Hisense Infinity H40 Rock

Hisense Infinity H40 Rock

Hisense Infinity H40 Rock se u moru telefona koji su u ponudi posebno izdvaja monstruozno velikom baterijom...

  Sadržaj

   Kada predstavite telefon koji ima identičan naziv kao već postojeći model, ali dodate sufiks poput: “plus”, “Ultra” ili “Lite” svima je jasno o čemu se radi. Međutim kada perjanici svoje ponude kompanija Hisense doda sufiks “Rock”, niste baš sigurni šta da očekujete, a i da ste nagađali nema šanse da biste pogodili. Početkom prošlog meseca predstavili smo Infinity H40, a evo kakve sve promene donosi H40 Rock.
    

    
   Rock
    
   Ako ste pomišljali da će Rock da zameni H40 na prestolu – prevarili ste se. H40 Rock suštinski predstavlja slabiju verziju nedavno predstavljenog telefona, ali sa nekoliko bitnih izmena. Prva se tiče cene, koja iznosi 23.999 dinara, što je 20% niže od H40. Druga se tiče dizajna, a treća hardvera i baterije.Dizajnerski H40 Rock ne liči na svog imenjaka, čak ni po prednjoj strani. U pitanju je model nešto većih dimenzija, posebno debljine, što je uslovljeno većim ekranom i nezanemarljivim okvirima istog, posebno sa donje strane. Prednja kamera je centralno postavljena i izvedena u obliku kapljice, a sve ivice, pa i okviri su zaobljeni kako bi se ublažile velike dimenzije ovog telefona. I zaista, nemate utisak da se radi o telefonu sa ekranom dijagonale veće od 6,5 inča. Hisense koristi svaki poznati trik da to dodatno skrije, pa je ram ekrana posebna celina koja je malo uža od kućišta i koja omogućava stepenasti prelaz koji čini da dimenzije kućišta nisu toliko veće u odnosu na ekran. Ono što moramo priznati je da su svi elementi kućišta lepo uklopljeni i odaju utisak kvalitetnog uređaja, bez obzira što je kućište plastično.
    
   ww1s.jpg
    
   Interesantan dizajn bokova privlači pažnju, jer poseduje diskretno zaravnjeni deo koji se prostire celom dužinom telefona, sa blagim prelazom blizu ivica. Plastično objašnjeno, kao da je neko telefon stavio u stegu i malo ga pritegao. Stegnuti deo nosi Hisense logo, Power i volume tastere desno i slot za nano SIM kartice i dodatni taster levo. Gore je mesta ostavljeno samo za mikrofon, dok se dole nalaze rešetka zvučnika, 3,5 mm audio džek i USB port 2.0 tipa. Zadnja strana nosi najviše iznenađenja kod ovog telefona. Plastična leđa poseduju prizmatične šare koje se mogu videti pod određenim uglom, a tu je centralno pozicionirani senzor otiska prsta nepravilnog oblika. Pored njega je kućište kamera, a ispod eksterni konektori sa logotipom gorile iznad. Naime, u paketu sa H40 Rock dobijate i futrolu sa baterijom koja se na telefon povezuje preko pomenutih konektora, što je nešto što smo videli kod Motorola telefona, koju generaciju unazad.Sama futrola je plastična, čvrste konstrukcije i poseduje dodatnu bateriju kapaciteta 4500 mAh, što uz bateriju telefona od 5510 mAh omogućava zaista zavidnu autonomiju. Naravno ovo treba uzeti sa rezervom, jer je kapacitet dodatne baterije deklarisan pri naponu od 3,85 V. Kada na to dodate konverziju, jer se punjenje obavlja na 5V/1A dobićete mogućnost punjenja baterije telefona za 2800 mAh, što i dalje nije loše – samo nije 4500 mAh.
   ww2s.jpgOsim dizajna i baterija dva H40 telefona se razlikuju po hardveru. Prva i najveća razlika je rezolucija ekrana koja je kod H40 Rock 1600×720 piksela naspram 2340×1080 kod H40, što, zajedno sa dimenzijama ekrana rezultuje velikom razlikom u gustini piksela – 258 naspram 395 ppi. Naglasićemo da H40 Rock ne potpisuje zaštitu ekrana pa preporučujemo da nabavite neku kako ne biste dozvolili grebanje stakla sitnicama u džepu. Primetili smo i nešto slabije osvetljenje ekrana što na sunčanom danu ume da napravi problem, jer je refleksija prilično izražena, a pozadinska svetlina ne uspeva dovoljno da je iskompenzuje.
   ww3s.jpgH40 Rock za osnovu koristi slabiju verziju Mediatek čipseta u odnosu na svog jačeg brata. U pitanju je Helio P60 koji koristi big.LITTLE arhitekturu kombinujući četiri A73 i četiri A53 jezgra koji mogu da rade na maksimalnom taktu od 2 GHz sa Mali G72 MP3 grafikom na 800 MHz. Poređenja radi P70 čipset ima nešto viši radni takt grafike (za 100 MHz) i isto toliko viši maksimalni radni takt A73 klastera. Mediatek tvrdi i da postoji ozbiljno manja potrošnja (do 35%), ali im to moramo verovati na reč. Realno gledano, razlika u performansama dva čipseta i nije nešto velika, a s obzirom na manju rezoluciju ekrana, H40 Rock će se bolje snalaziti sa performansama u igrama. Kada tome dodate i da oba telefona raspolažu sa 4 GB sistemske i 128 GB skladišne memorije, razlike u performansama i mogućnostima je dodatno smanjuju.
    
   ww4s.jpg
    
   Najveća razlika između telefona se ogleda u sistemu kamera, koji je kod H40 Rock modela slabiji za širokougaono sočivo, te za rezoluciju i mogućnosti glavnog senzora. Umesto 48 MP sa Quad Bayer tehnologijom, H40 Rock ima 13 MP senzor sa f/1.8 blendom i faznim autofokusom. Tu su i 2 MP makro i 2 MP senzor dubine.Ruku na srce, iako ne raspolaže sa 48 MP, glavna kamera H40 Rock telefona nikako nije za potcenjivanje. Obezbedite joj dovoljno svetla i iznenadićete se slikama koje ćete dobiti. Detalja ima u meri u kojoj se to očekuje, boje su nešto mirnije nego u prirodi i vuku ka toplijem delu spektra, ali je sveukupni kvalitet opravdao očekivanja. Softversko izoštravanje slike je evidentno i malo agresivnije nego što bismo mi to voleli, a opcija 2x zuma je korisnija nego što smo očekivali. Jasno je da se radi o kropovanju dela kadra glavnog senzora, ali to samo ide u prilog mogućnostima senzora.
    
   ww5s.jpg
    
   Pristojne noćne fotografije su došle kao lepo iznenađenje, i ovde će vam mirna ruka biti najbolji saborac. Noćni režim rada daje više svetla u kadru, ali i pogoršava light bleed i dodaje prilično šuma, što nije za pohvalu.
    
   Makro senzor ima fiksni fokus i fiksnu upotrebljivost. Zahteva jako svetlo da bi pokazao svoje mogućnosti, a rezultat su uglavnom mutnjikave slike, jer zahtevaju mnogo truda pa na kraju odustanete. Količina detalja je ograničena rezolucijom, što utiče na oštrinu i količinu šuma, pa smo radi da poverujemo da je makro senzor tu više kao reklama telefona sa tri kamere nazad nego što se radi o realno upotrebljivom elementu sistema kamera.
    
   ww6s.jpg
    
   Video mogućnosti su ograničene na 1080p u 30 fps osrednjeg kvaliteta. Nepostojanje stabilizacije zahtevaće mirnu ruku i manje kretanja prilikom snimanja, a krajnji rezultat od količine svetla u kadru. Po
    
   sunčanom danu računajte na blago isprane boje i naknadno procesiranje slike koje dodatno izoštrava kadar pa neki delovi mogu delovati izveštačeno.
    
   Prednja kamera raspolaže senzorom rezolucije 8 MP i otvorom blende od f/2.0. Rezultati su dobre i oštre fotografije, sa dovoljno detalja i prilično preciznim bojama. Softverski bokeh efekat je moguć, ali je kosa i dalje nerešiva enigma za Hisense telefone, čak i ona kratka i retka.


   Za razliku od ne-Rock modela, ovde imamo Android 9, ali se i dalje radi o verziji koja je bliska originalnom Android 9 OS-u, bez previše menjanja. Stoga možete računati na prilično brz i responzivan rad, što je i najbitnija stavka svakog telefona.
    
   Sistem_s.jpg
    
   Navigacija_s.jpg
    
   Hisense se potrudio da obogati pojedine sistemske funkcije, ali bez mnogo preterivanja. Tu su AI asistent, pametna ušteda baterije, odabir režima rada sekundarne baterije, ali i pojedine pogodnosti koje čist Android ne donosi sa sobom. Naravno, ostatak poput aplikacije za pozive, i imenik, popularni dialer su ostale iste, a slično je i sa porukama i ostalim sistemskim funkcijama i aplikacijama.
    
   Dial_s_2.jpg
    
   Interesantno je da ova verzija OS-a ne podržava popularni dark režim rada, koji kao sistemska opcija stiže sa Android 10. Pomenuta aplikacija kamere nije prebogata opcijama, već se išlo na jednostavnost funkcija i deskriptivna objašnjenja, gde god je to moguće. Potrebno je malo da se naviknete na logiku, ali kada ovladate istom, sve je nadohvat ruke.
    
   Camera_s.jpg
    
   Postoje neke prečice koje su nam zafalile poput settings zupčanika u pull-down meniju sa obaveštenjima, koji se otkriva tek nakon drugog pokreta za otkrivanje svih opcija, te podešavanja jačine vibracija koje su odvrnute na maksimum i koje umeju prilično da zasmetaju, posebno ako ste pre ovog telefona koristili Huawei, iPhone ili Samsung.
    
   Settings_s.jpg
    
   Tu je i promena veličine prikaza i fonta, čime se omogućava prilagođavanje svačijem ukusu, a što je posebno korisno za starije korisnike i one sa slabijim vidom.
    
   Font_s.jpg
    
   Naravno, nedostajuće prečice je moguće nadomestiti dodavanjem ih u pomenuti Quick Apps koji se poziva bočnim tasterom, pa pretpostavljamo da će svaki korisnik pronaći ono što mu najviše odgovara.
    
   Smart_S.jpg
    
   Pull-down meni sa obaveštenjima je čista Android verzija, a broj opcija koji je na raspolaganju svakako nije zanemarljiv. U podešavanjima telefona je dostupna i opcija fioke sa aplikacijama koja se po želji može isključiti, ukoliko više volite iPhone stil.
    
   Pull_down_s.jpg
    
   YouTube i dalje dolazi sa 2 meseca Premijum pretplate, ali ovoga puta bez Galaxy promocije. Meni za dve baterije omogućava odabir između dva režima – Punjenje omogućava direktno napajanje telefona i istovremeno punjenje glavne baterije dok Pametni režim direktno napaja telefon, ali dopunjava glavnu bateriju tek kada njen kapacitet padne ispod 15%
    
   YouTube_s.jpgZahvaljujući ogromnoj bateriji, štedljivom čipsetu i mogućnostima dodavanja još jedne baterije, Hisense Infinity H40 Rock raspolaže sa autonomijom koja dobacuje do pet dana kombinovanog korišćenja. Ograničenje baterijskog podsistema svakako jeste nešto slabiji punjač od 10 W, jer ako postoji telefon kojem treba brzo punjenje to je H40 Rock, ali isto tako razumemo Hisense koji se trudio da cenu zadrži na razumnom nivou. Napomenućemo da pored futrole sa baterijom u paketu dolazi i regularna providna silikonska obloga, što svakako treba pohvaliti, posebno u ovom cenovnom rangu.U svakodnevnom radu H40 Rock se pokazao kao vrlo zahvalan uređaj. Dimenzije sa dodatnom baterijom definitivno nisu za svakoga, jer težina tada prevazilazi 330 g, a malo je džepova u koji on staje tako da ne smeta. Bez dodatne baterije situacija je posve drugačija. H40 Rock je elegantan, minimalistički dizajniran Android telefon pristupačnog cenovnog ranga. Nešto niža rezolucija ekrana u kombinaciji sa solidnom hardverskom osnovom omogućava brz i responzivan rad, a sistem kamera se pokazao kao zahvalan u različitim situacijama.
    

    
   Hisense je uštedeo na 4K video snimanju, na NFC-u i korišćenim materijalima, ali ne treba zaboraviti da u paketu dolaze dve futrole od kojih jedna sa dodatnom baterijom, što je u svetu pametnih telefona prava retkost. Upravo ta dodatna baterija za sekund transformiše H40 Rock u uređaj specifične namene, idealan za putovanja i vreme kada vam punjač neće biti blizu. Sa cenom koja zaista spada u pristupačnu kategoriju, Hisense se sa H40 Rock obraća vrlo širokoj publici, a ceo paket je takav da vam nudi dosta više nego što biste očekivali.
    
   _______________
    
   Prednosti:
    
   – Dodatna baterija/futrola 
   – Pet dana autonomije 
   – Dobar odnos cena/performanse 
   – Osmojezgarni Helio P60, 4 GB RAM 128 GB skladišta 
   – Minimalistički dizajn kućišta 
   – Brz i čist Android 9 
   – Dobre glavna i selfi kamera 
   – Dual SIM sa microSD slotom
    
   Nedostaci:
    
   – Plastično kućište 
   – Makro kamera slabog kvaliteta 
   – Bez NFC čipa 
   – Bez 4K videa 
   – USB 2.0 
   – Nema brzo punjenje 
   – Dimenzije

   Možda vam se svidi