Cooler Master GM27-FQS ARGB monitor test - Debitant za preporuku

Cooler Master GM27-FQS ARGB monitor test - Debitant za preporuku

Cooler Master GM27-FQS ARGB je gaming monitor koji jednako uspešno može služiti i za rad, Šta sve ima da ponudi pogledajte u našoj recenziji...

  Sadržaj

   Cooler Master GM27-FQS ARGB je prvi model ove kompanije koji nam je stigao na test, a koja već neko vreme u svojoj ponudi ima i monitore. Moramo reći da je GM27-FQS ARGB premašio sva očekivanja, pogotovo za jedan prvenac, jer je u pitanju gaming monitor koji jednako uspešno može služiti i za rad.

   Cooler Master GM27-FQS ARGB monitor test – Debitant za preporuku

   Pozitivne ocene

   • Brz odziv
   • Odličan prikaz za gaming
   • Visoka preciznost boja
   • Širok gamut boja

   Negativne ocene

   • Dodatni kabl za napajanje osvetljenja koji je mogao biti izbegnut

   Prijatno iznenađenje i vrlo funkcionalan model za one koji monitor koriste “za sve”.

   Cooler Master je svima vrlo dobro poznato ime koje je u IT industriji već nekoliko decenija svoju reputaciju gradilo najpre na kućištima i napajanjima, a zatim i na računarskim, naročito gaming periferijama poput tastatura, slušalica i miševa. Portfolio ove kompanije je naravno prilično širok, a ne tako davno je proširen i na monitore, koji su izgleda postali zanimljivi mnogim brendovima kao jedna od retko neophodnih stvari na PC tržištu koje lagano ide na dole poput neke kuće na klizištu.

   Model koji nam se našao na testu nije prvenac ove kompanije u domenu monitora, ali je jedan za koji su nam i iz Cooler Mastera rekli da su vrlo ponosni na njega – videćemo kasnije ne bez razloga. Pritom, Cooler Master GM27-FQS ARGB kako mu je puno ime je i model koji će biti zanimljiv širokom krugu gamera i onih koji žele brz monitor za opštu upotrebu, pa i za rad, tako da možemo reći da je u pitanju takozvani “sweet spot” za mnoge korisnike.

   Sa cenom od oko 55.000 dinara, odnosno oko 466€, u pitanju je vrlo konkurentan model u kategoriji brzih gaming monitora QHD rezolucije, sa Ultra Speed IPS panelom i osvežavanjem od 165Hz, pa hajde da vidimo šta on to ima da ponudi i zašto bi neko možda želeo da odabere baš njega.

   Cooler Master GM27-FQS ARGB – Dizajn

   Po pitanju dizajna, Cooler Master je napravio nešto unikatno, sa dobrim balansom identiteta i minimalizma. Najpre, okviri panela su veoma tanki, naravno uz oko 5mm dodatne margine oko same slike, a posebno se ističe donja lajsna kakvu smo do sada videli samo na još jednom Dell modelu, a koja čini da monitor zaista deluje kao da ima neobično visok odnos površine ekrana i okvira.

   Jednako efektan utisak je i kada panel posmatrate sa strane, jer je on u gornjem delu profila od svega 7mm, dakle tanji od prosečnog mobilnog telefona, dok se u donjem delu očekivano nalazi dodatak za elektroniku i konektore. Kad pominjemo njih, na raspolaganju su vam jedan DisplayPort, dva HDMI 2.0, USB Type C, jedan USB 3.0 za vezu sa računarom i još dva u vidu HUB-a za povezivanje periferija.

   USB Type C u ovom slučaju podržava i prenos slike, kao i brzo punjenje, što su stvari koje nisu baš tipične za gaming monitore, a mogu dobro doći, pogotovo nekome ko želi da poveže i puni laptop samo jednim kablom. Što se materijala i izrade tiče, sve je izuzetno dobro uklopljeno, a okvir i poleđina panela na dodir i čvrstinom podsećaju na metal, iako nismo sigurni da su od metala, što je u svakom slučaju pohvalno.

   Ono što je sigurno metalno je postolje koje se sastoji od baze koja je oblika Cooler Master logotipa i nosača panela koji je u vidu valjka i koji se odlično uklapa u minimalističku temu. Možda bi bilo lepše da je i baza postolja nešto tanja, što je verujemo bilo moguće i izgledalo bi sjajno, ali je razlog za ove dimenzije to što je u bazu ugrađeno i RGB osvetljenje koje monitoru dodaje gaming šmek koji je nezaobilazna stvar s obzirom na primarnu namenu ovog modela.

   Osvetljenje je naravno moguće kontrolisati putem MasterPlus+ softvera i promeniti boju i intenzitet po želji ili aktivirati neki od 6 efekata koji umeju biti zanimljivi, iako nemaju neku praktičnu primenu u smislu neke interaktivnosti sa igrama. Uz malo truda, ovo osvetljenje bi moglo da npr. pokazuje pravac iz kog neko puca na vas ili menja boju zavisno od “zdravstvenog stanja u igri”, pa eto ideje Cooler Masteru za neko buduće unapređenje.

   Treba pomenuti i da se veza RGB osvetljenja sa računarom ostvaruje putem posebnog micro USB kabla koji se povezuje na postolje, jer panel i postolje nemaju nikakvu međusobnu vezu osim mehaničke u vidu VESA montaže sa 4 šrafa. Ovo je jedna od retkih zamerki koje imamo na ovaj monitor jer bi i najprostija električna veza bila daleko elegantnije rešenje i omogućila da se monitor sa računarom poveže jednim kablom i pruži punu funkcionalnost.

   Kad pominjemo nosač i panel, postolje omogućuje rotaciju levo i desno za po 15 stepeni, nagib panela za 5 stepeni ka dole i 20 ka gore, pivot panela za 90 stepeni u portret mod i podešavanje visine u opsegu od 11cm. Kad smo kod ergonomije, podešavanje svih parametara monitora se vrši putem 5 tastera koji se nalaze iza desne ivice panela, što nije baš najzgodnije rešenje, ali ćete se navići uz malo prakse.

   Stavke menija su pozicionirane u ravni svakog od tastera, ali ćete se pre snaći ako prosto postavite četiri prsta na svaki od njih i malim prstom dodirujete i poslednji po potrebi. Meni je organizovan u 6 sekcija sa još 3 kolone podstavki, mada su najčešće korišćena podešavanja poput izbora moda slike ili ulaza dostupna i putem prečice, što će vam olakšati korišćenje.

   Gaming funkcije i performanse

   Rekli smo već da je Cooler Master GM27-FQS ARGB primarno deklarisan kao gaming monitor i opremljen onim što je neophodno za tu svrhu. Tu najpre mislimo na Ultra Speed IPS panel sa osvežavanjem od 165Hz, koji nudi veoma dobre performanse i odziv u igrama.

   Odziv na maksimalnom osvežavanju je zaista dobar, ne baš realnu 1ms, što uostalom nema praktično nijedan model na tržištu, ali možemo reći da je među najboljim koje smo videli, što je itekako primetno u igrama, čak i u direktnom poređenju sa nekim vrlo dobrim modelima sličnih karakteristika koji su nam bili pri ruci.

   Ovo se odnosi na mod sa uključenim varijabilnim osvežavanjem, što je uostalom i ono kako će većina gamera monitor i koristiti, a na raspolaganju vam je i Motion Clearness opcija koja strobovanjem pozadinskog osvetljenja dodatno poboljšava odziv, blizu pomenute 1ms, ali po cenu nemogućnosti istovremenog korišćenja varijabilnog osvežavanja.

   Ona je zbog ovoga upitno korisna, iako na Low podešavanju zapravo radi dosta dobro u odnosu na slična rešenja, sa minimalnim uticajem na nivo osvetljenja i sa jedva primetnim inverznim ghostingom odnosno dupliranim ivicama objekata koje su uobičajene kod ove tehnike poboljšanja odziva. Pored toga, monitor nudi i Overdrive podešavanje koje na Normal nudi najbolji odnos odziva i čistine prikaza, dok veći nivoi prouzrokuju i progresivno veći overshoot, uključujući i dinamički mod koji bi trebao prilagođavati Overdrive varijabilnom osvežavanju.

