Cooler Master Tempest GP27Q test - Pravi HDR gaming

Cooler Master Tempest GP27Q test - Pravi HDR gaming

Cooler Master Tempest GP27Q je Mini LED gaming monitor koji najzad donosi HDR sliku poput visoke klase televizora.
Pogledajte kako se pokazao na našem testu.

  Sadržaj

   Cooler Master Tempest GP27Q je gaming monitor napakovan tehnologijama poput MiniLED-a, QuantumDot-a i lokalnog zatamnjivanja. Predugo smo čekali na monitor koji će ponuditi kvalitet slike na koji smo već navikli na televizorima visoke klase i pravi HDR prikaz, a on je najzad pred nama. Pogledajte šta ovaj model ima da ponudi.

   Cooler Master Tempest GP27Q test – Pravi HDR gaming

   Pozitivne ocene

   • 576 zona lokalnog zatamnjivanja
   • Izvanredno pokriće boja
   • Impresivan HDR prikaz
   • Odličan overdrive i gaming performanse

   Negativne ocene

   • Blagi color banding u HDR modu
   • Istovremeni HDR i varijabilno osvežavanje (rešeno novim firmware-om nakon testa)

   Verovatno najbolji monitor za HDR gaming koji je moguće kupiti u trenutku objave ovog testa i uz korektnu cenu odlična kupovina.

   Displej tehnologije su proteklih nekoliko godina baš značajno napredovale, ali smo napredak mogli da vidimo mahom kada su u pitanju televizori, dok kod monitora sve nekako kasni i zaostaje. Zašto je to tako? Pa, verovatno jer je tržište televizora više klase daleko veće nego ono monitora visoke klase, pa je fokus tamo gde industrija može najpre napraviti najveći povrat ne malih investicija u istraživanje i razvoj.

   Ipak, prošlo je dovoljno vremena od popularizacije OLED-a, pa čak i Mini LED-a na velikim ekranima, pa smo još prošle godine videli najave, ali i konkretne modele monitora baziranih na ovim tehnologijama. Ništa od toga se doduše nije pojavljivalo na domaćem tržištu, pa ni u prevelikom broju na stranim, što ukazuje na to da su i dalje u pitanju vrlo male količine i modeli koji su više promotivni nego realni.

   Krajem prošle godine prilikom posete IFA sajmu u Berlinu, stekli smo utisak da je najzad došlo vreme da se to promeni, jer su na brojnim štandovima bili izloženi monitori kakve do sada nismo bili u prilici da vidimo, pa čak i od onih proizvođača koje ne asociramo sa monitorima, poput npr. TCL-a. I evo, ubrzo nakon što je otpočela 2023. na testu nam se našao i prvi monitor specifikacija kakve sa nestrpljenjem iščekujemo već godinama.

   Da ste nas pitali koji će proizvođač na domaće tržište prvi isporučiti jedan pravi HDR Mini LED monitor sa lokalnim zatamnjivanjem, Cooler Master svakako ne bi bio u prvih nekoliko koji bi nam pali napamet, ali zahvaljujući lokalnoj kancelariji Cooler Mastera i domaćem distributeru, u rukama nam se našao jedan izuzetno svež model pre svih drugih brendova u displej domenu. U pitanju je monitor kakav definitivno do sada nismo videli na testu i koji donosi tako dobro skrojen set karakteristika da mu predviđamo veliku popularnost među onima koji žele baš dobar i praktičan gaming monitor, pa i više od toga.

   Cooler Master Tempest GP27Q dolazi sa Mini LED osvetljenjem od čak 1200 nita sa lokalnim zatamnjivanjem i panelom sa Quantum Dot tehnologijom dijagonale od 27”. Modele naprednih karakteristika smo mahom do sada viđali u većim dijagonalama, praktično kao derivate televizora, pa je i tu ovaj model zanimljiv, jer donosi sve to u veličini koja je optimalna za normalan rad i gaming na radnom stolu.

   Tu je i osvežavanje od 165Hz, kao i QHD rezolucija koja na ovoj dijagonali ima i najviše smisla, a ne uvećava nepotrebno cenu. Da me je neko pitao da opišem specifikacije idealnog monitora za rad i HDR gaming – to bi bilo to. No, hajde da vidimo kako ovaj model zapravo radi u praksi i ispunjava li visoka očekivanja koja imamo na osnovu onog na papiru.

   Cooler Master Tempest GP27Q – Dizajn

   Krenućemo od dizajna koji vrlo podseća i na prethodni Cooler Master monitor koji smo testirali, uz par unapređenja. Za sličnost je najzaslužnije postolje koje je u heksagonalnom obliku Cooler Master logotipa i sa relativno tankim valjkastim nosačem panela. Ono dozvoljava podešavanje nagiba panela za standardnih 5 stepeni ka dole i 20 ka gore, rotaciju po 15 stepeni levo i desno, podešavanje visine u opsegu od 11cm i pivot panela za 90 stepeni.

   Postolje je u potpunosti napravljeno od metala i anodizirano tamno sivom bojom sa blagim metalnim sjajem peskirane površine. Baza postolja ne zauzima puno mesta na stolu, a u sredini ima prostora i da ostavite nešto, pa možemo reći da je ok i sa praktične i vizuelne strane. Okvir panela je standardan za jedan moderan monitor, sa tankim okvirima sa gornje i bočnih strana i donjom lajsnom standardne širine na čijoj sredini se nalazi samo diskretni šestougani simbol.

   Ukupno, relativno jednostavno sa prednje strane, što je ono što ćete uglavnom i imati u vidnom polju – po našem mišljenju dobar izbor. Da opravda ono “Tempest” u imenu i gaming pedigre, Cooler Master je zadnju stranu učinio zanimljivijom dodatkom RGB LED osvetljenja i to u vidu Halo ring kruga na sredini sličnog onome što smo viđali na nekim LG modelima, i dve trake koje se od njega prostiru levo i desno. Osvetljenje je programabilne boje, jačine i efekata, pa ga možete prilagoditi vašem ukusu, ili isključiti u potpunosti.

   Sa zadnje strane, iza desne ivice panela se nalazi i mini joystick za kontrolu menija koji je vrlo praktičan, ako izuzmemo dosadna upozorenja o potrošnji pri promeni svake opcije. Pritiskom na joystick pozivate meni, dok povlačenjem ka desno birate mod slike, ka levo izbor dodatnih gaming funkcija, ka gore izbor ulaza, a ka dole pristupate KVM opcijama.

   Upravo zbog ovoga su konektori još jedna zanimljiva stvar kod ovog modela, jer nude prilično fleksibilnosti koja daleko prevazilazi ono što očekujemo od jednog gaming monitora. Pored konektora za napajanje putem eksternog adaptera i 3.5mm izlaza za slušalice, na raspolaganju su vam dva HDMI i jedan DisplayPort za izvor slike, ali i jedan USB Type-C port koji je takođe sposoban za prijem slike, ali i za prenos podataka i napajanje povezanih mobilnih uređaja sa do 90W snage.

   Dakle ne baš dovoljno za neki jači gaming laptop, ali dobar deo laptopova koji podržavanju napajanje putem USB porta možete povezati samo jednim kablom i dobiti i sliku i napajanje i povezivanje periferija. Pored toga, tu je i jedan USB upstream port za vezu sa drugim računarom, kao i dva standardna USB porta za povezivanje periferija.

   Ukoliko na USB-C povežete jedan računar, na USB-A drugi i tastaturu i miša na dva preostala porta, integrisani KVM switch će vam omogućiti da se prebacujete između dva računara i delite jedan set periferija. No, da se bacimo mi na ono najbitnije – sliku.

   Kvalitet prikaza

   GP27Q je tehnički daleko najnapredniji monitor koji nam se do sada našao na testu, a razlog za to je naravno Mini LED sistem osvetljenja koji mu daje brojne prednosti u odnosu na ono što smo do sada viđali. Tim pre što je u pitanju sistem sa čak 576 zona lokalnog zatamnjivanja, odnosno 32 horizontalne i 18 vertikalnih.

   Ovo je impresivna cifra i za televizor od 65”, a pogotovo za monitor dijagonale 27”, pa je zatamnjivanje definitivno dovoljno “fino” u smislu površine koja može biti nezavisno osvetljena u odnosu na ostatak monitora, mada algoritmi za kontrolu nisu uvek previše restriktivni. U ovom pogledu je GP27Q premašio naša očekivanja i napravio pravu stvar, iako bismo možda očekivali da se na manjem ekranu uštedi na broju zona, pa pohvala za Cooler Master.

   Još impresivnije je što je veliki broj zona uparen i sa visokim maksimalnim osvetljenjem koje smo u HDR modu, čak i na 100% pokrivenosti ekrana izmerili na 1324.7 nita. Sjajna cifra koja omogućuje propisan prikaz HDR sadržaja i puno detalja u najsvetlijim delovima scene. Uz ove dve stvari, ovo je već daleko najspodobniji monitor koji smo videli do sada, ali se tu ne završava lista dobrih stvari.

   Ispred pozadinskog osvetljenja se nalazi IPS panel potpisan od strane AU Optronics-a, konkretno AHVA podtipa koji nudi veoma dobar statički kontrast za jedan IPS – izmerili smo ga na 1202:1. Nivo crne kada nije aktivno zatamnjivanje je na korektnom nivou za IPS panel, iako naravno dosta viši u odnosu na okolne zone koje su potpuno ugašene.

   Stoga će u situacijama kada imate jako svetle objekte na crnoj pozadini biti primetan blooming, ali je dobra vest da je zbog velikog broja zona on relativno uzak, oko 1-2cm zavisno od algoritma i scene. Uglovi gledanja su očekivano veoma dobri, a odlična situacija je i po pitanju uniformnosti i IPS glow-a koji su vrlo reprezentativni za jedan IPS displej.

   Panel je u ovom slučaju desetobitni, odnosno 8bita+FRC i unapređen Quantum Dot filterskim slojem, a u stanju je da prikaže čak 95% DCI-P3 spektra – vrlo respektabilan rezultat na nivou najboljih testiranih televizora. Zbog ovoga, Tempest GP27Q nudi vrlo dobro zasićenje boja, pa kada to ukombinujete sa visokim osvetljenjem, prikaz u igrama je zaista impresivan.

   S druge strane, iako monitor dolazi sa kalibracionim izveštajem koji pominje izuzetno mala odstupanja od referentnog, naša merenja su pokazala da preciznost prikaza i nije na previše visokom nivou. Najmanje Delta E odstupanje od pristojnih 4.2 je izmereno u Text modu, iako smo očekivali da Standard i User modovi u kojima je moguće odabrati sRGB, DCI-P3 i ostale color space profile budu bolji od toga.

   Kada monitor koristite u HDR modu na raspolaganju su vam HDR Standard, HDR Game i HDR Movie modovi, koji se međusobno prilično razlikuju. Ako želite najbolji prikaz i maksimum mogućnosti koje monitor ima da ponudi, predlažemo da se držite HDR Movie moda. Razlog za ovo je što je u Movie modu aktivno lokalno zatamnjivanje, koje je moguće aktivirati i u Standard modu, ali ne i u HDR Game modu.

   Cooler Master Tempest GP27Q – Gaming iskustvo

   Tu dolazimo do prve začkoljice koja nam se moramo priznati nije dopala, iako smo tako nešto verovatno i očekivali s obzirom na iskustva sa LCD televizora sa naprednim sistemom osvetljenja. Naime, lokalno zatamnjivanje ne može raditi istovremeno sa varijabilnim osvežavanjem, pa morate birati ili pravi HDR prikaz, ili prikaz bez tearinga sa najmanjim input lagom.

   Ovo ograničenje je problem mahom za one korisnike koji žele da igraju takmičarske FPS igre, poput npr. novog Warzone-a, sa maksimalnim kvalitetom i u HDR modu. Za sve ostale igre možete jednostavno uključiti V-Sync i iskoristiti maksimalni kvalitet i uživati u prikazu. (Edit: Novim firmwareom koji se pojavio nakon testa je omogućeno i istovremeno korišćenje HDR i VRR).

   Varijabilno osvežavanje je podržano u vidu AMD Freesync-a, ali sasvim ok radi i na nVidia grafičkim kartama, iako nije zvanično na listi G-Sync kompatibilnih.
   Što se gaming performansi tiče, one su veoma dobre, kako i dolikuje jednom ovakvom modelu. Pomenuti panel je deklarisan kao Ultra-Speed zbog kombinacije brže AHVA IPS tehnologije i osvežavanja od 165Hz i nudi veoma dobar odziv deklarisan na 1ms – cenimo što Cooler Master nije preterivao sa ovom cifrom.

   Na maksimalnom osvežavanju sa uključenim varijabilnim osvežavanjem odziv je blizu najboljih modela koje smo viđali na testu, ali sa zaista izvanredno podešenim overdrive-om panela, pa je slika potpuno čista bez ikakvih duplih ivica i duhova i pri najbržim pokretima na ekranu. Overdrive je moguće i podešavati putem predefinisanih modova među kojima je i dinamički koji se prilagođava osvežavanju, a tu je i User mod gde vam je na raspolaganju slajder od 0 do 100 koji nudi prilično fleksibilnosti – nešto što prvi put viđamo na nekom monitoru.

   Kako je Overdrive u startu veoma dobar, ovo manuelno podešavanje će vam mahom biti od koristi ukoliko želite da koristite strobovanje pozadinskog osvetljenja u vidu MPRT opcije. Njenom aktivacijom se dobija izvanredno nizak odziv, vrlo blizu pomenute 1ms, a što je najbolje, podešavanjem overdrive-a možete dobiti i minimalan nivo duplih ivica iza brzih objekata za verovatno najčistiji prikaz sa ovako niskim odzivom koji smo do sada videli na nekom monitoru.

   Naravno, ni MRPT nije moguće koristiti sa varijabilnim osvežavanjem, što je nešto što za sada omogućuje vrlo mali broj monitora. U svakom slučaju, doživljaj u igrama je na izvanrednom nivou, bez obzira da li se odlučite za maksimalan kvalitet prikaza, maksimalno brz odziv, ili nešto između sa varijabilnim osvežavanjem. Što se input laga tiče, izmerili smo ga na vrlo dobrih 8.5ms putem HDMI veze na 60Hz, a na maksimalnom osvežavanju i putem DisplayPort veze je još dosta niži.

   Dok smo kod gaminga, vredi pomenuti i dodatne opcije koje možete aktivirati u meniju, poput prikaza nišana, tajmera i prikaza trenutnog osvežavanja, odnosno broja frejmova u sekundi ukoliko vam je aktivno varijabilno osvežavanje.
   Za kraj vredi pomenuti da monitor dolazi i sa integrisanim zvučnicima od 3W koji vas neće oduševiti, kao ni na većini monitora, ali koji imaju dovoljno dobru zvučnu sliku da na njima možete odigrati koju partiju nekog FPS-a ako vam slušalice nisu pri ruci i imati osećaj gde je šta.

   Utisci i cena

   Sve u svemu, Cooler Master Tempest GP27Q je tehnički impresivan monitor koji zapravo i koristi sve one tehnologije kojima se hvali na papiru. Visoko osvetljenje i puno zona lokalnog zatamnjivanja po prvi put, makar na našem testu, daju sliku koja je porediva sa televizorima visoke klase.

   Dugo smo čekali da tako nešto vidimo i u formatu monitora “normalne” dijagonale i nadamo se da će ovo uskoro postati standard u višoj klasi monitora. Uz to, tu su i vrlo dobre gaming performanse, pa ovo zaista može biti monitor za sve, od igre, rada do multimedije.

   GP27Q ima i nekih mana koje ne kvare ukupno veoma dobar utisak, pa bismo voleli da je tu mogućnost korišćenja varijabilnog osvežavanja paralelno sa funkcijama poput lokalnog zatamnjivanja i MPRT-a, kao i da je fabrička kalibracija nešto bolja nego što jeste, što bi ovaj model zbog širokog spektra preporučilo i za ozbiljan rad u domenima gde je prikaz boja bitan.

   U svakom slučaju, u pitanju je najbolji monitor koji smo imali prilike da vidimo do sada na testu, jer što se kaže kod nas, dok ne probam lava, za mene je prase kralj životinja. Cooler Master je ovim modelom postavio novi nivo po kome ćemo meriti i buduće vrhunske modele. Zbog činjenice da je prvi, ovom modelu dodeljujemo našu Highly Recommended nagradu.

   Što se cene tiče, ovaj model bi na domaćem tržištu trebao koštati 91.000 dinara, odnosno oko 770€, što je odlična cena za monitor ovakvih mogućnosti. Po sličnoj ceni se mogu naći mnogi monitori koji nisu ni približnog kvaliteta slike, pa će biti vrlo zanimljivo videti kako će ovaj, ali i drugi Mini LED modeli menjati sliku na prethodnih godina vrlo dosadnom tržištu monitora.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi