OnePlus Nord

OnePlus Nord

Dobar telefon, skoro pa odličan. Premijerni nastup kompanije OnePlus u ovoj klasi mogao je da bude skoro pa savršen ali bismo ga svejedno ocenili visokom ocenom. Odavde može samo na bolje, nadamo se...

  Sadržaj

   Nakon što smo otpakovali OnePlus Nord pre nedelju dana, red je da sa vama podelimo iskustva stečena u druženju sa telefonom kojim ova kompanija pokušava da ostvari konkrektnije uspehe i u srednjoj klasi. Da li će, to će vreme pokazati, ne ide to baš tako jednostavno…
    

    
   Nord nam se kao telefon, onako na prvu, svideo. Iako ne posebno specifičan dizajnom, čak bi se reklo sa zadnje strane gledano – konfekcijski model, dobar odabir boje i definitivno dobar vajb koji smo stekli, verujemo i mnogi od vas prema kompaniji OnePlus – da telefon deluje dopadljivo. Verovatno taj osećaj potiče od proteklih godina u kojima nam ovi telefoni nisu bili dostupni već smo taj nastup pratili sa distance.Telefon izuzetno lepo leži u ruci, tanki okviri oko 6.44 inčnog ekrana koji svakako nije mali, čine telefon manjim nego što u biti jeste. I kad smo kod ekrana, Fluid AMOLED sa osvežavanjem od 90Hz čine ovaj ekran realno najboljim u klasi 400e – e sad nemojte nam uzimati za zlo što ga svrstavamo u ovu klasu jer smo sigurani da kod nas neće koštati toliko, barem 50ak evra više kada se pojavi, ali to je ta klasa.
    
   nord1s.jpg
    
   Realno, najveći konkurenti u klasi su Samsung Galaxy A71 I Mi Note 10 Lite: niti jedan od ta dva konkurenta ne nudi 90Hz: neka se niko ne ljuti ali to pravi razliku kada se naviknete. Osvetljenje ekrana je veoma dobro, naravno ne kao kod 8 Pro modela koji smo nedavno testirali, ali to su već razlike u klasama, ne jedna već dve. Corning Gorilla Glass serije 5 se u ovoj klasi podrazumeva. 
    
   A ono što se nama posebno dopada kod Norda jeste prisustvo fizičkog slajder prekidača kojim telefon možete poslati u silent ili vibro mod – i da se mi pitamo, a ne pitamo se, to bi svaki telefon trebalo da ima.
    
   nord2s.jpg
    
   Procesor u odnosu na konkurente: 765G naspram Snapdragona 730. Pa postoji razlika: noviji procesor, bolji proizvodni proces, novija jezgra, viši radni taktovi, bolji GPU… 5G podrška. Koliko kome ovo znači? Ne postoji univerzalni odgovor – nekima brzina nije bitna uopšte, dokle god se telefon ponaša komforno u radu. I da se razumemo, 765G je moralno politički podoban čipset: nikoga ne uznemirava, nikoga ne ugrožava. Sporiji je i od 865 i od 855, a brži od 730 taman koliko treba. A to što je Vasa hteo mnogo više je neka druga priča… pa za njega kažu da je čudna sorta. Ovi mlađi verovatno nemaju pojma o čemu pričamo – a za njih ćemo pojednostaviti, dobar je za gejming, odličan! Nudi dosta a ne košta previše. 
    
   Snapdragon 765G i 5G podrška koju konkurenti nemaju… u trenutku gde nemamo niti jednu takvu baznu stanicu a i kad je budemo imali, stotine, da ne kažem hiljade njih će u niskom startu krenuti da je na bilo koji način onemoguće. 5G je u ovom trenutku gimick i taj argument je u ovom trenutku zalog kupcu koji kupuje telefon za naredne dve tri godine.
    
   nord3s.jpg
    
   Dobar je 765 i u kombinaciji sa 12GB RAMa stvarno lepo radi – ne verujemo da bi se neki pad performansi osetio i kada je 8GB verzija u pitanju. Ali jedno povlači drugo, tačnije razlika je i u skladišnom prostoru što nekima može biti od važnosti obzirom da nema mogućnosti za dodavanje memorijskih kartica. Nema je recimo ni Mi Note 10 Lite pa je Nord u odnosu na njega i A71 ponudio raskošniji memorijski sistem.
    
