Mi 2K Gaming Monitor 27" test - Gaming monitor na Xiaomi način

Mi 2K Gaming Monitor 27" test - Gaming monitor na Xiaomi način

Xiaomi Mi 2K Gaming Monitor 27" uz neophodne gaming karakteristike donosi i par prijatnih iznenađenja. O čemu se radi, pogledajte u našoj recenziji…

  Sadržaj

   Xiaomi Mi 2K Gaming Monitor 27″ je deo ponude ove kompanije koja prati jednostavan recept – po jedan monitor za svaku namenu kako bi se korisnicima olakšao izbor i u okviru toga ponudio optimum karakteristika.
   Ipak, ovaj model uz neophodne gaming karakteristike donosi i par prijatnih iznenađenja.

   Mi 2K Gaming Monitor 27″ test – Gaming monitor na Xiaomi način

   Pozitivne ocene

   • Optimalne specifikacije za većinu korisnika u ovom trenutku – 27”, 2K, 165Hz
   • Odličan kontrast za IPS
   • Impresivno pokriće boja
   • Dizajn

   Negativne ocene

   • Solidna preciznost prikaza, ali ne ispunjava obećanje iz specifikacija

   Gaming monitor za one koji žele gaming performanse, ali ne i gaming izgled.

   U svojoj malo je reći bogatoj ponudi u kojoj se nalaze stotine raznih uređaja, Xiaomi trenutno ima i 5 kompjuterskih monitora. Ono što je interesantno je da je za razliku od njihovih mobilnih uređaja gde često ima preklapanja i gde se nekada kupci, pa i mi novinari umemo zbuniti šta je šta i kome je namenjeno, u slučaju monitora ponuda kompanije vrlo jasno profilisana.

   Tu su dva da tako kažemo obična modela za svakodnevnu upotrebu, samo odaberete da li želite dijagonalu od 23.8 ili 27”, zatim 4K model za one kojima je potrebna viša rezolucija, zakrivljeni model za gaming i multimediju i monitor koji vam predstavljamo danas – jedan čistokrvni gaming model od 27” sa visokim osvežavanjem.

   Njegovo ime je Xiaomi Mi 2K Gaming Monitor 27″ i u pitanju je model sa karakteristikama koje u ovom trenutku predstavljaju neki optimum za većinu korisnika – 27” IPS panel, QHD rezolucija i osvežavanje od 165Hz. Upravo ovakvi modeli su trenutno i najaktuelniji u ponudi mnogih proizvođača, neke od njih smo vam i predstavili kroz naše testove, pa hajde da vidimo šta u toj kategoriji ima da ponudi Xiaomi.

   Xiaomi Mi 2K Gaming Monitor 27″ – Dizajn

   Kada je dizajn u pitanju, praktično ništa u vezi ovog modela ne asocira na gaming, što je zapravo i veoma dobra stvar. Na tržištu je već dovoljno gaming uređaja sa istaknutim gaming detaljima koji nekad i bodu oči, pa je ovakav monitor zapravo osveženje koje će neki od korisnika možda i preferirati.

   Tim pre što je u pitanju zaista lepo dizajniran monitor u sada već možemo reći prepoznatljivom Xiaomi stilu sa jednostavnim linijama. Prednji deo panela je u tipičnom modernom stilu sa tankim okvirom ispod 2mm i tankom dodatnom marginom oko panela sa gornje i bočnih strana i lajsnom standardne širine na donjoj ivici, zanimljivo bez ikakve oznake, što pozdravljamo.

   Jedini logotip je onaj na zadnjoj strani panela koji je polirane refleksivne površine kao kontrast matiranoj plastici bez teksture koja izgleda zaista dobro i daje izgled koji asocira na metal i neke znatno skuplje uređaje. Xiaomi je sve ventilacione otvore izmestio na obod oko samog panela, pa je zadnja strana skoro potpuno čista, sa lepo sakrivenim spojem nosača panela i maskom koja se pričvršćuje magnetom i krije sekciju sa konektorima.

   Konektori, meni, gaming opcije

   U njoj ćete pronaći jedan DisplayPort 1.4, dva HDMI 2.0 porta, konektor za napajanje i jedan USB za vezu sa računarom. Taj port obezbeđuje i Hub sa dva dodatna USB 3.0 porta koji se zajedno sa 3.5mm izlazom za slušalice nalazi na zadnjoj strani za relativno lak pristup kada želite da povežete neki USB disk ili gamepad.

   Što se postolja tiče, ono kao uostalom i ostatak dizajna podseća na nedavno testirani Xiaomi 4K monitor, kompletno je izrađeno od metala i kompaktnih dimenzija kako baze tako i nosača panela. Na nosaču se nalazi i prorez za sprovođenje kablova koji uz pomenutu masku pruža uredniji izgled na stolu, a kada pominjemo sto, baza je tanka, svega nekoliko milimetara, pa iako u startu ne zauzima previše prostora na stolu, praktično je u ravni sa njim i možete i taj prostor iskoristiti da držite neki predmet.

   Za kontrolu menija, Xiaomi se i ovog puta držao varijante sa 4 tastera – ne baš najmodernije rešenje, ali srećom dobro osmišljeno i izvedeno, tako da nemamo nikakve zamerke. Prostor pri dnu ekrana iznad svakog tastera će već na prvi pritisak bilo kog od njih prikazati ikonice iznad svakog tastera sa njegovom funkcijom, pa je kretanje kroz meni i opcije vrlo jasno i jednostavno, tim pre što je meni organizovan u samo dve kolone.

   Kad smo kod menija, zanimljivo je da ne postoji neka posebna sekcija sa gaming opcijama, što jeste primarna namena ovog modela, već su one raspoređene tamo gde najviše pripadaju po funkciji. Tako se u delu za podešavanje svetline i kontrasta nalaze i opcije za nivo crne i DLC za podizanje nivoa senki, u PQ sekciji su tu podešavanja odziva i aktiviranje strobovanja osvetljenja, a u Pro Functions sekciji opcije za aktiviranje HDR-a i varijabilnog osvežavanja.

   Praktično jedino što nedostaje u odnosu na ono što uobičajeno viđamo je prikaz nišana.Od gaming mogućnosti je tu naravno i varijabilno osvežavanje, zvanično samo Adaptive Sync, mada uredno radi i na AMD i Nvidia grafičkim kartama i to vrlo dobro.

   Gaming performanse

   Što se gaming performansi tiče, rekli smo da je u pitanju panel sa osvežavanjem od 165Hz, što je i neki optimum koji će korisnici sa jačim grafičkim kartama moći da iskoriste u većini igara. Odziv panela je solidan na maksimalnom osvežavanju, sa tek blagim tragom iza brzih objekata koji je nešto primetniji na tamnijim pozadinama, ali se dodatno smanjuje ukoliko overdrive panela podesite na Superfast ili Ultrafast.

   Za poboljšanje odziva je tu IMBC opcija koja strobuje pozadinsko osvetljenje i postiže brži odziv, ali uz blago dupliranje zadnje ivice brzih objekata, pa kada se tu doda i nemogućnost istovremenog korišćenja varijabilnog osvežavanja sa ovom opcijom, od nje baš i neće biti puno koristi.

   U praksi Xiaomi 2K Gaming Monitor pruža vrlo dobro iskustvo u igrama, zahvaljujući pomenutom odzivu, varijabilnom osvežavanju do 165fps, ali i rezoluciji od 2560×1440 piksela koja daje optimalan odnos između detaljnosti prikaza i hardverske zahtevnosti. Input lag smo na HDMI portu izmerili na 8.7ms, pa je za očekivati da je na Display Portu i maksimalnom osvežavanju i dosta niži od toga.

   Xiaomi Mi 2K Gaming Monitor 27″ – Slika

   Što se panela ovog modela tiče, u pitanju je IPS, kao i na većini brzih QHD gaming modela. Nismo sigurni od kog proizvođača potiče panel, ali je definitivno u pitanju jedan od kvalitetnijih koje smo videli na nekom IPS modelu, pogotovo po pitanju kontrasta koji smo izmerili na čak 1169:1, statički naravno.

   Po specifikaciji, u pitanju je osmobitni panel, ali je prema našim merenjima u stanju da prikaže impresivnih 92.2% DCI-P3 spektra, pa su kontrast i pokriće boja više nego prijatno iznenađenje, pogotovo za jedan gaming monitor.

   Kad pominjemo široki spektar, ovaj model dolazi i sa VESA DisplayHDR 400 sertifikatom, pa igre možete igrati i u HDR modu, mada će prikaz boja mahom biti jedina prednost, s obzirom na činjenicu da i najbolji kontrast na IPS panelu nije ni izbliza dovoljan za pravi HDR, bez lokalnog zatamnjivanja koje je za sada rezervisano samo za modele najviše klase.

   Maksimalno osvetljenje smo izmerili na 333.7 nita u SDR i 348.4 nita u HDR modu, pa ono realno ne ispunjava ni minimalni zahtev pomenutog HDR sertifikata, iako je svetline sasvim dovoljno za normalnu upotrebu i živ prikaz u igrama. Poput nedavno testiranog Xiaomi 4K modela i ovaj dolazi sa obećanjem od preciznosti boja, istina sa nešto konzervativnijim odstupanjem od 2 ili manje. U našim merenjima je najbolja preciznost iznosila 3.5 u sRGB modu, što je korektno za jedan gaming monitor.

   Ako uzmemo u obzir pokriće boja i dobar kontrast, ovaj model ima potencijala da uz dodatnu kalibraciju služi i za više od gaminga, odnosno čak i za neke poslove gde je kvalitet prikaza veoma bitan. QHD rezolucija na 27” dijagonali je vrlo dobar balans sa dosta radnog prostora i dobrom oštrinom prikaza, pa je ovaj model i u tom smislu vrlo fleksibilan za razne zadatke, od gaminga do rada.

   Mi 2K Gaming Monitor 27″ – Utisci i cena

   Sve u svemu, Xiaomi 2K Gaming Monitor 27″ je još jedan u nizu dobrih modela namenjenih gamingu koji poseduju praktično identičnu kombinaciju brzog IPS panela, QHD rezolucije i osvežavanja od 165Hz. Viđali smo na testu već nekoliko ovakvih monitora različitih proizvođača i svima je cena tu negde oko 60.000 dinara, t.j. 500€.

   Svaki od njih ima neke svoje specifičnosti, pa je pitanje koja će vama lično delovati kao najprimamljivija, a u slučaju Xiaomi modela, to je svakako dizajn, uz odličan kontrast i pokriće boja.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi