Hisense Infinity H30 Lite test

Hisense Infinity H30 Lite test

Ukoliko HiSense već možemo smatrati velikim imenom u svetu potrošačke elektronike, svakako se ne može reći da je prepoznat na polju tržišta pametnih telefona. Nastup nuđenja više vrednosti za uložen novac je jako teško ostvariti na poljima gde margina nije velika, a pristupačni mobilni telefoni svakako spadaju u takvu grupu proizvoda. No, za takvog giganta nema nepremostivih zadataka, pa tako nova Infinity H30 linija ima i svoj Lite model, koji je upravo predmet našeg današnjeg prikaza.

  Sadržaj

   Infinity H30 Lite tako stiže u pomalo prenatrpanu i zasićenu kategoriju uređaja. No, može li ponuditi neki novi, dodatni kvalitet? Za početak, treba reći da je telefon dostupan u dve varijante – sa 3 GB RAMa i 32 GB skladišta, odnosno sa 2 GB RAMa i 16 GB skladišta. Bili smo u prilici da testiramo oba.

   Skuplji model košta 16,999 dinara, a jeftiniji 13,999 dinara. Svakako je reč o kategoriji koja je čak ispod onoga što je neka vrsta praga u kome razumno očekujemo solidan telefon – oko 150-170 evra, ili od oko 20 hiljada dinara pa naviše. Dakle, šta H30 Lite može da ponudi?
   Telefon na testu
   Pre svega, vrlo dobar dizajn, za početak. Veoma nam se dopada kako izgledaju ovi telefoni. Imali smo priliku da probamo telefone u dve boje, plavo-ljubičastoj i zelenoj, oba sa gradijentima koji se prelivaju u razne nijanse. Na poleđini se nalazi i skener otiska prsta, a sa donje strane micro-USB port – jasno je da nema ništa od brzog punjenja.
   HiSense_Infinitiy_H30_lite_1s.jpg
   Premda se na poleđini koristi plastika, sve je sasvim razumno u okvirima kategorije i moramo reći da nam se sa te strane H30 Lite prilično dopada. Verovatno je reč o najlepšim telefonima koje možete kupiti za te pare, ili makar jednim od najlepših. Čak je staklo na prednjoj strani zakrivljeno putem 2,5D ivica. Nemamo zamerke na izradu, što je vrlo pohvalna stavka, budući da obično mnogo čemu možemo da zamerimo makar nešto.
   HiSense_Infinitiy_H30_lite_4s.jpg
   Ekran je IPS tipa, dijagonale 6,1 inča, te rezolucije od 1500 x 720 piksela, što donosi gustinu prikaza od 269 ppi, što je sasvim u rangu cenovne klase. Postoje jasni i vidljivi okviri oko ekrana. No, to je sasvim u skladu sa kategorijom – vidljive su crne ivice na svim bokovima.
   his30liteekran_s.jpg
   Generalno je utisak o ekranu sasvim korektan. Postoje bolji, postoje slabiji ekrani, ali možemo reći da je ovaj sasvim korektan. Malo smo zbunjeni odnosom stranica od 18,75 : 9 kada je reč o samom ekranu, ali dobro, očito je da proizvođači danas vole da eksperimentišu tu i tamo. Uostalom, verovatno je to delimično i razlog nešto debljih ivica telefona koje su ispunile deo onog dela koji bi inače bio pokriven 19 : 9 ekranom.
   HiSense_Infinitiy_H30_lite_6s.jpg
   Telefon raspolaže skenerom otiska prsta na poleđini, a prednja kamera je smeštena u izrez iznad ekrana. HiSense ovaj ekran naziva U-Infinity. Setićete se gde ste videli nešto slično – Samsung ekran naziva Infinity-U. Reč je o ekranu sa polukružnim izrezom u vrhu kod južnokorejskog giganta, pa se očito HiSense dosetio kako da “pozicionira” svoje rešenje.
   HiSense_Infinitiy_H30_lite_3s.jpg
   Uređaj stiže sa jednim zvučnikom, što je sasvim u skladu sa kategorijom. Raspolaže 3,5-milimetarskim priključkom, a podržava i FM radio. Nažalost, na test nije stiglo kompletno prodajno pakovanje, pa vam u tom smislu ne možemo eksplicitno potvrditi sadržaj paketa, ili brzinu punjača. No, pošto i uz punokrvni H30 stiže punjač od 10 W, sumnjamo da će se u dosta nižoj kategoriji, praktično dvostruko jeftinijoj, nuditi taj tip ekstravagancije.
   his30liteaudio_s.jpg
   Sve u svemu, uređaj ima jasne adute u pogledu dizajna i izrade. Za mnoge će to biti sasvim dovoljno. Takođe, treba imati u vidu da je reč o vrlo pristupačnim telefonima generalno. Čak smo pomalo začuđeni jer HiSense sada nudi veliki broj telefona koji se međusobno prepliću i u pogledu cena i u pogledu karakteristika. Videćemo kako će se „iskobeljati“ iz toga, posebno uz komplikovanu nomenklaturu proizvoda. Da se ne lažemo, potrebno je pre svega da prođe određena doza vremena, i kada se potrošači naviknu na konstantno proizvođačevo prisustvo, sve će biti daleko lakše.HiSense_Infinitiy_H30_lite_5s.jpg
   Stižemo do stavke koja je najkontroverznija. Naime, upravo se na hardveru prištedelo ponajviše.  U suštini, ovo je hardver koji je namenjen telefonima kategorije 100-120 evra, odnosno ne smemo zaboraviti da bez obzira što se takav hardver nalazi u modelu od 17 hiljada, nalazi se i u modelu od 14 hiljada dinara. Šta to u praksi znači?
   [modul]specifikacija=9719[/modul]
   H30 Lite koristi Unisoc SC9863 čipset. Reč je o ne toliko poznatom čipu koji je kreirao ne toliko poznati Unisoc, bivši Spreadtrum. Sam čipset bi trebalo da je izrađen u 28-nm tehnologiji, i to ne obećava naročitu energetsku efikasnost – mada treba reći da proizvođač to nikada nije potvrdio.
   his30litecpuz_s.jpg
   Procesor je 8-jezgarni, koristi Cortex-A55 jezgra i radi na do 1,6 GHz. Grafika je nepoznata, a sve što se zna jeste da podržava 1080×2160 rezoluciju, odnosno 1080p HD video reprodukciju. Ovakve stvari nikada ne obećavaju, zar ne?
   his30liteantutu_s.jpg
   his30litegeekbench_s.jpg
   Prisutan je microSD slot za proširenje memorije, a tu su i Dual SIM mogućnosti. Pomenuti slot podržava kartice maksimalnog kapaciteta do 128 GB. Kao što smo rekli, postoje varijante sa 3 / 32 GB i 2 / 16 GB. Što nas dovodi do pitanja kako telefoni rade…do tada, na priloženim skrinšotovima možete videti rezultate sintetičkih testova.
   his30lite3dmark_s.jpg
   his30litegfxbench_s.jpgHiSense isporučuje Infinity H30 Lite telefon sa Android 9 Pie operativnim sistemom. No, ono gde smo ostali začuđeni jeste što je on donekle drugačiji u odnosu na punokrvni H30. Nisu u pitanju velike razlike, već pre detalji, uglavnom kozmetika – poneki meniji i slično, ali nas je začudilo što HiSense nije unificirao iskustvo. Da stvari budu još čudnije, manje izmena u odnosu na stok interfejs je napravljeno na snažnijem telefonu. No, u suštini, i ovde se HiSense umnogome oslanjao na stok Android.
   his30litesoftver1_s.jpg

   Postoji mnogo načina da sumiramo iskustvo koje telefon nudi, ali kada se podvuče crta, jedna stvar je jasna.  Prosto rečeno, nismo zadovoljni. Očito je problem do samog čipseta, koji je nedovoljno snažan. Sistem je relativno spor, sa usporenjima u očitim zahtevnim situacijama. Animacije nisu dovoljno tečne i prosto Android 9 Pie bi trebao da bude brži. Situacija je naravno nešto bolja na hardverski snažnijem telefonu koji raspolaže sa 3 GB sistemske memorije.


   HiSense je i ovaj telefon navodno prožeo raznim AI funkcijama, ali iskreni da budemo, nismo videli neke koristi od svega toga. Obećavaju se detekcije scena prilikom fotografisanja, upravljanje potrošnjom energije zarad efikasnijeg rada i tako dalje. Ipak, ne možemo reći da vidimo neku značajniju korist od svega toga u svakodnevnoj praksi.


   I na ovom telefnonu je sa leve strane prisutan hardverski taster – reč je o “pametnom tasteru”, čija se funkcija može programirati. Zanimljivo je da interfejs nudi razne opcije, pa pametan taster ne mora uvek raditi istu stvar, već kontekstualno može biti korišćen na razne načine – recimo, može se koristiti da se pozove neka aplikacija ili kamera, snimi skrinšot, podeli ekran i slično.


   Za bezbednosne funkcije je zadužen senzor otiska prsta ili Face Unlock. Ukupno gledano, nemamo nikakvih zamerki na ovakvo opredeljenje. S druge strane, telefon definitivno nudi slabe performanse, naročito u zahtevnijim situacijama. Možda smo pomalo preoštri, budući da je reč o vrlo pristupačnoj kategoriji, ali prosto iskustvo je moralo biti bolje.
   Baterija
   his30litebaterija_s.jpg
   Baterija ima 3000 mAh. No, ne možemo reći da se telefon može podičiti nekom naročitom autonomijom, verovatno usled starijeg čipseta. Video klip od 10 sati se prekida posle 9 sati i to bi bilo to. Otprilike, jedan dan upotrebe, ukoliko ste ekstremno štedljivi možda postignete malo više. Nažalost, pošto telefoni nisu stigli u punom pakovanju, već kao semplovi, ne znamo kakvi se punjači isporučuju, ali s obzirom na cenovnu klasu i micro-USB port, jasno je da nema ništa od brzih punjača.HiSense_Infinitiy_H30_lite_2s.jpg
   Koliko može kamera na jednom tako nezahtevnom telefonu kao što je H30 Lite? Veoma dobro pitanje. No, bilo bi nefer ukoliko bismo tražili nešto više od najbazičnijeg iskustva. I upravo zato je pomalo čudno što nas HiSense maltene mami, obećavajući puno toga kada je kamera u ovoj kategoriji u pitanju. Međutim…
   his30litekamera_s.jpg
   Aplikacija za kameru je korektna, ali opet, slično kao i kod samog interfejsa, vidimo jasne razlike između H30 i H30 Lite modela, što nas začuđava. Paradoks je da, recimo, H30 ima svega 4-5 režima snimanja, dok H30 Lite ima duplo više! Dostupan je čak i režim noćnog snimanja, uz QR kod, AR dodatke, razne filtere i slično. S druge strane, nema Pro opcije, u kojoj bi bili otključani razni parametri i dostupni za manuelno podešavanje.   HiSense Infinity H30 Lite koristi senzor od 16 MP pozadi, što nas je odmah asociralo na “punokrvni” H30. U prvi mah smo pomislili da uređaj ima isti senzor kao i H30, ali stvari su daleko od toga. Ovaj senzor ima otvor blende od f/2.2, podržava standardan autofokus i kombinuje se sa pomoćnim senzorom od 5 megapiksela. Pogađate, on služi prevashodno za merenje dubine.   Tu počinju naši problemi. Ponajviše, problem je pravio sporiji autofokus – ne toliko zbog toga što je spor, koliko zbog nepreciznosti i svojevrsne proizvoljnosti, gde bi odjednom selektovao i fokusirao ono što on smatra da je bitno na fotografiji. Ta promena fokusa je bila primetna bez obzira da li je korišćen AI režim ili ne. Štaviše, zbog toga je video snimanje praktično neupotrebljivo. Nije kao da biste se ovajdili od 720p snimka, ali jednostavno se telefon refokusira svakih par sekundi i snimak postaje neupotrebljiv.   H30 Lite je u stanju da prepozna do 12 različitih scenarija AI fotografije, slično kao i H30, ali definitivno njegove fotografije mogu tek da posluže. To se posebno odnosi na snimke pri slabijem osvetljenju. Noćni mod, sa kojim telefon dolazi, je praktično neupotrebljiv i ne rezultuje nikakvim posebnim snimcima. Fotografije su mutne, sve deluje isprano, zrnasto, prepuno šuma.
   foto_hsh30_37_s.jpg


   Slično važi i za prednju kameru. Boje su vrlo vidljivo isprane, a noćni snimak je neupotrebljiv. Prilažemo kako izgleda sa i bez blica, i mislili smo da je telefon sa testa u kvaru, ali se situacija ponovila na oba uređaja – sa 3/32 i 2/16 GB varijantama. Dakle, ispostavilo se da je to tako i da H30 Lite definitivno ima problema sa noćnim fotografijama i uopšte snimcima pri slabijem osvetljenju.
   foto_hsh30_31bezblica_s.jpg
   foto_hsh30_31sablicem_s.jpg
   Ruku na srce, kamera ne briljira ni pri jarkom svetlu. Posebno je izražen “glow” efekat, gde se pojedini delovi fotografije jarko presijavaju kao da je HDR probio. Boje su takođe isprane, a takođe je prisutna jasna tendencija ka umekšavanju fotografija, zbog čega one gube na oštrini i detaljima. Sve u svemu, kamera definitivno nije adut H30 Lite telefona, čak i ako se ograničimo na okvire cenovne kategorije.
    
   HiSense_Infinitiy_H30_lite_8s.jpg
   Na samom kraju, možemo reći da je ovo telefon sa nekim izraženim prednostima i manama. Veoma nam se dopada dizajn telefona i sa te strane nema greške, stvari su odrađene vrhunski. S druge strane, na hardverskom i softverskom nivou ima još dosta da se radi. Ne znamo ni sami kako će se to odraziti na tržišnu situaciju, jer pitanje je koliko ko ima vremena da čeka.
    
   S druge strane, dobra osnova je tu, ali u višoj cenovnoj klasi. H30 je vrlo dobar telefon za koji smatramo da će steći dosta poklonika i da je najbolji ogled onoga što HiSense danas može i ume, a verujemo da će i naredna generacija H30 Lite uređaja biti daleko konkurentnija u svojoj kategoriji. Preporučujemo vam da pogledate i druge pristupačnije telefone na našem sajtu jer smo tu za naše posetioce i testiramo sve uređaje bez obzira na kategoriju – nismo posvećeni samo skupim telefonima.
   Prednosti:
   – Vrhunski dizajn – Android 9 Pie – Solidna izrada
   Nedostaci:
   – Spor hardver… – …koji se odražava na utisak o radu kada je softver u pitanju – Kamera je morala biti bolja

   Možda vam se svidi