   I čini se da po pitanju poređenja ovog telefona sa nekim drugim publika ovaj model baš najviše komentariše kroz prizmu komparacije sa Mi Note 10 Lite modelom. Do sada navedeni argumenti u ovom testu idu na vodenicu Norda uz defakto bolji, fluidniji, brži, ušminkaniji korisnički interfejs: a gde je konkurencija bolja?
    
   nord4s.jpg
    
   Pa recimo na polju baterije – hiljadu i kusur mAh veća baterija na Mi Note 10 Lite modelu jeste donela 20ak grama teži telefon ali i par sati autonomije više. Nord je naš desetočasovni test YouTube reprodukcije završio sa svega 39 procenata preostale baterije, konkurent ako nas sećanje dobro služi negde oko 60 posto. To nije mala razlika, to je dva sata lepe, intenzivne upotrebe. 
    
   Druga je 3.5 mm konektor – iako smo rekli jednom da nećemo to posebno zamerati telefonu ako ga nema, činjenica je da ga konkurenti nude, pa ne možemo samo da zažmurimo. Što se tiče kvaliteta zvučnika, smatramo da prosečan korisnik može da bude zadovoljan onim što će mu Nord u tom pogledu pružiti.
    
   nord5s.jpg
    
   Treća su kamere – moramo priznati, po objavi Norda, očekivali smo da će OnePlus uraditi bolji posao na tom planu. I što se sistema kamera tiče, Oneplus Nord donosi kombinaciju koju vrlo često viđamo širom srednje klase, sa četiri kamere na zadnjoj strani, i možda ne tako česte dve na prednjoj.
    
   nord6s.jpg
    
   Glavni senzor je od 48MP sa otvorom blende f/1.8 , faznim autofokusom i optičkom stabilizacijom. Ovo rešenje smo toliko puta viđali do sada i znamo za šta je sposobno, ali isto tako znamo da i rezultati umeju da variraju u zavisnosti od implementacije proizvođača. U tom smislu, ne možemo reći da je Oneplus među onima koji su ovaj senzor iskoristili na najbolji način, jer je u dnevnim fotografijama evidentno ne baš najveštije procesiranje, koje u pokušaju da poboljša nivo detalja sharpness filterom negativno utiče na kvalitet fotografija.  
    
   Da se razumemo, fotografije su korektne i upotrebljive, samo nisu na nivou najboljih koje smo viđali od identičnog hardvera. Primetno je i da dinamički opseg nije preterano širok, pa se često gube detalji u tamnijim delovima scene.
    
   nord7s.jpg
    
   Softver telefona nudi i 2x zoom, koji se, obzirom na odsustvo telefoto senzora, dobija kropovanjem slike sa glavnog, sa očekivanim rezultatima u vidu manjeg nivoa detalja.
    
   Zanimljivo je da glavni senzor u scenama gde su u pitanju neki jednostavniji objekti sa manje finih detalja zapravo daje prilično dobre fotografije, pa je očigledno da OnePlus u nekom od narednih ažuriranja softvera treba da malo poradi na optimizaciji procesiranja.
    
   nord8s.jpg
    
   Pored glavnog, tu je i ultraširoki senzor od 8MP sa uglom snimanja od 119˚, koji osim očekivano nižeg nivoa detalja, obzirom na manji broj megapiksela, pruža izgled koji vrlo podseća na glavni senzor po pitanju boja i dinamike.
    
   Treći senzor je makro senzor od 2MP, koji takođe nije među najboljima koje smo videli, najpre zbog visokog nivoa šuma i ne tako bliskog fokusa. Zanimljivo je i da je OnePlus rešio da onemogući korišćenje LED blica kada se koristi ovaj senzor, a upravo bi njemu dobro došlo malo dodatnog svetla. Poslednji senzor na zadnjoj strani je uobičajeni senzor dubine od 5MP.

   Kada je noćna fotografija u pitanju, utisci su verovatno bolji nego sa dnevnom, makar u poređenju sa drugim modelima sličnih karakteristika. Noćni mod je prilično dobar i fotografije sa glavnog senzora izgledaju sasvim zadovoljavajuće, svetlo i koloritno i sa dovoljno detalja.

   Sve u svemu, igralo se na sigurno sa sistemom kamera koji imaju i jeftiniji telefoni od Norda – ali to nije dovoljno dobro izvedeno. I tu je glavni kiks… ali na toj materiji padali su i mnogo veći od Norda.

   Verovatno najjača strana Oneplus Nord telefona po pitanju kamera je video snimanje, koje je vrlo prijatno iznenađenje. Vrlo korektna stabilizacija, kao i praktično odsustvo rolling shutter problema čine da video snimci izgledaju prilično glatko, a zanimljivo i sa solidnim nivoom detalja, pa je ovim telefonom moguće napraviti zaista vrlo dobre video snimke za njegovu klasu.
    
   Mala zamerka je šum koji se pojavljuje i u dnevnim snimcima, a čiji uzrok nam baš nije poznat, no on ne remeti značajno vrlo pozitivan utisak.

   Noćni video snimci takođe mogu biti upotrebljivi, ali samo dok je dostupna određena količina svetla, poput uličnog osvetljenja, dok u suprotnom kvalitet vrlo brzo značajno opada.  
    
   Pored video snimanja, vredi pohvaliti i prednju kameru koja se sastoji od dva senzora, jednog od čak 32MP i jednog ultraširokog od 8MP, za situacije kada želite da slikate selfi sa prijateljima. 
    
   Glavni “selfi” senzor pruža odličnu oštrinu i nivo detalja, kao i stvarno odlične fotke, mada ni ultraširoki uopšte nije loš, i pored nešto manje detalja i kontrasta. Cena za lepe selfi fotografije je jasno istaknuta na proizvodu – ceh se plaća prevelikim izrezom u ekranu.

   Nord je jedan od najboljih telefona u klasi 400e. Ali, to isto bismo mogli da kažemo i za druga dva modela koja smo spomenuli tokom ovog testa. Dakle realno,  na našem tržištu imamo tri telefona u ovoj klasi od kojih nemamo ni jedan koji je najgori. Niti jedan koji je baš baš najbolji. Da se razumemo, Nord je to mogao da bude – ali je zastao tamo gde je samo trebalo da zaokruži sve ostalo što je sjajno, na kamerama.
    

    
   Nord je vrlo dobar ka odličnom pokušaj kompanije OnePlus da se oproba u klasi u kojoj do sada nije bila prisutna. Takođe, smatramo da je olako propuštena šansa da taj premijerni nastup bude uveličan jednom konkretnom preporukom za najbolji telefon u kategoriji – da to bude ulazak na scenu za pamćenje. Telefon koji bi se nametnuo kao najbolja kupovina u klasi koja je vrlo kompleksna, jer je uvek pod pritiskom i dalje odličnih modela iz prethodne sezone kojima pada cena.
    
   Ali, uz pomenute zamerke, nema niti jedne dileme da je Nord podigao prašinu: I biće vrlo interesantno videti koliko će ovaj model uspeti da podigne promet kompanije OnePlus u periodu koji je pred nama. Iz tog razloga, Nord može biti ključni faktor daljeg napretka kompanije – videćemo hoće li je povesti u neku novu, još uspešniju epohu. 

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi