Sharp 70CL5EA Android TV - 70" po razumnoj ceni

Sharp 70CL5EA Android TV - 70" po razumnoj ceni

Sharp 70CL5EA je Android TV za one koji žele baš veliki ekran za ne previše para. Šta ovaj 70" TV ima da ponudi, pogledajte u našoj recenziji.

  Sadržaj

   Sharp 70CL5EA Android TV koji nam se našao na testu je jedan od modela koji ne pripada vrhu ponude ove kompanije, ali može biti dobra opcija za one koji žele baš veliki ekran za ne previše para. Japanski Sharp je dugo predstavljao pravi premijum brend, kako ga ljubitelji tehnike sa kraja 20. veka i pamte, ali su ga duga pauza i razni problemi sprečili da takvu percepciju imaju i u glavama mlađih korisnika. Sa podrškom čuvenog Foxconn-a, Sharp je rešio da se vrati na tržište i model koji vam predstavljamo je deo te inicijative.

   Sharp 70CL5EA Android TV – 70″ po razumnoj ceni

   Pozitivne ocene

   • Veliki 70″ ekran
   • Vrlo korektan zvuk
   • Android TV

   Negativne ocene

   • Odsustvo MEMC-a

   Veliki TV sa odličnim pametnim mogućnostima koji će za mnoge korisnike predstavljati i bolji izbor od manjeg, ali tehnički naprednijeg modela.

   Poimanje brenda u IT i industriji potrošačke elektronike je interesantna stvar, s obzirom na dinamičnost razvoja tehnologija i jaku konkurenciju, zbog čega se često pojavljuju neki novi igrači, neki stari odustaju ili posustaju, a retki, vrlo retki uspevaju da se održe i budu konstantno prisutni u glavama korisnika.

   Eto baš pre neki dan kada nam je na test došao TV koji vam danas predstavljamo, naš dosta mlađi kolega ga pogleda kada smo ga postavili na policu i kaže “Sharp, šta je to? Nešto novo”, na šta smo ga mi stariji prvo pogledali u čudu, ali smo se, pre nego što smo postavili pitanje “kako nisi čuo za Sharp” ipak setili da je 2022. i da vreme leti.

   Za one mlađe kojih verujem ima i među našom publikom, vredi reći da je Sharp dugo predstavljao pravi flagship brend, u rangu onoga što su sada njegovi japanski sunarodnici Sony i Panasonic i da je bio poznat po svojoj audio tehnici, kao i inovacijama u domenu LCD panela – recimo prvi 8K TV ili prvi 65” LCD panel su bili upravo proizvodi ove kompanije.

   Zanimljivo, Sharp je jedno vreme čak bio i vodeći proizvođač mobilnih telefona na japanskom tržištu, ali su ona čuvena finansijska kriza iz 2008. i specifičan splet okolnosti uzrokovali da Sharp upadne u finansijske probleme i posle godina lošeg poslovanja na kraju dospe pod krov tajvanskog Foxconna, kompanije koja je proizvodila i iPhone, Nintendo i neke od prethodnih Playstation konzola, a pod čijim je vodstvom Sharp povratio prava na svoj brend na svim tržištima i rešio da krene u ozbiljniji povratak.

   Znanja i umeća imaju, u to ne sumnjamo, ali ima ga i nikad jača konkurencija, pa ostaje da vidimo kako će se Sharp snaći u aktuelnom trenutku na tržištu. Kako nam je najavljeno, trebalo bi da tokom godine budemo u prilici da ispratimo to kroz testove raznih modela uključujući i one više klase, a prvi koji smo u prilici da probamo je TV pod oznakom 70CL5EA.

   Ovaj model nije najbolje što Sharp ima da ponudi, ali se odlikuje Android operativnim sistemom i ogromnim 70” ekranom, po prilično razumnoj ceni za tu veličinu, od 89990 dinara odnosno oko 760€ na domaćem tržištu. Zapravo, to je akcijska cena, a u okviru akcije se uz ovaj model dobija i Sharp HT-SB110 Soundbar koji ćete takođe videti tokom ovog testa, kao i 4 godine garancije.

   Sharp 70CL5EA – Dizajn

   Sam TV odlikuje relativno klasičan izgled, bez nekog eksperimentisanja, pa dominiraju crna boja i ravne linije, ali ono što ga izdvaja je kvalitet izrade i materijala, jer su okvir panela, postolje i poleđina izrađeni od metala, što daje utisak ozbiljnosti kakav ne viđamo baš preterano često, pogotovo ne u ovoj klasi.

   Okviri panela su umerene širine, ne najtanji koje smo videli, ali dovoljno tanki da ne smetaju vizuelno na ovako velikom ekranu, a opet da pruže bespekornu čvrstinu panela. Diskretan izgled sa prednje strane remete samo Sharp logotip na sredini donje lajsne, kao i Harman/Kardon logo u gornjem levom uglu, pošto je TV opremljen zvučnim rešenjem ove kompanije.

   Postolje se sastoji od dva robustna metalna profila sa po dve nožice koji su skoro u punoj širini panela, pa će vam biti potrebna polica od bar metar i po širine kako biste TV postavili na nju. Na zadnjoj strani se na velikoj metalnoj površini izdvaja samo plastični dodatak u koji je smeštena elektronika, a na kome se nalaze i dve sekcije sa konektorima, jedna sa zadnje i jedna sa bočne strane.

   Na poleđini ćete zateći kompozitne audio video ulaze, optički audio izlaz, po dva USB 2.0 i HDMI 2.0 porta i LAN konektor, dok su na boku tu antenski i satelitski ulazi, još dva HDMI porta, izlaz za slušalice, CI+ slot i zanimljivo jedan micro USB i čitač za micro SD kartice. Zanimljiv izbor koji retko viđamo na televizorima, ali je možda šteta što bar jedan USB pune veličine nije na boku za one korisnike koji se odluče za montažu na zid.

   Slika i procesiranje

   Što se slike tiče, Sharp CL5EA u ovoj 70” varijanti dolazi sa VA panelom, 60Hz osvežavanjem i Direct LED osvetljenjem bez lokalnog zatamnjivanja, što je i očekivano za ovaj cenovni rang i veličinu. Panel je solidnog kvaliteta, ne baš najvećeg kontrasta koji smo videli na ovom tipu panela sa oko 3400:1, ali svakako višestruko boljim od IPS modela u klasi, što je itekako vidljivo i ostavlja subjektivno dobar utisak o kvalitetu slike.

   Iako nema lokalnog zatamnjivanja, nivo crne je vrlo dobar i varira između 0.059 i 0.083 nita u fabričkim modovima, pa TV ostavlja dobar utisak i za gledanje u mračnoj prostoriji. Ono što mu nije jača strana je svetlina koju smo izmerili na maksimalnih 287.6 nita, što je korektno za gledanje u dobro osvetljenim prostorijama i dovoljno za sadržaje standardnog dinamičkog opsega, ali ne i više od toga.

   Kao i većina proizvođača, Sharp ističe HDR podršku, ali se ona u ovom slučaju svodi na mogućnost reprodukcije HDR10 i HLG formata, bez pravog HDR prikaza, koji je za ovaj novac istina moguće dobiti svega na par modela i to znatno manje dijagonale. Kad smo kod dijagonale, upravo je tih 70” jedan od glavnih aduta ovog modela, jer je cilj čini se i bio da se ponudi više nego korektna slika koja će sasvim zadovoljiti prosečnog korisnika, ali u što većem formatu.

   Mnogi korisnici možda neće primetiti nijanse između ovog i nekog naprednijeg panela, ali razliku između npr. 55” i 70” svakako hoće. Po mom mišljenju, a i po THX preporukama, 70” je odličan izbor za bilo koju prosečnu prostoriju gde TV posmatrate sa više od 2.5m razdaljine i utisak gledanja filmova i drugih video sadržaja je svakako impresivan na ovako velikom ekranu.

   Što se kvaliteta prikaza tiče, panel ovog modela prikazuje 10 bita po kanalu boje uz upotrebu FRC-a i prema našim merenjima pokriva relativno skromnih 73.8% DCI-P3 spektra, pa kao i sa osvetljenjem, ne zalazi baš na HDR teritoriju. Preciznost prikaza nije baš na visokom nivou, pa je najmanje Delta E odstupanje od 5.7 izmereno u Movie modu, mada subjektivno najatraktivniji prikaz za uživanje u filmovima nudi Normal mod, dok Sport i Vivid umeju da budu i malo previše živahni.

   Vredi pomenuti i da su uglovi gledanja sasvim korektni za VA, pa je tek pod većim uglom sa strane primetna promena svetline koja i nije tolika da će većina korisnika to uzeti kao zamerku. Uniformnost pozadinskog osvetljenja je pristojna, bez izraženog dirty screen efekta, sa malo svetlijim uglovima i ivicama ekrana, što više deluje kao Edge LED nego Direct LED koji je zapravo na ovom modelu.

   Što se procesiranja slike tiče, MEMC je u potpunosti izostao, što je prava šteta, jer to polako postaje jedna od standardnih stvari i u srednjoj klasi. Sharp u specifikaciji pominje Active Motion 600 karakteristiku, ali nismo sigurni na šta tu tačno misle, jer sa 60Hz i bez obrade kretanja sadržaji sa 24 slike u sekundi izgledaju kao i na bilo kom drugom modelu bez MEMC-a.

   Od dodatnih opcija tu su standardne za redukciju šuma i MPEG artefakata, adaptivna kontrola osvetljenja, t.j. dinamički kontrast i PC i Game modovi, za koje nismo primetili da imaju neki uticaj na input lag, koji smo i sa uključenim i isključenim modovima izmerili na oko 34ms. Ovo nije naročito nisko, ali je i dalje korektno za povezivanje gaming konzola koje na 70” zaista treba probati. Sve u svemu, Sharp CL5EA i pored bazičnih specifikacija nudi vrlo pristojnu sliku koja vas neće razočarati kvalitetom, ali će vas oduševiti veličinom.

   Zvuk

   Što se zvuka tiče, pomenuli smo da je on potpisan od strane Harman/Kardona, a u pitanju je 2.1 rešenje, dakle sa subwoowerom, pri čemu je za njega rezervisano 15W snage, a za dva stereo kanala po 10W, ukupno 35W. Kako se distributer Sharp-a odlučio da u akciji uz TV pokloni i soundbar, očekivali smo da zvuk TV-a bude na nivou proseka, ali možemo reći da je zapravo bio prijatno iznenađenje.

   Iako naravno nije na nivou najboljih rešenja koja smo čuli na nekom TV-u, kvalitet zvuka je više nego korektan, uz bas koji se prostire vrlo nisko, čak do oko 35Hz, što mu dodaje taman toliko težine da muzika i filmovi zvuče onako kako biste to i poželeli od jednog TV-a. Glasnoća nije preterana, ali je sasvim dovoljna za prosečnu prostoriju, a dobra vest je da je zvuk upotrebljiv i kada se pojača do kraja, što nije baš tako čest slučaj na televizorima.

   Ono što bitno unapređuje utisak po pitanju zvuka je i podrška za DTS Virtual:X procesiranje čiji je efekat vrlo primetan i sa čijom aktivacijom ovaj TV zvuči još bolje. Ukupno, zvuk je solidno bolji od proseka u klasi, čak toliko da dodavanjem soundbara koji se dobija na poklon i ne dobijate puno – malo puniji bas, ali ne i ukupno kvalitetniji zvuk, pa ćete taj soundbar moći da iskoristite za drugi TV u kući, ili čak kao bluetooth zvučnik u nekoj prostoriji.

   Prava je šteta što softver TV-a ne dozvoljava da se soundbar koristi kao zadnji par surround zvučnika – tu opciju smo viđali na nekim drugim modelima i ona bi ovu kombinaciju učinilo zaista posebnom, ali eto možda ideje Sharpu za neko naredno ažuriranje softvera.

   Smart mogućnosti – Android TV

   Kad smo kod softvera, u pitanju je Android TV u verziji 9.0 i sa standardnim interfejsom sa listom aplikacija i linijama sa predlozima sadržaja za gledanje. U pitanju je zvanična implementacija, što podrazumeva i zvaničnu prodavnicu aplikacija sa svim korisnim stvarima koje su dostupne za Android TV, video i servisi, vrlo dobre igre, Kodi, Steam Link i još koješta što je specijalitet Androida – na sajtu Shapra se pominje čak i Google Stadia, ali ona još uvek nije dostupna, makar kod nas.

   Ono što je Sharp dodao preko standardnog interfejsa je brzi meni koji je moguće pozvati jednim tasterom u bilo kom trenutku, čak i iz aplikacije i podesiti parametre slike i zvuka, što je detalj koji često nedostaje na nekim Android televizorima. Što se performansi tiče, one su neka sredina Android TV-a koje smo bili u prilici da testiramo, ali je četvorojezgrani Mediatek M7322 u kombinaciji sa 1.5GB RAM-a i Mali 470MP grafikom sposoban da se izbori i sa zahtevnijim igrama i pruži zadovoljavajuće iskustvo.

   Vredi pomenuti i da je tu 4.4GB skladišnog prostora koji je dovoljan da instalirate neku veću igru poput Asphalta bez problema, što opet nije baš uvek slučaj, čak ni na nekim skupljim Android modelima. Kontrola TV-a je poverena daljincu nešto većih dimenzija, sa preglednim velikim gumenim tasterima, od kojih je veći deo sa jasnim i preciznim klikom, zapravo svi najčešće korišćeni koji se nalaze u centralnom delu, a samo su tasteri sa brojevima i oni na dnu ispod prečica za video servise standardni gumeni sa dubljim hodom.

   Tu je naravno i glasovna kontrola koja radi i na našem jeziku, a kao i na svakom Android TV-u, putem Bluetooth-a je moguće upariti i tastaturu, gamepad i razne druge periferije koje će vam omogućiti da maksimalno iskoristite mogućnosti ovog TV-a.

   Sharp 70CL5EA – Utisci i cena

   Sve u svemu, Sharp 70CL5EA je model koji itekako ima smisla i koji svojim karakteristikama gađa drugačiju publiku od nekih drugih modela slične cene. U klasi od oko 90.000 dinara, t.j. 760€ kupcima su na raspolaganju neki 50 i 55” modeli naprednijih karakteristika poput onih sa Quantum Dot panelima, MEMC-om ili lokalnim zatamnjivanjem, ali će se jedan, možda čak i veći deo korisnika radije odlučiti da umesto tih naprednijih karakteristika ipak uzmu znatno veći 70” ekran i uz veliku sliku sasvim solidnog kvaliteta prikaza dobiju i vrlo dobar zvuk, plus naravno pomenuti poklon soundbar i 4 godine garancije.

   Svako od nas traži različite stvari, što je u krajnjem slučaju i razlog zbog čega je na tržištu toliki broj raznovrsnih modela – za istu cenu možete birati veći ili tehnički napredniji TV. Sharp u portfoliu ima i dosta modela iz te druge kategorije, pa očekujemo da u narednom periodu predstavimo i neki od njih i vidimo šta imaju da ponude i gde je njihovo mesto na tržištu.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi