, baterija

   Veza je naravno Bluetooth 5.2 i to vrlo dobra, pa su slušalice u našem testu u redakciji i na razdaljinama oko 10m sa gipsanim zidom između njih i izvora zvuka radile bez štucanja, što je pohvalno. Podržano je i uparivanje sa dva uređaja istovremeno, uz malo neobičnu proceduru koja je opisana u uputstvu, a koja zahteva da ih uparite sa prvim, ugasite Bluetooth na tom uređaju, uparite sa drugim, a zatim ponovo aktivirate Bluetooth na prvom.

   Naravno, tu je i Google Fast Pairing podrška, pa će prvi put za povezivanje sa telefonom biti dovoljno da samo otvorite kutiju i kliknete na notifikaciju na telefonu.
   Kašnjenje veze je zaista vrlo nisko, pa uredno možete gledati neki video i ne primećivati desinhronizaciju usana i govora, ili igrati igre uz dobro iskustvo. Ovo važi i za konekciju sa ne-Qualcomm baziranim uređajima što je odlično jer proširuje upotrebljivost ovog modela.

   Što se baterije tiče, same slušalice pružaju do 6 sati neprekidnog slušanja, a kutija za punjenje još dodatnih 20 sati. Ono što je zanimljivo je da je pored punjenja USB-C kablom, koje traje oko 2 sata za pun kapacitet, podržano i bežično punjenje, pa je ovaj model zaista lepo opremljen funkcijama.

   Motorola Moto Buds 600 ANC – Utisci

   Sve u svemu, Motorola Moto Buds 600 slušalice su model koji je Snadragon Sound implementirao na pravi način i koji će verujemo oduševiti sve nove vlasnike Motorola Edge 30 Fusion telefona sa kojim dolazi u pakovanju.

   Prošlo je mnogo vremena od kada smo u pakovanju nekog telefona videli par zaista dobrih slušalica, pa nas je Motorola ovim podsetila na to i to modelom na kome se nije štedelo – ako izuzmemo aplikaciju.

   Moto Buds 600 se kod nas se ne prodaju kao poseban proizvod, a cena koja se navodi na Motorola sajtu je oko 150$, što ih u prevodu na evropske cene svrstava u ozbiljniju klasu, kojoj na osnovu zvuka i mogućnosti u ostalom i pripadaju.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Komentari (0)

   Nema komentara 😞

   Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

   Pridruži se diskusiji
   Možda vam se svidi