Hisense 58A6K Test - Puno inča za ne puno para

Hisense 58A6K Test - Puno inča za ne puno para

Hisense 58A6K po pristupačnoj ceni pokušava da isporuči i veliku dijagonalu, ali i dobar paket slike i zvuka. Kako radi, pogledajte u našoj recenziji.

  Sadržaj
   Hisense 58A6K Test – Puno inča za ne puno para

   Pozitivne ocene

   • Velika dijagonala
   • Dobra kalibracija slike
   • Varijabilno osvežavanje i nizak input lag za gaming

   Negativne ocene

   • Nema MEMC

   TV koji uz dobar odabir kompromisa uspeva da za razuman novac ponudi dobar paket zvuka i slike, uz veliku dijagonalu ekrana.

   Nema nikakve sumnje da je nastup Hisense-a na našem tržištu još od prvih modela bio vrlo uspešan, pa čak doveo i do toga da brend u jednom trenutku zauzme drugo mesto na listi najprodavanijih televizora kod nas. Razloga za to je više, ali je najbitniji svakako odnos cene i kvaliteta, koji domaći kupci itekako umeju da cene.

   Ovo je karakteristika koja je mnoge brendove ubrzano proslavila, ali neke od njih još brže odvela u zaborav, pa je jasno da je kontinuitet dobre ponude, i to u svim segmentima, izuzetno bitan za dobar prihvat kod publike, pogotovo na malom, a zahtevnom tržištu kakvo je naše. Ovoga puta smo dobili priliku da proverimo šta to Hisense nudi u kategoriji povoljnih modela, ali velike dijagonale, jer nam se na testu našla 58” verzija njihove A6K serije.

   U pitanju je ovogodišnji predstavnik niže srednje klase koji može biti zanimljiva opcija za one koji žele dobar bazični TV i radije bi se odlučili za veći ekran nego naprednije funkcije ili tehnologije. U suštini, izbor koji ima svojih prednosti, pogotovo za gledanje sporta, filmova i serija. No, hajde da vidimo kako to zapravo radi i šta možete očekivati od ovog modela.

   Hisense 58A6K – Dizajn

   U pogledu dizajna, a pogotovo izrade i materijala, Hisense nas je navikao na visok nivo, čak i van više klase. Iako od modela ove kategorije to ne bismo očekivali, pogotovo onih od par najzvučnijih imena, A6K je vrlo dobro napravljen i izdvaja se pretežno metalnom konstrukcijom. Zapravo, panel je praktično ubačen u metalni profil sa zadnje strane, pa su sve ivice od metala, dok je samo u donjem delu tu i plastična lajsna sa rebrastom teksturom.

   Preko ekrana je tu i polikarbonatska zaštita koja se nalazi malo isped okvira, pa ukupno TV izgleda modernije nego što bi se očekivalo u ovoj klasi, sa izuzetno tankim okvirima panela, iako dizajn nije naročito kreativan. Postolje je izvedeno u vidu dva para nožica koje se prostiru sa prednje i zadnje strane, ali srećom ne zauzimaju punu širinu panela na podlozi.

   Elektronika i konektori su smešteni u plastični dodatak na pomalo neobičnom mestu, na samoj sredini poleđine, dok se na dnu poleđine čitavom širinom nalazi još jedan dodatak u kome se nalazi zvučni sistem. Što se konektora tiče, na raspolaganju su vam tri HDMI 2.0 porta, dva USB sa napajanjem do 0.5A, antenski i satelitski konektori, LAN port, optički audio izlaz, konektor za slušalice i CI+ slot.

   Ovi konektori su dostupni sa boka, ali ako vam se TV nalazi na zidu, zbog položaja dodatka ćete morati dosta da zavučete ruku kako biste do njih došli. Pored pomenutog, tu je još i izdvojeni kompozitni AV konektor orjentisan ka zadnjoj strani.

   Što se HDMI portova tiče, oni su u verziji 2.0, očekivano s obzirom na osvežavanje panela od 60Hz, ali zanimljivo podržavaju 2.1 funkcije kao što je eARC, Auto Low Latency mod, pa čak i varijabilno osvežavanje. Uz korektan input lag od oko 11ms, kao i Dolby Vision podršku, ovaj TV je i iznenađujuće dobra opcija za gaming na velikom ekranu u konkurenciji povoljnijih modela.

