Sharp 50DL2EA test - Android TV u najpopularnijoj kategoriji

Sharp 50DL2EA test - Android TV u najpopularnijoj kategoriji

Sharp 50DL2EA je cenovno pristupačan Android TV koji donosi neke zanimljive mogućnosti. Pogledajte o čemu se radi u našoj recenziji.

  Sadržaj

   Sharp 50DL2EA koji nam se našao na testu je Android TV koji je cenovno pristupačan širokom krugu korisnika, a donosi neke zanimljive mogućnosti. Japanska kompanija Sharp se ove godine ozbiljnije vraća i na naše tržište, sa preko 30-ak uređaja među kojima su i televizori u raznim cenovnim kategorijama.

   Sharp 50DL2EA test – Android TV u najpopularnijoj kategoriji

   Pozitivne ocene

   • Android mogućnosti
   • Visok kontrast
   • Vrlo korektan zvuk za ovu klasu

   Negativne ocene

   • Reprodukcija boja
   • Uglovi gledanja

   TV koji za svoju klasu nudi dobar paket slike zvuka i smart mogućnosti.

   Sudeći po reakcijama na naš prethodni test Sharp televizora, ljudi se kod nas još uvek dobro sećaju Sharpa i to očigledno po dobrom, što i ne čudi s obzirom na reputaciju koji je japanska kompanija decenijama uživala među ljubiteljima audio i TV tehnike. Pominjali smo već sve ono kroz šta je Sharp prošao, kao i povratak na tržište uz podršku čuvenog Foxconna, a ove godine Sharp je sve prisutniji i na domaćem tržištu, sa dvadesetak modela zvučnika i soundbarova i preko 15 modela televizora u raznim cenovnim kategorijama, od povoljnih modela male dijagonale do velikih dijagonala i više srednje klase.

   Kao ljubitelje tehnike nas prirodno najviše zanimaju proizvodi iz višeg segmenta, ali dok nam na test ne stigne 70” Sharp 70DN5 koji je najavljen uskoro, u prilici smo da probamo jedan povoljniji model koji će ipak zanimati znatno širi krug domaćih kupaca, jer pripada upravo segmentu koji se najviše i kupuje. U pitanju je Sharp 50DL2EA, TV dijagonale od 50” koji trenutno na akciji košta 57.990 din, t.j. oko 490€, pri čemu se uz njega na poklon dobija i Sharp HT-SB95 soundbar. Pogledajmo šta zapravo nudi ovaj model i kako radi u praksi.

   Sharp 50DL2EA – Dizajn

   Ono što prvo upada u oči je da je u pitanju jednostavno, ali moderno dizajniran televizor, za koji Sharp ističe da je “frameless”, odnosno bez okvira. Naravno, ne može baš u potpunosti biti bez okvira, jer nešto mora da drži panel, ali je okvir sa gornje i bočnih strana izrađen iz komada i širok svega 2-3mm, što TV čini dosta kompaktnim za svojih 50”, a i vizuelno deluje efektnije od klasičnih okvira.

   Do dela panela koji prikazuje sliku tu je i dodatna margina od 5mm, a ispod panela je i nešto šira lajsna sa Sharp i Harman/Kardon logotipima, koja podseća na crno anodizirani aluminijum, ali je zapravo izrađena od plastike, kao i okvir panela koji je od sjajne plastike bez teksture. Čvrstina plastike je doduše na odličnom nivou, pa ništa ne uleže na pritisak i ne krcka, što nije baš tako čest slučaj, čak ni u klasi iznad one kojoj ovaj model pripada.

   Poleđina TV-a je od metala, sa izuzetkom dodatka na donjoj polovini koji je od plastike, a koji krije svu elektroniku, zvučnike i dve sekcije sa konektorima, jednu dostupnu sa boka i jednu sa zadnje strane. U onoj na boku su tu satelitski i antenski konektori, dva HDMI 2.0 porta, MicroUSB i čitač kartica, kao i izlaz za slušalice i CI+ slot.

   Sa zadnje strane su tu još dva HDMI porta, LAN port, optički audio izlaz, kompozitni Audio Video konektori i dva USB porta pune veličine za koje bismo voleli da je ipak makar jedan dostupan na boku zbog lakšeg pristupa ako TV montirate na zid. Kad smo kod montaže, postolje ovog modela se sastoji od dva plastična profila, ali se Sharp potrudio da odstupi od klasičnog dizajna sa dve nožice i napravi nešto malo vizuelno zanimljivije. Oba profila su poput luka koji se sa panelom sreće u najvišoj tački, a čiji se profil blago širi ka podlozi.

   Slika i procesiranje

   Što se slike tiče, Sharp 50DL2EA je baziran na 49.5” panelu VA tipa (koji prošle i ove godine sve ređe viđamo), sa osvežavanjem od 60Hz i Direct LED osvetljenjem, očekivano bez lokalnog zatamnjivanja u ovoj klasi. Ovo praktično znači da se TV za kvalitet prikaza oslanja na kvalitet samog panela, sa nekim dobrim i nekim ne tako dobrim stranama koje su istina uobičajene u ovoj klasi.

   Najjači adut ovog modela je svakako kontrast koji smo izmerili na 6128:1 i to bez ikakvih trikova za poboljšanje – praktično je to ono što je TV u stanju da isporuči statički u bilo kojoj sceni koja se prikazuje. Iako ovaj model podržava HLG i HDR10 formate, od pravog HDR-a naravno nema ništa, tim pre što je maksimalno osvetljenje ograničeno na oko 314 nita.

   S pozitivne strane, s obzirom na pomenuti kontrast, ovo znači i dosta nizak nivo crne koji zavisno od moda slike varira između 0.034 i 0.051 nita, što je u svakom slučaju veoma dobro za jedan TV bez lokalnog zatamnjivanja. Ovo znači da TV daje dosta dobar prikaz sadržaja standardnog dinamičkog opsega, kao i korektan prikaz HDR sadržaja, koliko je to moguće s obzirom na specifikacije, kao i da se TV dosta dobro snalazi u prosečno osvetljenoj prostoriji i u potpunom mraku.

   Ono što nije jača strana ovog modela je reprodukcija boja. Panel je u stanju da reprodukuje 10 bita po kanalu boje uz upotrebu FRC-a, ali u našim merenjima pokriva 74.9% DCI-P3 spektra, što je opet tek dovoljno da se zadovolje potrebe SDR formata. Preciznosti prikaza nije dato previše pažnje, pa je najtačniji mod Movie sa Delta E odstupanjem od čak 7.2.

   Movie i standard modovi daju nešto bleđu sliku, pa je vizuelno najlepši prikaz u najsvetlijem Sport modu, koji će većina korisnika verovatno i preferirati zbog življeg, ali ne i preteranog prikaza boja. U svim modovima vam je na raspolaganju pun set podešavanja vezanih za sliku, pa je moguće prikaz doterati po ukusu, iako je šteta što ne postoji makar jedan bolje kalibrisan mod u startu.

   Što se panela tiče, njegova uniformnost je korektna, sa malo vignetinga duž bočnih ivica i varijacija zbog paterna pozadinskog osvetljenja. Uglovi gledanja nisu sjajni ni za VA standarde, pa je ovo TV najpre za one koji TV gledaju frontalno ili pod uglom do oko 40-ak stepeni levo i desno, nakon čega polako postaje primetna promena zasićenja i svetline određenih nijansi.

   Procesiranje slike je relativno bazično i svodi se na redukciju šuma i MPEG artefakata i dinamičku kontrolu osvetljenja, tako da ništa od MEMC-a i poboljšanja prikaza kretanja sadržaja sa 24 slike u sekundi, pa će prikaz standardnih TV sadržaja biti primetno glatkiji od filmova snimanih u 24FPS.

   Sharp 50DL2EA – Zvuk

   A kada je zvuk u pitanju, Sharp je i na ovom modelu primenio rešenje dizajnirano u saradnji sa Harman/Kardonom, sa 2x10W snage. Kako nema woofera, a i dimenzije TV-a su relativno kompaktne, niske frekvencije se ne prostiru naročito nisko, do oko 80Hz, ispod čega glasnoća brzo opada i možete čuti samo drugi harmonik osnovnog tona usled izobličenja.

   Dobra vest je da je frekventni opseg iznad tih 80Hz zapravo prijatno balansiran, pa TV zvuči relativno prirodno i sasvim zadovoljavajuće za većinu sadržaja. Na raspolaganju vam je i nekoliko modova zvuka, mada ćete se verovatno zadržati ili na Standard ili Music, zavisno od toga kakav zvuk vam se više dopada, ili u User modu podesiti petopojasni ekvilajzer po želji.

   Za razliku od slike, zvuk podržava i naprednije procesiranje u vidu DTS Virtual X algoritama za poboljšanje zvučne slike i okružujućeg zvuka, frekventnog opsega i glasnoće, pa je zvuk izuzev najnižeg dela spektra, zapravo više nego korektan za ovu klasu i sa sasvim dovoljno glasnoće.

   Smart mogućnosti – Android TV

   Poput prethodnih Sharp modela koje smo predstavljali i 50DL2EA dolazi sa Android operativnim sistemom koji znatno unapređuje njegove mogućnosti i omogućuje korisnicima neke vrlo zanimljive vidove upotrebe. U zvaničnom Google Play Store-u nalazi se bogata selekcija aplikacija i igara, aplikacija kablovskih provajdera, HBO Max i sve ono što očekujete da vidite na jednom pametnom TV-u, a tu je i KODI, kao i mogućnost instalacije aplikacija putem apk fajlova, pa su mogućnosti praktično neograničene, pogotovo za one snalažljive koji možda žele da nešto gledaju za džabe.

   TV pokreće često viđena kombinacija hardvera u vidu Mediatek MT7322 čipseta sa 1.5GB RAM-a i 4.4GB skladišnog prostora. Performanse za većinu zadataka su sasvim zadovoljavajuće, mada zahtevnije 3D android igre ne rade baš sjajno – čini se da smo sa ovim čipsetom viđali i brže modele, pa je moguće da postoji razlika u radnoj frekvenciji.

   Ipak, za ljubitelje igara je tu jedna poslastica zbog koje im Android igre verovatno neće ni trebati. TV pored Google Stadie, koja izgleda nije još uvek dostupna kod nas, podržava nVidia GeforceNow – cloud gaming servis ove kompanije koji na ovom modelu radi prilično dobro i omogućuje vam da igrate brojne PC igre uključujući i AAA naslove, čak i potpuno besplatno sa vremenskim ograničenjem, 6 sati dnevno u 1080p60fps za 10€ mesečno, ili u 4K ili 1440p120fps za 20€ mesečno, uključujući i pristup svim dostupnim igrama kojih ima prilično, svih žanrova.

   Ovo je nešto što ovako povoljnom TV-u praktično omogućuje da zameni gaming PC ili konzolu, što u vreme slabe dostupnosti i visokih cena uopšte nije loše rešenje. Povežete bežičnu tastaturu i miša ili gamepad na TV i igrate ono što želite bez ikakvog dodatnog hardvera – to je nesumnjivo i budućnost gaminga. Za one koji ipak žele da povežu konzolu, pomenimo i da je input lag oko 28ms – ne preterano nizak, ali korektan za casual igre.

   Što se interfejsa TV-a tiče, u pitanju je standardni Android TV, sa linijom instaliranih aplikacija i linijama predloga sadržaja za gledanje. Meni TV-a za podešavanje slike i zvuka je integrisan u sam Android meni, a na Meni taster na daljincu je u većini situacija moguće pozvati brzi meni sa podešavanjima za sliku i zvuk, što je praktično i korisno rešenje koje se polako usvaja na većini Android televizora.

   Daljinski upravljač je isti kakav smo viđali i na prethodnim Sharp modelima, malo većih gabarita i subjektivno ne naročito lepog dizajna, ali pregledan, sa mnoštvom korisnih tastera za sve što vam može zatrebati. Tasteri su mahom sa gumenom osnovom, mada su oni najbitniji i često korišćeni poput direkcionih tastera i onih za kontrolu zvuka i kanala kvalitetniji, sa jasnim klikom, što olakšava korišćenje.

   Sharp 50DL2EA – Utisci i cena

   Sve u svemu, Sharp 50DL2EA ima šta da ponudi – korektna slika dosta visokog kontrasta za ovu klasu, sasvim solidan zvuk, sposoban SMART operativni sistem i prijatan dizajn, sve to za rekli smo oko 490€, plus poklon soundbar i 4 godine garancije. Ovaj model ima i svojih mana, ali većina njih je karakteristična za ovu klasu, u kojoj su mu konkurencija najpre Tesla E610 i TCL P615. Očekujemo da uskoro na testu vidimo i jedan Sharp model iz nešto više klase, pa će biti interesantno videti šta ova kompanija ima da ponudi u tom segmentu.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi