Redmi Note 10 5G test - 5G u donjem segmentu ponude

Redmi Note 10 5G test - 5G u donjem segmentu ponude

Redmi Note 10 5G osim što izgleda slično i nosi isto ime - suštinski je potpuno drugačiji telefon u odnosu na popularni 4G model. Zarad 5G konektivnosti naravno

  Sadržaj
   Redmi Note 10 5G test – 5G u donjem segmentu ponude

   Pozitivne ocene

   • 5G konektivnost 
   • IPS 90Hz ekran

   Negativne ocene

   • Previše kompromisa zarad 5G konektivnosti
   • Bez 4K video snimanja, bez širokougaone kamere
   • Nema IP rejting
   • Bez stereo zvučnika

   Da biste dobili 5G konektivnost, u odnosu na Redmi Note 10 žrtvovani su širokougaona kamera, 4K video, stereo zvučnici, brzo punjenje, IP rejting, Super AMOLED ekran i još ponešto. Sa druge strane dobili ste 5G koji u Srbiji trenutno nema apsolutno nikakvu funkciju, i verovatno će tako biti još neko vreme. Tu je i ekran na 90 Hz, ali slabijeg kvaliteta, bolja grafika i NFC

   Nakon vrlo pozitivne reakcije publike na Redmi Note 10 i 10 Pro modele, Xiaomi je u svoju ponudu uvrstio i Redmi Note 10 5G telefon. Iako je ovo i dalje potpuno irelevantna stavka za većinu korisnika u Srbiji, za one koji mnogo putuju, 5G može biti poželjna funkcionalnost. Takođe ostaje nam da se nadamo da ćemo 5G mreže videti pre nego što Redmi Note 10 5G završi svoj životni vek na ovom tržištu.

   I upravo to može biti razlog za onoga ko ne menja tako često telefon i očekuje da i ovakvu funkcionalnost ima na raspolaganju za šest meseci, godinu ili koliko već kada i kod nas budemo imali 5G konektivnost. Jeftiniji a bolji 5G telefon od ovog nećete pronaći u ovom trenutku.

   U čemu se ogledaju osnovne razlike u odnosu na 4G verziju? Iako proizvođači vrlo često proizvode identične telefone sa i bez 5G modula, Xiaomi je imao drugačiji plan. Redmi Note 10 5G deluje kao hibrid Pro i 4G modela. Po dimenzijama se nalazi između ova dva telefona, po težini takođe, a i ekran je nešto veći od 4G verzije, i drugog tipa. Dok smo Redmi Note 10 pohvalili kao najjeftiniji telefon opremljen Super AMOLED ekranom, njegova 5G verzija se vraća na stari dobri IPS, ali uz bitnu napomenu – osvežavanje je podignuto na 90 Hz. 
    
   Ostao je Gorilla Glass 3 zaštitni sloj, ali je novo kućište izgubilo IP zaštitu od prskanja vodom i neočekivanih pljusaka bez kišobrana. Sistem zadnjih kamera je nasleđen od Note 10 4G, ali je izostalo širokougaono sočivo, dok je selfi kamera zamenjena modulom manje rezolucije. 

   Umesto 11 nm Snapdragon 678 čipseta, 5G verzija Redmi Note 10 ima Dimensity 700 izrađen u modernijem 7 nm proizvodnom procesu. Performanse u radu sa pojedinačnim i aplikacijama koje koriste više jezgara su tek za korak ispod Snapdragon verzije. Slično je i sa memorijom – dostupne su 4/64 i 4/128 GB verzije, a cenovne razlike se svode na 1000 dinara u slučaju 5G verzije, odnosno 25 i 28.000 dinara. 

   Ovaj telefon možete kupiti ili uz ugovor kod prijatelja Benchmark kanala – kompanije Telenor, pa posetite njihovu web prodavnicu i pogledajte aktuelnu ponudu.  A još ako iskoristite benefite da odnesete stari pokvareni telefon kod njih na reciklažu, dobijate i do 7000 dinara popusta pa zaista imate razloge da razmotrite ovu ponudu jer radi se o vrlo konkretnom popustu koji će vaš trošak učiniti znatno manjim. 
    
   A kod 5G verzije Redmi Note 10 telefona treba dodati i nedostatak stereo zvučnika, brzog punjenja (18 umesto 33W), kao i 4K video snimaka, a microSD slot se sada deli sa jednom SIM karticom umesto zasebne fiokice. Ono što 5G verzija ima je i NFC podrška, zgodna opcija za plaćanje autobuske karte ili kada zaboravite kreditnu karticu u drugoj jakni. 

   Dizajn i specifikacije

   To što su dimenzije 4G i 5G verzije Redmi Note 10 modela drugačije ne znači i da je takva situacija sa dizajnom. Kućište je po milimetar duže i šire od 4G modela i neznatno deblje, da bi udomilo malo veći ekran dijagonale 6,5 inča. 

   Ekran je pomenutog IPS tipa, bez HDR10 podrške, ali sa Widevine L1 sertifikatom koji podržava aplikacije za strimovanje sadržaja kao što su Netflix, Amazon Prime, HBO Go, Hulu i slično.

   Ekran je potpuno ravan i ima izuzetan prikaz boja, u skladu sa prirodom panela, a dinamičko osvežavanje od 90 Hz itekako poboljšava opšti utisak u radu. Ono gde se vidi cenovna klasa uređaja je svetlina. Po jako sunčanom danu imaćete probleme da razaznate šta se dešava na ekranu, što ume da zasmeta posebno kod fotografija i kadriranja. Nama se dešavalo da ponekad fotografišemo „napamet“  jer nismo sigurni da je sve što smo hteli stalo u kadar.

   Rezolucija ekrana je očekivanih širokih 1080p, što daje odličnih 405 ppi gustine. Ekran ima i dodatnu fabričku foliju, koja će dobro poslužiti neko vreme, kao dodatni zaštitni sloj, osim ako koristite navigaciju gestovima, jer se ne proteže od ivice do ivice ekrana, pa ćete je brzo nehotice odlepiti. Tu je i providna silikonska maskica koja uvek dobro dođe. 

   Dimenzije kućišta i dizajn su gotovo identični kao kod ostatka Redmi Note 10 serije, sa malom razlikom u kućištu kamere sa zadnje strane. Grafitno siva verzija koju smo dobili veoma lepo kontrira crno-srebrnoj izbočini na zadnjoj strani, praveći vrlo dopadljivi utisak.

   Dok je ekran potpuno ravan, plastični poklopac zadnje strane je zaobljen i lepo uklopljen sa plastičnim ramom telefona iznad koga se izdiže vrlo primetno kućište ekrana. Gledano sa bočne strane imate sendvič koji se sastoji od ekrana, kućišta ekrana, rama telefona i zadnje strane. Fino zaobljene ivice i lepo uklopljeni prelazi čine da se ove celine lepo uklope i ne primete ukoliko baš ne zagledate. 
    
   Oko kućišta se nalaze sve uobičajene konekcije. Istakli bismo IC port i 3,5 mm džek sa gornje strane, te senzor otiska prsta koji je smešten u blago udubljenje sa desne strane, a koji se može podesiti da radi na klik ili na dodir.

   Umesto Snapdragon 678 čipseta sa 2+6 rasporedom jezgara na 2,2 i 1,7 GHz, MediaTek Dimensity 700 čipset ima isti raspored jezgara, sa nešto višom maksimalnom frekvencijom sporijih A55 jezgara na 2 GHz.

   Ono što je interesantno je da je Mali G57 MP2 dvojezgarna grafika po performansama bliža Adreno 618 grafici iz Snapdragon 732G čipseta što znači i mnogo bolje performanse u većini igara. Napomenućemo i da Xiaomi kroz OS blokira najveći deo testova za merenje performansi, pa se ne možemo uzdati previše u rezultate sem u GeekBench i novoj PCMark aplikaciji. 

   Ono što možemo potvrditi iz realne upotrebe je da Redmi Note 10 5G ni u jednom trenutku nije pokazao bilo koji znak usporenja i nečega što bi ukazalo na to da mu fali snage u bilo kojoj sferi. 
    
   Pored pomenutih verzija sa 4 GB RAM-a Xiaomi na sajtu izlistava i verzije sa 6 i 8 GB radne i čak 256 GB skladišne UFS 2.2 memorije u najjačoj verziji, ali nam se nešto čini da te verzije nećemo videti na našem tržištu, iako ova sa 6 GB memorije deluje veoma primamljivo. 
    
   Sve konekcije su iste kao kod Note 10 4G i 10 Pro modela: AC WiFi na 2,4 i 5 GHz, Bluetooth 5.1GPS, FM Radio i USB C konektor. Pomenuti NFC nije prisutan kod 4G verzije i predstavlja jednu od razlika između ove dve verzije. 

   Baterija od 5000 mAh ista je kao kod cele serije, ali uz napomenu da je punjenje ovde moguće maksimalnom brzinom od 18W, iako je punjač koji dolazi u paketu deklarisan na 22,5 W. Takođe, primetili smo i da telefon ugašen puni bateriju mnogo sporije, dok se punjenje na 18 W aktivira tek kada se podigne OS. 

   S obzirom na kapacitet računajte na dva, možda i dva i po dana opuštene upotrebe, za šta je pre svega zaslužan efikasni čipset, a onda i velika baterija. Na našem desetočasovnom YouTube testu preostalo je vrlo lepih 61 procenata baterije. 

   MIUI 12

   MIUI 12 na Android 11 je OS koji gledamo na svim novijim Xiaomi telefonima, i prosto ni kod ovog modela gotovo da nemate nikakve razlike u odnosu na bilo koji drugi telefon sa ovim GUI-jem, osim u broju funkcionalnosti koje ovaj model ima ili nema.

   Naravno, reklame su i dalje prisutne, i to itekako ume da smeta – znamo da se mogu isključiti ali to se ne dešava na drugim telefonima. Od Music i Video aplikacija, preko Themes, Security, File Manager, Folders, Downloads… reklama ima svuda. Nije da su baš napadne i dugotrajne, ali ostaje nekako bezvezan osećaj što ih uopšte imate u vidnom polju.

   Kamera

   Kada je sistem kamera zadnje strane u pitanju, on je identičan kao kod 4G verzije, samo je izostala ultra-širokougaona kamera. Znači, glavna kamera od 48 MP od 26 mm sa f/1.8 otvorom blende i 0,8 µm pikselima koji koriste QB tehnologiju, i PDAF sistem fokusiranja. Dopunjavaju je 2 MP makro bez AF i 2 MP senzor dubine sa blendom od f/2.4. 

   Kvalitet fotografija glavne kamere je odličan, kao i kod Note 10 modela. Oštre slike, detaljne i sa preciznim bojama. Sa opadanjem količine svetla raste količina šuma, ali dinamika ostaje na visokom nivou, posebno kada se poredi sa konkurentima u klasi. 
    
   Noćne fotografije su osrednje, dok ne aktivirate noćni režim, koji značajno popravlja situaciju. Tamni delovi se otvaraju, detalji postaju vidljivi, kao i senke, pa je topla preporuka koristiti noćni režim kad god je moguće. 

   Makro kamera je situaciona iz dva razloga. Upotrebljiva je samo kada imate dosta svetla na raspolaganju, a fokus je fiksiran, pa računajte na period navikavanja dok ne masterujete mogućnosti makro sveta. 

   Jako nas je iznenadila selfi kamera, koja uprkos senzoru slabije rezolucije od Note 10 4G i Note 10 Pro pravi odlične fotografije. Boje su dobre, obilna količina detalja i širok dinamički raspon, sve zajedno garantuju odlične fotografije prednjim senzorom. 

   Video snimci su još jedno ograničenje 5G verzije Redmi Note 10 modela. Umesto 4K, jedina opcija vam je 1080p u 30 fps, čak nije podržano ni 60 fps, ali je tu elektronska stabilizacija koja jako dobro radi svoj posao. S obzirom na rezoluciju, video je jako dobar, detaljan i oštar, sa dobrom dinamikom kadra.

   Iskreno, nedostatak 4K video snimaka u 2021. godini je veliki minus, ali je očigledno da su Xiaomi inženjeri balansirali različite mogućnosti i funkcionalnosti sa cenom kada su projektovali ovaj model.Ujedno to i jeste najveći problem Redmi Note 10 5G verzije – balans.

   Da biste dobili 5G, žrtvovani su širokougaona kamera, 4K video, stereo zvučnici, brzo punjenje, IP rejting, Super AMOLED ekran i još ponešto. Sa druge strane dobili ste 5G koji u Srbiji trenutno nema apsolutno nikakvu funkciju, i verovatno će tako biti još neko vreme. Tu je i ekran na 90 Hz, ali slabijeg kvaliteta, bolja grafika i NFC. 

   Kome treba 5G verzija?

   Xiaomi Redmi Note 10 5G deluje kao komplement 4G verzije, koji se previše trudio da bude sličan, ali je na kraju postao potpuno drugačiji telefon. Da li je dobar za ovaj novac – svakako. Da li je za svakoga – nije, opet bez ikakve dileme.

   Razmišljajte o ovom modelu samo kao o još jednom dodatku Redmi Note 10 serije, a na vama je da izaberete šta vam se više sviđa: AMOLED na 60 Hz ili IPS na 90 Hz, 4K video ili bolja grafika, IP53 rejting ili NFC. Razlika u ceni je zanemarljiva. 

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Testirali smo: Motorola RAZR 50 Ultra