   Slika i procesiranje

   Što se slike tiče, 58A6K dolazi sa VA panelom, naravno 4K rezolucije, osvežavanjem od 60Hz i Direct LED osvetljenjem bez lokalnog zatamnjivanja, koje definitivno ni ne očekujemo na ovako povoljnom modelu. Nema ni Quantum Dota koji se u ovu klasu još uvek nije spustio, iako Hisense svake godine pomera granicu sve niže i niže, pa je jasno da se ovaj model pre svega oslanja na kvalitet samog panela.

   Srećom, panel ima svojih aduta, a glavni među njima je statički kontrast koji smo izmerili na vrlo visokih 5368:1, što je veoma dobro čak i za VA standarde, a naročito ovu klasu. Maksimalna svetlina je izmerena na korektnih 314.9 nita, što garantuje da će TV biti jasno vidljiv i u svetlim prostorijama. Ovo naravno nije dovoljno za propisan HDR prikaz, pa će se on praktično svoditi na SDR, ali sa podrškom za HDR formate uključujući i Dolby Vision.

   Što se nivoa crne tiče, on je veoma dobar i tamnijim scenama ga dinamički kontrast može spustiti i do 0.007 nita, dok u kontrastnim scenama sa svetlim detaljima možete očekivati između 0.041 i 0.058 nita zavisno od moda slike. U svakom slučaju, vrlo dobro.

   Uz pomenute prednosti VA panela idu i neizbežne mane, pa su uglovi gledanja prosečni za ovaj tip panela, a ni uniformnost nije baš sjajna, uz primetan dirty screen efekat. Ono što takođe ne impresionira je i pokriće boja, pa je ovaj 8bit+FRC panel u stanju da prikaže tek oko 62.5% DCI-P3 spektra – korektno za SDR, ali ponovo, ni blizu dovoljno za HDR.

   Kad smo kod boja, sjajna stvar je što je makar fabrička kalibracija odrađena veoma dobro, pa u najpreciznijim Cinema Day i Cinema Night modovima možete očekivati vrlo veran prikaz, pri čemu smo najniže Delta E odstupanje izmerili na odličnih 2.5. Za ovu klasu je ovo veliki plus, jer uz visok kontrast garantuje najbolju moguću sliku bez korišćenja tehnologija za koje je i neophodno platiti veću sumu novca.

   Kad smo kod toga, pored hardverskih, to se odnosi i na softverske tehnologije, pa je ušteda napravljena i u pogledu procesiranja slike. Tu najpre mislimo na odsustvo MEMC-a, odnosno procesiranja kretanja, koje je jedna od korisnijih opcija u svakoj klasi. Šteta, mada je i pored toga prikaz 24fps filmskih sadržaja sasvim korektan upotrebom takozvane 3:2 pulldown konverzije.

   Od opcija procesiranja su tu doduše skaliranje sadržaja niske rezolucije na 4K, adaptivni kontrast i redukcija šuma i MPEG artefakata, kao i zanimljivo Smart Scene opcija koja prilagođava prikaz konkretnim sadržajima i scenama, doduše suptilno.
   Ukupno, slika koja neće obesmisliti neki od skupljih modela, ali koja je za ovu klasu zapravo vrlo dobra.

   Zvuk

   Što se zvuka tiče, u pitanju je stereo rešenje sa 2x8W snage koje ostavlja solidan utisak za ovu klasu. Ne briljira zvučnim balansom ili kvalitetom, ali ne možemo reći ni da ima neke očite mane – prosto solidan zvuk koji će vrlo dobro raditi to što mu je namena. Niskih frekvencija ima, prostiru se čak do oko 35Hz, mada glasnoća naglo opada ispod oko 120Hz, pa basa ima taman toliko da TV ne zvuči tanko, ali ne i da proizvede autoritativan zvuk u muzici i filmovima.

   Za razliku od slike, opcija za procesiranje ovde ne manjka jer je implementiran čitav set DTS Virtual:X funkcija poput bass boosta, surround procesiranja, poboljšanja jasnoće dijaloga i automatsko ujednačavanje glasnoće. Sve ovo radi vrlo dobro i više je nego koristan dodatak za poboljšanje zvučnog utiska.

   Pored toga, dostupna je i opcija korekcije odziva ukoliko TV montirate na zid, kao i sedmopojasni ekvilajzer. U suštini, iznad proseka u svom cenovnom rangu, gde je zvuk obično nešto gde se prvo uštedi.

   Smart mogućnosti – Vidaa OS

   A po pitanju smart mogućnosti, Hisense 58A6K se poput većine televizora ovog brenda u potpunosti oslanja na Vidaa U platformu i to u verziji 6.0. O njoj smo dosta pričali do sada i možemo reći da je u pitanju jedna od lepših u svetu pametnih televizora, sa odlično dizajniranim interfejsom koji je prijatan za oko i jednostavan za korišćenje.

   U gornjem levom uglu su ikonice za pretragu, izbor izvora slike, podešavanja, nalog i glasovna pretraga koja radi prilično brzo, a udarno mesto zauzima baner koji ujedno služi i za kontekstualni prikaz opcija i sadržaja odabrane aplikacije. Lista instaliranih aplikacija se nalazi odmah ispod njega, a dodatne je moguće instalirati putem Vidaa prodavnice.

   Izbor aplikacija nije na nivou Android TV, pa ni Tizen i WebOS platformi, mada je dostupna većina najpopularnijih video i muzičkih servisa, sadržaja za decu, korisnih sportskih i informativnih aplikacija, pa i neke igre koje su možda i bolje od onoga što viđamo na Tizenu, iako naravno daleko od Android nivoa. Od korisnih stvari, tu je i Vidaa Art aplikacija koja će TV u trenucima kada ga ne koristite pretvoriti u galeriju slika odabranih u saradnji sa Deviant Art platformom, naročito korisno ako vam je TV montiran na zid.

   Što se performansi tiče, one su sasvim korektne, kako u interfejsu, tako i u aplikacijama, izuzev u par igara koje rade preko online servisa. TV pokreće Mediatek MT9602 Quad Core procesor na 1.5GHz sa Mali G52 grafikom, mada je njegov najzahtevniji zadatak zapravo obrada slike i zvuka.

   Kontrola TV-a je poverena zgodnom i lepo dizajniranom daljincu na kome se nalazi mnoštvo tastera za sve funkcije, kao i čak dvanaest prečica za najpopularnije video servise i aplikacije. Zapravo, jedina zamerka je što je većina tastera, izuzev direkcionih, rubber dome tipa, sa dubokim i ne naročito preciznim hodom, ali dobro, opet se treba prisetiti ranga kome TV pripada i činjenice da u njemu ne može sve biti idealno.

   Pored njega, tu je i Vidaa aplikacija koja je možda i praktičniji način za kontrolu, uz dodatne opcije za projekciju slike, deljenje sadržaja i lako pokretanje aplikacija.

   Hisense 58A6K – Utisci i cena

   Ukupno, Hisense 58A6K je TV koji će uspešno ispuniti potrebe dobrog dela nezahtevnih korisnika, koji prosto žele dobru sliku i zvuk u okviru ograničenog budžeta. Kompromisi koji su neizbežno načinjeni su po našem mišljenju dobro odabrani, pa uz visok kontrast, dobru kalibraciju slike i vrlo pristojan zvuk, ovaj TV ostavlja i bolji utisak nego što bismo očekivali.

   Uz to, 58” verzija ispunjava i potrebe onih koji žele baš veliki TV, ali bi im 65” već bilo previše skupo. A6K je inače dostupan u priličnom opsegu dijagonala – 43, 50, 55, 58, 65, 70, 75 i 85”, dakle po svačijoj meri.

   Za očekivati je doduše da najpopularniji bude u najmanjim 43” i 50” veličinama, kao i ovoj 58” verziji koja je neki optimum između 55” i 65”. Njena cena na domaćem je oko 550€, dok su manje dijagonale od 55, 50 i 43” još povoljnije cene po inču.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi