Sharp EQ3EA, EQ4A Quantum Dot Android TV test - Sharp na pravom putu

Sharp EQ3EA, EQ4A Quantum Dot Android TV test - Sharp na pravom putu

Sharp EQ3EA TV je odlično dizajniran i vrlo lepo zaokružen TV srednje klase sa Quantum Dot i Android TV, Šta sve ima da ponudi, pogledajte u našoj recenziji.

  Sadržaj

   Sharp EQ3EA TV (i njegova varijanta Sharp EQ4A) koji nam se našao na testu vrlo podseća na ono što bi neki poštovalac ovog brenda, nekadašnjeg tehnološkog lidera u LCD TV segmentu i očekivao od njega. Sharp je u jednom trenutku izgubio korak sa aktuelnim dešavanjima, ali ga partnerstvo sa jednako čuvenim Foxconnom izgleda polako vraća na pravi put.

   Sharp EQ3EA, EQ4A Quantum Dot Android TV test – Sharp na pravom putu

   Pozitivne ocene

   • Quantum Dot
   • Android platforma
   • Nizak input lag i podrška za varijabilno osvežavanje
   • Izvanredan kontrast i pokriće boja

   Negativne ocene

   • Svega 4GB skladišne memorije, što ograničava upotrebu velikih Android igara

   Japanski Sharp je jedna od zaista legendarnih kompanija u audio/video industriji i ime koje su entuzijasti vrlo rado viđali na svojim uređajima. Razlog za to je naravno bio nivo kvaliteta koji je kompanija održavala kroz decenije postojanja, ali i inovativnost, jer je Sharp zaslužan za mnoge novitete, a dugo je bio i jedna od vodećih kompanija u razvoju LCD panela.

   Poput nekih drugih slavnih imena, brend je prošao kroz neka teška vremena koja su značila i proizvode koji nisu na nivou reputacije kompanije, ali je dolazak u vlasništvo čuvenog Foxconna označio i novu stranicu, jer ova kompanija definitivno zna kako se prave vrhunski uređaji – uostalom, pitajte Apple koji koristi njihove proizvodne pogone.

   Istina, povratak na stazu stare slave je dug i težak, pogotovo u današnje vreme, ali ako je TV koji nam se ovog puta našao na testu neki indikator, rekli bismo da su na pravom putu. Naime, na test nam je stigao model koji iako pripada nekoj srednjoj klasi ima svojih aduta u praktično svakom aspektu i odlično je zaokružen, pa ostavlja onaj utisak proizvoda kome je posvećena pažnja, što je karakteristika velikih brendova. U pitanju je Sharp EQ3EA Android TV i to u svojoj 50” verziji, pa hajde da vidimo šta to ovaj TV ima da ponudi.

   Sharp EQ3EA, EQ4A – Dizajn

   Dizajn ovog modela je nešto što je Sharp posebno želeo da istakne, pa se već na kutiji nalazi natpis “Frameless”, odnosno bez okvira, koji smo istina viđali toliko puta do sada, čak i na uređajima koji baš i nisu to zasluživali. No, u ovom slučaju je u pitanju zaista lepo dizajniran TV koji možemo reći opravdava taj epitet.

   Iako je okvir naravno prisutan, izrađen je od aluminijumskih lajsni debljine od svega oko 2mm, što stvarno deluje tanje čak i u odnosu na neke moderno dizajnirane modele koje smo videli u skorije vreme. Između lajsne i panela je tu i mali razmak, kao i dodatna margina na samom panelu, ali je izgled svakako efektan.

   Donja lajsna je s namerom nešto šira jer iza svojih horizontalnih proreza krije Harman / Kardon dizajnirano zvučno rešenje, poput integrisanog soundbara, ali u nešto kompaktnijem formatu koji se vizuelno odlično uklapa u dizajn. Ono što nam se jako dopalo je postolje koje je izvedeno u vidu kontinualnog profila koji se prostire sa zadnje strane od mesta za VESA montažu i pravi oblik koji izgleda lepo, nudi vrlo dobru stabilnost i sve to uz vrlo tanak profil s obzirom da je u potpunosti izrađeno od metala.

   Izbor materijala i kvalitet izrade na ovom modelu su na visokom nivou i za svaku pohvalu jer je sve je uklopljeno besprekorno i ostavlja odličan utisak. Na konkretnom modelu je sve pomenuto u crnoj izvedbi, sa anodiziranim metalnim delovima koji izgledaju vidno bolje od plastike, a pored EQ3 je u ponudi i EQ4 koji je praktično identičan model, osim što je na njemu prisutna siva kombinacija, pa kome se šta više dopada. Meni se možda crna malo više dopala, ali recite nam u komentarima koja varijanta vama izgleda bolje.

   Na poleđini TV-a takođe zatičemo metal u gornjem delu, dok je dodatak koji pokriva elektroniku naravno od plastike. Na njemu se nalaze i dve sekcije sa konektorima, jedna dostupna sa boka za lakši pristup u kojoj je sve najbitnije – dva HDMI, dva USB porta, CI+ slot, kompozitni AV putem adaptera, pa čak i slot za microSD karticu, dok se u drugoj sekciji dostupnoj sa donje strane nalaze još satelitski i antenski ulazi, LAN port, optički audio izlaz i još dva HDMI porta.

   Svi HDMI portovi su zvanično u 2.1 verziji, ali kako je osvežavanje panela 60Hz naravno da nema ništa od 4K120Hz povezivanja, mada su tu sve druge HDMI 2.1 funkcije poput Auto Low Latency moda, eARC i VRR, odnosno varijabilnog osvežavanja u opsegu od 48-60Hz. Takođe, Input lag smo izmerili na vrlo dobrih 10.5ms u game modu, pa je ovaj TV sasvim solidna opcija za gaming na konzolama poslednje generacije, osim ako baš ne insistirate na 120Hz.

   Slika i procesiranje

   Što se panela tiče, on je jedan od aduta ovog modela, jer je u pitanju VA tip i to sa Quantum Dot tehnologijom čiji je uticaj na prikaz primetan, sa karakteristično živim prikazom boja. Panel je prosečnih uglova gledanja za VA i ne sjajne, ali korektne uniformnosti osvetljenja. U skladu sa klasom kojoj pripada, ovaj model ne dolazi sa lokalnim zatamnjivanjem već se oslanja na kontrast samog panela koji je doduše izvanredan i dostiže i skoro 7000:1, zanimljivo u Energy Saving modu i to u crno belom paternu koji ograničava upotrebu dinamičnog kontrasta.

   Maksimalno osvetljenje je deklarisano između 400 i 500 nita, a realno izmereno dostiže 441,6 nita u HDR modu i 465.8 u SDR modu. Uz vrlo dobar nivo crne ovo je dovoljno za bazični HDR400, pa iako nije u pitanju baš “pravi” HDR, kvalitet prikaza HDR sadržaja je sasvim solidan i iznad onoga što nude modeli koji imaju podršku za HDR, ali ne i više od toga.

   Ovo je primetno kako po višem kontrastu, tako i po prikazu boja koji je vrlo ubedljiv, sa odličnim zasićenjem u Movie modu koji nam se jako dopao, a koji uz to pruža i vrlo dobru preciznost, uz izmereno Delta E odstupanje tačno na granici od 3. Panel inače postiže desetobitni prikaz po kanalu boje uz upotrebu FRC-a, a prema našim merenjima u stanju je da pokrije vrlo dobrih 90.9% DCI-P3 spektra.

   Što se procesiranja slike tiče, ovaj model ne nudi baš previše bogate opcije, pa npr. nema veštačke inteligencije koja postaje sve prisutnija na modelima vodećih proizvođača. AQUOS UltraClear Video Processor kako Sharp naziva svoj set algoritama podrazumeva redukciju šuma i MPEG artefakata, dinamičku kontrolu kontrasta, korektno skaliranje slike kao i podešavanje svetline putem senzora ambijentalnog osvetljenja, što je koristan dodatak.

   EQ3A podržava i Dolby Vision, ali se i pored prisustva pomenutog senzora ne spominje Dolby Vision IQ, iako bi teoretski mogao biti implementiran. Ono najkorisnije je svakako MEMC, odnosno obrada kretanja čija je implementacija vrlo dobra, iako nema posebnih slajdera za redukciju zamućenja i trzanja, već možete samo odabrati nivo, Low, Medium i High. Low nudi relativno prirodan filmski prikaz, ali uz redukciju trzanja, dok High daje vrlo glatak prikaz poput takozvanog soap opera efekta. Ukupno, vrlo dobar prikaz za ovu klasu, sa svim bitnim opcijama, bilo da gledate neki TV program na Hipernetu ili HDR filmove.

   Sharp EQ3EA, EQ4A – Zvuk

   Kada je zvuk u pitanju, pomenuli smo da ovaj model dolazi sa Harman / Kardon oznakom, mada znamo iz prakse da ona ne mora obavezno da znači bilo šta. Srećom, u ovom slučaju nije u pitanju puko brendiranje, već TV poseduje hibridno rešenje poput soundbara sa 2x15W snage koje zvuk projektuje sa prednje strane u slučaju visokih i srednjih tonova, a sa donje kada je u pitanju bas.

   Rezultat ovoga je da se dobija jasan zvuk sa dobrom zvučnom slikom, a sa basom koji se pritom prostire vrlo nisko, pogotovo za ove dimenzije, do oko 30Hz, mada polako opada po pitanju glasnoće ispod 80Hz. Iako po pitanju kvaliteta ne možemo baš reći da je u pitanju vrhunski zvuk, dodatna težina u niskim frekvencijama itekako doprinosi utisku koji je bolji nego na većini modela srednje klase.

   Glasnoće je više dovoljno, ali treba pomenuti da baš glasan zvuk, odnosno preko 50% snage dolazi i sa povećanim izobličenjima, pa ne treba baš preterivati ako želite kvalitet. Što se procesiranja zvuka tiče, ovaj model dolazi sa podrškom za Dolby Atmos, ali i sa DTS:X procesiranjem koje nam se zapravo prilično dopalo, jer sa njim EQ3EA zvuči bolje i balansiranije, pogotovo u srednjem delu spektra koji je bez ikakvih poboljšanja pomalo povučen u odnosu na bas i visoke. Takođe, na raspolaganju vam je i petopojasni ekvilajzer, pa je zvuk moguće doterati po svom ukusu.

   Smart mogućnosti, Android TV

   A kada su u pitanju SMART mogućnosti, ovaj TV se oslanja na Android TV platformu i to u verziji 11, sa praktično potpuno referentnim interfejsom. Čini se da je Google prilično popravio stvari sa svoje strane, jer su neki od brzih menija na ovom modelu vrlo slični onome što smo viđali i na drugim skorašnjim Android televizorima i čine korišćenje vrlo jednostavnim, neuporedivo u odnosu na modele od pre par godina.

   Glavni ekran se poput većine Android televizora svodi na liniju sa aplikacijama i nekoliko linija sa predlozima sadržaja za gledanje iz nekog od instaliranih video servisa. Ono što smo odmah primetili na ovom modelu je netipično brz odziv interfejsa koji iskustvo korišćenja čini boljim od onog na koje smo navikli na Android modelima.

   Kako Sharp EQ3EA pokreće Mediatek MT7632 u kombinaciji sa 2GB RAM-a, možemo pretpostaviti da je u pitanju ili povećan takt ili dobra optimizacija softvera – bilo kako bilo pohvala u svakom slučaju. Doduše, naginjemo ka teoriji da je u pitanju povećan radni takt jer su i performanse u 3D igrama poput Asphalta vrlo pristojne, pa se možete lepo zabaviti sa više nego korektnim frame rate-om.

   Jedino što kvari utisak je činjenica da je Sharp ovaj model obdario sa svega 4GB skladišne memorije, pa će se lako desiti da ostanete bez prostora za aplikacije – jedna veća igra i to je to, ili nekoliko manjih uz par esencijalnih aplikacija. Pomislili smo da će ovde dobro doći onaj microSD slot koji smo pominjali, ali skladišni prostor nažalost nije moguće proširiti dodavanjem kartice.

   Ipak, za igre se možete osloniti i na Nvidia Geforce Now ili neku drugu cloud platformu, jer je podrška za aplikacije najbolja moguća – Android je tu i dalje neprikosnoven. Na raspolaganju vam je praktično sve što poželite od video i muzičkih servisa, plus Kodi, Steam Link, bezbroj media playera, projekcija slike sa mobilnih uređaja i još koješta.

   Što se kontrole TV-a tiče, u pakovanju se dobijaju čak dva daljinska, jedan klasičniji sa mnoštvom tastera za kontrolu TV programa i multimedije i jedan manji sa osnovnim prečicama i podrškom za glasovnu kontrolu, odnosno Google asistenta.

   Tasteri na oba daljinska su vrlo dobrog kvaliteta, sa kratkim i preciznim hodom, pa je i npr. unos teksta u pretrage prilično precizan u kombinaciji sa pomenutim brzim odzivom interfejsa, a pomaže i to što Sharp nije izmišljao toplu vodu kao većina proizvođača, već koristi Google virtuelnu tastaturu koja je vrlo intuitivna. Oba daljinca su u potpunosti izrađena od plastike, ali sa gornjom površinom koja ima teksturu brušenog metala i teksturom sa donje strane koja je tu da spreči klizanje, što je lep detalj.

   Sharp EQ3EA, EQ4A – Utisci i cena

   Sve u svemu, Sharp EQ3EA i njegova varijacija Sharp EQ4A su televizori koji su vrlo lepo zaokruženi u svim segmentima i u kojima se može nazreti aspiracija Sharpa da se vrati u kategoriju top brendova. Efektan dizajn, slika koja pruža maksimum koji je moguć bez lokalnog zatamnjivanja, zvuk koji je nivo iznad proseka i Android platforma koja radi onako kako bismo to i očekivali u 2022. su sami po sebi preporuka.

   Što se cene tiče, ona se kreće oko 70.000 dinara odnosno oko 590€ za 50” model, a dostupne su i veće dijagonale, 55” oko 670€, 65” za nešto preko 1000€ i 75” za oko 1400€.

   Ako izuzmemo poređenje sa nekim modelima od pre 2 godine kojih još uvek ima na tržištu po nikad nižim cenama, konkurencija ovog modela je zapravo samo TCL C725, koji je vrlo sličnih karakteristika, ali uz prednost po pitanju zvuka, performansi čipseta i dodatak varijabilnog osvežavanja za gaming. U svakom slučaju, nadamo se da će Sharp nastaviti u ovom stilu i možda ponuditi i neki pravi model više klase u skorije vreme.

   Možda vam se svidi