   Kad pominjemo varijabilno osvežavanje, zvanično je podržan AMD Freesync Premium, mada i Nvidia G-Sync radi bez ikakvih problema, a upravo smo na Nvidia kartama najviše i koristili monitor tokom testa. Input lag smo izmerili na 8.1ms našim instrumentom putem HDMI veze na 60Hz, što je jedan od najnižih rezultata koji smo videli, a očekivano će biti i znatno manji na višem osvežavanju i putem DisplayPorta.

   Uz ovo i pomenuti odziv, iskustvo u igrama je izuzetno glatko i sa vrlo direktnim osećajem i zaista sve pohvale Cooler Masteru po tom pitanju jer iskreno nisam očekivao da vidim razliku u odnosu na moj lični monitor praktično identičnih specifikacija, ali ipak jesam. Maksimum iz ovog modela će iskoristiti oni koji u QHD rezoluciji, odnosno 2560×1440 piksela na svom računaru mogu da izvuku frame rate što bliže 165 u kom slučaju možete zaista uživati i u prikazu i glatkoći i jasnoći onoga što vidite.

   Cooler Master GM27-FQS ARGB – Slika

   Kad pominjemo ovu rezoluciju, ona je u ovom trenutku verovatno neki optimum za većinu korisnika, ne samo za igre već i za rad, jer je na 27” QHD rezolucija praktično idealna po pitanju radnog prostora i oštrine prikaza. Pomenuli smo da je Cooler Master GM27-FQS ARGB opremljen IPS panelom, a u pitanju je zapravo AHVA podvarijanta IPS-a, koja se u konkretnom slučaju pokazala vrlo vrlo dobro kada je u pitanju kvalitet slike.

   U pitanju je panel proizveden od strane AU Optronics-a, pravi osmobitni, a koji potpuno neočekivano premašuje ono što smo videli, odnosno izmerili i kod nekih desetobitnih modela. Cooler Master je deklarisao pokriće boja na 90% DCI-P3 spektra, a u našim merenjima je ono iznosilo čak 94.8% – zaista izvanredan rezultat.

   Ovako široko pokriće boja je ujedno i razlog da koristite HDR podršku u igrama, iako od pravog HDR prikaza naravno nema ništa, zbog odsustva lokalnog zatamnjivanja koje je još uvek daleko od ove klase gaming monitora – zapravo, daleko je od svega osim najviše klase i OLED modela kojima nije ni potrebno. Takođe, maksimalno osvetljenje od izmerenih 330 nita nije malo, ali jeste nedovoljno i za bazični HDR400 standard.

   Kontrast ovog modela je na standardnom nivou za pristojan IPS i iznosi oko 1050:1, bez ikakvih dodatnih tehnika poboljšanja, uz nivo crne koji se kreće od 0.14 do 0.31 nita u fabričkim modovima. Ono što nas je posebno iznenadilo, pogotovo s obzirom na to da je Cooler Master relativni novajlija u displej svetu, je što je preciznost prikaza zaista sjajna, sa najboljim izmerenim Delta E odstupanjem od odličnih 2.3, pri čemu je više modova blizu te cifre, a praktično svi nude makar pristojan nivo preciznosti za prosečno oko.

   Kako su uglovi gledanja očekivano sjajni za IPS, a uniformnost takođe vrlo dobra, sa tek minimalno vignetinga duž ivica, možemo slobodno reći da je ovo odličan monitor za rad, čak i za zahtevnije korisnike, jednako koliko je dobar i za gaming.

   Cooler Master GM27-FQS ARGB – Utisci i cena

   Sve u svemu, Cooler Master je ovim modelom ponudio jedan univerzalan monitor koji je čak veoma dobar u dve različite uloge – brz odziv i odličan prikaz za gaming i visoka preciznost boja i širok gamut boja za rad.

   I pored nekih sitnica koje su mogle biti bolje, poput kontrola tasterima i nepotrebnog dodatnog kabla za osvetljenje, pomenute vrline ovog modela to više nego nadoknađuju, toliko da Cooler Master GM27-FQS ARGB definitivno ima našu preporuku u ovoj klasi, rekli smo oko 466€ i to u vidu Benchmark Highly Recommended priznanja.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi