HiSense Infinity H30 test

HiSense Infinity H30 test

Biti nov na tržištu nije nimalo jednostavno. Ulazite u nepoznato, morate da uložite mnogo energije i truda da zadobijete pozicije koje drugi već drže, a istovremeno ne smete da razočarate i nemate pravo na grešku. No, to znači i da je izazov tim veći. A kada je reč o džinu kakav je HiSense, definitivno je jasno da postoji znanje, volja i kapacitet da se izazovi savladaju.

  Sadržaj

   Već smo vam predstavljali HiSense televizore i ne samo da smo se tom prilikom jasno uverili da je reč o sjajnim proizvodima, već smo i vama dočarali o kakvom se imenu i brendu radi. Uostalom, biti generalni sponzor manifestacije kao što je Svetski šampionat u fudbalu dovoljno govori samo za sebe. Sada HiSense ulazi na tržište pametnih telefona. Neće mu biti lako. No, jasno je da postoji znanje, volja, sposobnost i resursi da cela priča bude uspešna. Dobar prilog u dokaz te teze je model Infinity H30, koji vam danas predstavljamo.

   Reč je o telefonu koji je u ovom trenutku najbolje što HiSense ima u svojojponudi. H30 košta 28 hiljada dinara, odnosno oko 240 evra. Za taj novac definitivno treba ponuditi nešto konkretno, a HiSense se opredelio da ponudi što više u tradicionalnim domenima – što ekstravagantniji dizajn, što veći ekran, što veća baterija. Uostalom, zašto da ne?
   Telefon na testu
   Na naš test je stiglo kompletno pakovanje Infinity H30 telefona. U njemu se nalazi, između ostalog, i silikonska futrola za nošenje. To je svakako lepa vest, posebno imamo li u vidu nestandardne dimenzije telefona. Ovo je jedan od većih telefona, tako da je veoma lepo videti da se ta vrsta dodatka isporučuje uz telefon.
   HiSense_Infinity_H30_1s.jpg
   Kada kažemo “jedan od većih telefona”, definitivno mislimo to. Reč je o telefonu sa ekranom od 6,53 inča, jednom od najvećih koje možete kupiti u ovoj cenovnoj kategoriji. Vrlo je gabaritan, a opet, nije preterano debeo, sa svega 8,75 mm debljine. Sa odnosom strana od 2:1 nije baš jednostavno koristiti ga jednom rukom, tako da je jasno da je namenjen svima koji žele – fablete.
   Dizajn telefona je vrlo dopadljiv i moderan – leđa su ekstravagantnog gradijenta koji prelazi iz lila boje u plavu i obrnuto. Osim „okean ljubičaste“, kako se naziva ova boja, na raspolaganju je i „ledeno plava“, koja takođe izgleda veoma lepo. Sve u svemu, u dizajnerskom smislu, telefon je pun pogodak. Moramo reći da smo vrlo prijatno iznenađeni, bez obzira na to što je HiSense objektivno veliko ime u svetu potrošačke elektronike. Dizajn je definitivno takav da telefon odaje utisak da pripada višoj klasi nego što objektivno pripada.
   HiSense_Infinity_H30_2s.jpg
   Materijali su veoma fini i prilagođeni klasi – upotrebljena je kombinacija stakla i plastike. Pozadi je smešten skener otiska prsta, a na dnu je micro-USB konektor. Naravno, to znači i da nema ništa od brzog punjenja, ali o tome nešto kasnije. Dabome, prisutan je i 3,5-mm audio konektor. Sa leve strane postoji jedan hardverski taster, o kome ćemo nešto više govoriti kada budemo govorili o softverskoj strani telefona. Sve u svemu, eksterijerom, dizajnom i kvalitetom izrade telefona možemo biti zadovoljni.
   Kada sve sagledamo, jasno je da je telefon namenjen korisnicima koji preferiraju nešto veće telefone, odnosno koji žele masivne uređaje. U futrolu posebno deluje gabaritno. Istovremeno, izgleda veoma lepo i u inicijalnim utiscima Infinity H30 deluje zaista kao da nema nikakve mane. Što je pohvalno, imajući u vidu da se radi o praktično debitantskom uređaju, a on i jeste osmišljen tako da je verovatno najjeftiniji telefon ovakvih gabarita, te u tom smislu zauzima vrlo specifičnu nišu, odnosno tržišnu poziciju.HiSense_Infinity_H30_3s.jpg
   U hardverskom pogledu, HiSense se oslanja na Mediatek hardver. Ne sumnjamo da će mnogi poželeti Snapdragon, kao i u svim drugim našim testovima, ali je objektivno gledano Helio P70 negde u rangu Snapdragon 660 hardvera – negde je malo sporiji, negde malo brži. No, da idemo redom.
   [modul]specifikacija=9718[/modul]
   Telefon koristi Mediatek Helio P70 čipset. Reč je o relativno solidnom i snažnom čipsetu koji ima osmojezgarni procesor koji radi na do 2.1 Ghz. Recimo da je tu negde u rangu sa Snapdragon 660 čipsetom, što je sasvim dobro. Rezultati naših testova potvrđuju da je Helio P70 čak i bolji u CPU domenu. No, u pogledu grafike, Mali G72-MP3 ipak zaostaje za Adreno rešenjem.
   hisen_h30_cpuz_s.jpg
   Vrlo pristojnim performansama HiSense Infinity H30 telefona doprinosi prisustvo 4 GB sistemske memorije, kao i prisustvo 128 GB skladišnog prostora, što je u principu izdašnije nego što viđamo u ovoj cenovnoj kategoriji. Da sve bude lepše, skladište se može dodatno proširiti pomoću microSD memorijske kartice. Istina, prema zvaničnim specifikacijama, podržano je samo do 128 GB proširenja, ali verujemo da će mnogima taj kapacitet biti više nego dovoljan. Da ne zaboravimo da spomenemo da telefon podržava i Dual SIM.
   hisen_h30_antutu_s.jpg
   hisen_h30_geekbench_s.jpg
   Još par zapažanja…Čipset je prilično energetski efikasan, a i ne greje se puno. Prosto, nismo nijednog trenutka pomislili da nam fali nešto posebno u pogledu hardvera, barem prilikom svakodnevnih, rutinskih i nezahtevnih operacija. Na priloženim fotografijama možete videti rezultate sintetičkih testova.
    hisen_h30_3dmark_s.jpg
   hisen_h30_gfxbench_s.jpgŠta je sa softverom? To nas je veoma zanimalo i ispostavilo se da se HiSense opredelio za gotovo stok varijantu Android 9 Pie operativnog sistema. Zahvaljujući više nego korektnom hardveru, performanse su prilično dobre, a kretanje kroz sistem prilično glatko.
   hisen_h30_softver1_s.jpg

   Zanimljivo je da je HiSense prožeo telefon ogromnim brojem AI funkcija – od detekcije scena fotografisanja, preko upravljanja energijom i menadžmenta baterije, do čišćenja keš memorije i tome slično. Za to je odgovarajuću podršku pružio i sam Mediatek Helio P70 čipset koji u svom imenu sadrži još i odrednicu “Edge AI”, koja jasno ukazuje na usmerenje hardvera i podršku za hardversku akceleraciju AI funkcija.


   Takođe, sa leve strane telefona je prisutan jedan hardverski taster – reč je o “pametnom tasteru”, čija se funkcija može programirati. Zanimljivo je da interfejs nudi razne opcije, pa pametan taster ne mora uvek raditi istu stvar, već kontekstualno može biti korišćen na razne načine – recimo, može se koristiti da se pozove neka aplikacija ili kamera, snimi skrinšot, podeli ekran i slično.


   Ukupan utisak o performansama je prilično dobar. Telefon ima 4 GB sistemske memorije, tako da u tom pogledu predstavlja primer glatkog iskustva. Sa 128 GB skladištem, ima više nego dovoljno prostora za sve namene, a tu je i spomenuta mogućnost proširenja.


   Sam sistem je dakle u suštini izvorni Android, uz pokoju kozmetičku modifikaciju. Meniji i opcije su na jasnim mestima i svako ko je koristio iole noviji Android telefon će se lako snaći. Za bezbednosne funkcije je zadužen senzor otiska prsta ili Face Unlock. Ukupno gledano, nemamo nikakvih zamerki na ovakvo opredeljenje. Ekran
   Reč je o IPS ekranu solidnog kvaliteta, sa izrezom u vrhu u koji je smeštena prednja kamera. HiSense ovaj ekran naziva U-Infinity. Setićete se gde ste videli nešto slično – Samsung ekran naziva Infinity-U. Reč je o ekranu sa polukružnim izrezom u vrhu kod južnokorejskog giganta, pa se očito HiSense dosetio kako da “pozicionira” svoje rešenje. HiSense_Infinity_H30_4s.jpg
    
   Rezolucija od 2160 x 1080 piksela znači da je reč o 18:9 ekranu, kao i da se on odlikuje gustinom prikaza od 370 ppi. Sa te strane nemamo nikakvih posebnih primedbi. HiSense je upotrebio vrlo korektan displej. Čak nam se dopada što senzor automatskog osvetljenja nije preterano agresivan, što je pravilo pre nego izuzetak u kategoriji pristupačnih telefona. Sa ovolikom baterijom, nema ni razloga.
   hisen_h30_ekran_s.jpg
   Što se softverske podrške tiče, ona je identična kao kod izvornog Androida. Što će reći, mogla je biti i bolja. Pre svega, nema mogućnosti preciznijeg podešavanja temperature boja, ali se to da rešiti eksternim alatima. Prosto, na raspolaganju su vam podrazumevane Android opcije iz stok interfejsa i to je to. Često se proizvođači potrude da obogate ove opcije, ali dobro.
   Audio
   HiSense_Infinity_H30_6s.jpg
   Što se zvuka tiče, telefon je prosečan, sa samo jednim zvučnikom. No, srećom, prisutan je 3,5-mm konektor za slušalice. Takođe, tu je i FM radio, za sve one koji vole taj vid zabave i iskustva. Sve opcije su, slično kao kod ekrana, zapravo iz stok interfejsa Android 9 Pie operativnog sistema. Podržan je Dirac HD Sound i to je sve od naprednijih mogućnosti.
   hisen_h30_audio_s.jpg
   Baterija
   Baterija je definitivno udarni adut telefona, i to smo istakli još u uvodu. Pomalo je interesantna “dilema” koliki je zapravo njen kapacitet. I sam proizvođač ističe dve informacije – 4400 mAh i 4530 mAh, gde je jedna tipičan kapacitet, a druga ukupan kapacitet. No, mi se ne bunimo, važno je da mačka lovi miševe, a ova baterija je definitivno izuzetno izdašna.
   hisen_h30_baterija_s.jpg
   Naš 10-časovni YouTube test je završen na 48% baterije, a smatramo da će sa lakoćom potrajati dva dana i zahtevnijim korisnicima. Problem će nastati kada se baterija iscedi, budući da H30 podržava samo 10W punjač. Dakle, ništa od brzog punjenja, pa morate unapred računati s tom činjenicom. Da, reč je o pristupačnom telefonu, ali imamo utisak da je potrebna čitava večnost da bi se on dopunio do vrha. HiSense_Infinity_H30_5s.jpg
   Kamera je veoma važna stavka na modernom telefonu, pa ni Infinity H30 nije izuzetak. U ovoj cenovnoj klasi važno je da kamera ponudi dobro osnovno iskustvo snimanja, što će reći – pristojne fotografije i upotrebljiv video. Istovremeno, definitivno treba puno raditi na usavršavanju softverske strane proizvoda, čega novi proizvođači često nisu svesni. Stoga, kako se pokazuje HiSense?
   hisen_h30_kamera_s.jpg
   Aplikacija za kameru je dobro osmišljena. Sve potrebne opcije su jasno vidljive i nadohvat prstiju. Možda bismo voleli da ima malo više režima snimanja, ali je tu ono što je najneophodnije, uključujući i noćni režim snimanja. Dostupna je i Professional opcija, kada su vam dostupni razni individualni parametri snimanja.
   HiSense koristi senzore od 16 MP pozadi i 20 MP napred, s tim što je na glavnoj kameri taj senzor pojačan još jednim senzorom, od 2 MP za merenje dubine. Iako je reč o senzoru velike rezolucije, na slikama ipak fali dosta detalja. Očekivali smo da prikaz bude oštriji. Kolorit je dobar, ali mnogi objekti bivaju umekšani i fali dosta nekih finih detalja.
   Definitivno ima prostora za napredak u tom domenu, iako za svoju klasu Infinity H30 pravio relativno korektne snimke. Sam telefon se, kao što smo videli, u velikoj meri oslanja na razne AI funkcije, pa je tako i sa kamerom. Ona je u stanju da prepozna do 16 različitih scenarija, optimizujući i podešavajući parametre kako bi dali najbolje rezultate. Sad, ako nas pitate da li vidimo neku posebnu razliku, iskreno – ne. Jedino što smo uočili jeste da prilikom AI snimanja telefon iz nekog razloga ume da se pogrešno fokusira.
   Takođe ne briljira po pitanju noćnih snimaka, iako ima specijalan režim snimanja za noćnu fotografiju. Noćni snimci imaju previše šuma, bez obzira na nešto izraženiju ekspoziciju. HiSense na ovom polju ipak mora još da uči da bi sustigao najjače igrače.   Što se tiče selfija, situacija je slična kao i sa prednjom stranom. Dosta su umekšani, često fali detalja i oštrine. Zanimljivo je da prednja kamera ima otvor blende od f/2.0, dok zadnja, glavna, ima otvor blende od f/2.2. No, fiksni fokus opet uzima svoj danak, premda generalno sa H30 telefonom možete napraviti sasvim korektne selfi fotografije.
   foto_h30_16_s.jpg

   Gde nas ovo sve ostavlja? HiSense Infinity H30 možda nije oduševio u apsolutnom smislu, ali definitivno postoje razlozi zbog kojih bi korisnici zavoleli ovaj brend. Naslućivali smo ih u samom startu, a naše testiranje je potvrdilo…da možda nismo ni morali da testiramo.
    
   Ukoliko želite telefon sa velikim ekranom, ogromnom baterijom, ekstravagantnim dizajnom, ne želite da dajete puno novca i svesni ste da on prosto mora da napravi poneki kompromis na nekoj drugoj strani, onda je vrlo verovatno H30 idealan izbor za vas. Moramo priznati da je HiSense uspeo da u jednom uređaju ponudi robustan, a opet tako elegantan telefon, što je zaista uspeh za debitanta na smartfon tržštu. Reč je o jednom od najpristupačnijih telefona sa takvim udarnim karakteristikama. Ljubitelji fableta, imate reč.
   Prednosti:
   – Dizajn – Sjajna baterija – Skoro pa izvorni Android 9 Pie – (Uslovno) Namenjen osobama koje vole uređaje sa velikim ekranima
   Nedostaci:
   – Sporo punjenje – Previše umekšavanja na fotografijama i uopšte kamera je mogla biti bolja – (Uslovno) Ukoliko nemate velike šake, tražite na drugoj strani

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan