Sharp 70DN5EA 70" TV test - Puna soba slike

Sharp 70DN5EA 70" TV test - Puna soba slike

Sharp 70DN5EA koji nam se našao na testu je 70" TV koji će široj publici omogućiti uživanje u ogromnoj slici.
Pogledajte šta on ima da ponudi...

  Sadržaj

   Sharp 70DN5EA je 70″ TV koji će široj publici omogućiti uživanje u velikoj, zapravo ogromnoj slici. Gledanje sadržaja na velikom ekranu ima posebnu čar, ali je cena takvih modela za kućne uslove uglavnom prilično visoka, zbog čega se najveći broj korisnika ipak odlučuje za manje dijagonale.

   Sharp 70DN5EA 70″ TV test – Puna soba slike

   Pozitivne ocene

   • Impresivna veličina ekrana
   • Android operativni sistem
   • Solidno procesiranje slike i zvuka
   • Varijabilno osvežavanje i nizak input lag (9.8ms)

   Negativne ocene

   • Samo 4GB skladišne memorije

   TV velike dijagonale koji će na mnoge korisnike ostaviti i jači utisak od nekog manjeg, a tehnički naprednijeg modela.

   Verujem da ste se kroz naše recenzije do sada upoznali sa kompanijom Sharp, čak i ako vam ovaj legendarni japanski brend nije poznat od ranije iz nekih proteklih decenija. Nedavno smo na testu imali njihov EQ3A koji ostavio veoma dobar utisak, a sada nam je u redakciju pristigao Sharp 70DN5EA koji pripada nešto nižoj klasi u odnosu na njega uz zadržavanje najbitnijih karakteristika, a koji će biti jako interesantan pogotovo s obzirom da nas uskoro očekuje svetsko prvenstvo u fudbalu. Zbog čega?

   Pa zato što nema boljeg načina da doživite to od gledanja na ogromnom 70” ekranu, osim naravno da možda budete na tribinama. Najbolje od svega je što je ovaj model trenutno na akciji po baš dobroj ceni koja će se uklopiti u mnoge budžete za novi TV, a dolazi i sa vrednim poklonom, ali o tome ćemo nešto kasnije. Hajde prvo da vidimo o kakvom TV-u se radi i šta to ima da ponudi.

   Sharp 70DN5EA – Dizajn, konektori

   Najpre, ona opaska o nešto nižoj klasi u odnosu na EQ3A se odnosi mahom na dizajn, jer on nije baš onako atraktivan kao kod tog modela, već klasičniji. Ipak, okvir panela nije onaj kakav zatičemo na modelima niže i niže srednje klase već je relativno tanak na bokovima i vrhu i izrađen je od metala umesto plastike, što ostavlja bolji vizuelni utisak, ali i pruža znatno bolju čvrstinu.

   Donja lajsna jeste od plastike, solidno uska i sa izbočinom na sredini kako bi se ostavilo mesto za LED indikator. Na njoj se nalaze Sharp logotip na sredini, Aquos oznaka serije na levoj strani i Harman/Kardon logotip na desnoj strani, videćemo kasnije da li to ima uticaja na zvuk. Poput okvira, postolje koje je izvedeno u vidu dva para nožica je takođe metalno, od dva prilično teška livena profila, a od metala je i poleđina TV-a, što ovom modelu daje ozbiljnost uz visok nivo izrade.

   Plastičan je samo dodatak za elektroniku koji ne zauzima previše prostora na poleđini, a na kome se nalazi i sekcija sa konektorima podeljena na dva dela. U prvom dostupnom sa boka za lakši pristup su tu po dva HDMI i USB 2.0 porta, kompozitni AV port putem 3.5mm adaptera, UART servisni port, CI+ slot i ono što je specijalitet Sharp modela – slot za micro SD kartice.

   U delu dostupnom sa donje strane su tu još LAN port, optički audio izlaz, 3.5mm konektor za slušalice, satelitski i antenski ulazi i još dva HDMI porta. Svi HDMI portovi su nazivno u verziji 2.1, sa podrškom za Auto Low Latency Mode, varijabilno osvežavanje i eARC, ali je maksimalno osvežavanje ograničeno na 60Hz, jer je to i osvežavanje samog panela.

   Slika, procesiranje

   Što se panela tiče, u pitanju je VA tip, naravno 4K rezolucije i sa Direct LED osvetljenjem, bez lokalnog zatamnjivanja ili nekih dodatnih tehnologija. Dakle, slika se u suštini oslanja na ono što je panel u stanju da pruži, a to je maksimalnih 284.6 nita svetline u HDR i 276.1 u SDR modu, kao i statički kontrast od 3585:1.

   Ove cifre nisu nešto što će vas oboriti sa nogu, viđali smo i znatno bolje VA panele širom srednje klase, ali je kontrast i dalje znatno viši nego na IPS panelima, a svetlina dovoljna za SDR sadržaje, osim ako baš ne gledate nešto sa direktnom refleksijom prozora i jakog dnevnog svetla.

   S pozitivne strane, nivo crne je veoma dobar – između 0,054 i 0,077 nita zavisno od moda slike. Rezultat svega ovoga je da je prikaz veoma korektan, ne onako živ kao na televizorima sa višim osvetljenjem i Quantum Dot panelima, ali i dalje sasvim zadovoljavajuć za TV programe i sadržaje standardnog dinamičkog opsega.

   HDR sadržaji su podržani u vidu HDR10, HLG i Dolby Vision formata, ali će naravno izgledati kao i SDR usled ograničenja samog hardvera. S druge strane, utisak popravlja sama veličina ekrana, jer je 70” ipak značajno velika dijagonala, pa sve što gledate deluje impresivnije nego recimo na 55”.

   Inače, za one koji će se zapitati šta će im toliki TV, treba reći da je preporučena idealna udaljenost za gledanje za ovu dijagonalu 2.38m od ekrana, a maksimalna 3.35m po THX standardu, pa se on lako uklapa u većinu domova, pogotovo ako ga umesto postolja postavite na zid. Veliki ekran itekako ima svojih čari, pogotovo za gledanje sporta sa društvom ili filmova i serija sa porodicom, pa za one kojima je doživljaj ispred čistog tehničkog kvaliteta ovakav TV svakako ima smisla.

   Uglovi gledanja panela su prosečni za VA, pa ćete ako ga posmatrate sa strane videti nešto tamnije boje i niži kontrast, ali to nije toliko da kvari utisak za gledanje u velikom društvu. Kada je reprodukcija boja u pitanju, prema našim merenjima panel je u stanju da pokrije oko 68.9% DCI-P3 spektra, dakle skoro ceo sRGB spektar i ne više od toga, iako je u pitanju panel sa 10 bita po kanalu boje uz upotrebu FRC-a.

   Najprecizniji prikaz je viđen u Movie modu sa Delta E odstupanjem od vrlo korektnih 3.2, tek nešto preko granice neprimetnog za prosečnog korisnika. Što se procesiranja slike tiče, zanimljivo je da i ovaj model dolazi sa praktično svim opcijama koje krase i nedavno testirani EQ3A, pa je ono najbitnije i najkorisnije za prosečnog korisnika tu.

   Ovde najpre mislimo na vrlo solidan MEMC odnosno procesiranje kretanja koje rešava trzanje 24fps sadržaja i pruža glatkiji prikaz sadržaja u 30 slika u sekundi, pa je veoma je dobrodošlo u ovoj klasi. Njega je moguće podešavati samo u tri koraka, ne i putem slajdera, pri čemu je Low suptilno procesiranje koje zadržava filmski izgled kretanja, a High više u superglatkom soap-opera stilu, pa ko šta voli.

   U meniju ćete pronaći i opcije za dinamičko podešavanje kontrasta, poboljšanje prikaza gradijenta boja, kao i Max Vivid opciju koja je tu da prikaz učini atraktivnijim, ali i neprirodnijim, pa će njena upotreba zavisiti od tipa sadržaja – za filmove bismo je ipak držali isključenu. Ukupno, slika ogromnog formata, solidnog kontrasta i korektnog kvaliteta sa dodatkom MEMC-a koji će dobro doći za filmove i sport.

   Sharp 70DN5EA – Zvuk

   Što se zvuka tiče, u pitanju je Harman/Kardon potpisano 2.1 rešenje sa 2x10W snage u satelitima i 20W u wooferu. Zvučni sistem u ovom slučaju nije u vidu integrisanog soundbara, već se nalazi unutar kućišta samog TV-a, pa nam zbog toga očekivanja i nisu bila visoka, ali možemo reći da TV ostavlja dosta dobar utisak, pogotovo za ovu klasu.

   Ne toliko po pitanju samog kvaliteta zvuka koliko zbog reprodukcije niskih frekvencija koja je netipično dobra za ovaj rang i prostire se čak i do 30Hz, mada ispod oko 70 sa dosta izobličenja. Zbog toga muzika i filmovi imaju onu “težinu” koja doprinosi utisku, pa ovaj TV ne zvuči ni izbliza tanko kako to često viđamo kod modela srednje klase, naročito onih bez integrisanog soundbara.

   Frekventni balans nije baš idealan, ima tu uspona i padova, ali je dobra vest da je uključivanjem Dolby i DTS:X procesiranja, a oba su podržana, moguće dosta uticati na to kakav će zvuk izlaziti iz TV-a. Pored toga, ukoliko ne koristite nijedan od dva pomenuta unapređenja, na raspolaganju će vam biti i petopojasni ekvilajzer, pa je podešavanja dovoljno da postignete nešto što odgovara vašem ukusu ali i odzivu u konkretnoj prostoriji.

   Smart mogućnosti, Android TV

   Poput drugih Sharp modela koje smo viđali i 70DN5EA dolazi sa Android softverskom platformom i to u verziji 11. U pitanju je praktično identičan sistem koji smo videli na Sharp EQ3A, sa vanila iskustvom, standardnim interfejsom i brzim menijima i softverskom tastaturom koji su veoma praktični i omogućavaju komotniji rad u odnosu na ono što smo viđali na Android televizorima prethodnih godina.

   Softver deluje lepo optimizovan i na Mediatek MT7632 čipsetu sa 2GB RAM-a nudi solidno brz odziv interfejsa. Pomenuti hardver smo videli i na EQ3A modelu gde su čini se 3D performanse bile nešto bolje, verovatno zbog višeg radnog takta, ali se i 70DN5EA ok snalazi u igrama i nudi dovoljno dobro iskustvo i u zahtevnijim igrama poput Asphalta. Nažalost i u ovom slučaju je na raspolaganju samo 4GB skladišne memorije, pa će vam ukoliko instalirate neku veću igru brzo ponestati prostora. Ovo je ujedno i jedina veća zamerka koju imamo, jer bi uz duplo više memorije upotrebljivost bila značajno bolja.

   Ako vas zanimaju samo manje igre i aplikacije, toga već stane znatno više, a u Google Play prodavnici za Android TV je dostupna prilična selekcija, praktično najbolja koju možete pronaći na nekoj integrisanoj TV platformi. Tu je sve što vam može zatrebati od video i muzičkih striming servisa, cloud gaming servisi poput nVidia Geforce Now, kao i neke stvari koje su na televizorima dostupne samo na Android TV-u poput Kodi-a za gledanje raznih sadržaja ili Steam Linka za igranje PC igara na velikom ekranu sa računara koji vam je u drugoj sobi.

   Za kontrolu TV-a je tu daljinac kakav smo videli i na EQ3A modelu, sa sličnom gornjom površinom koja podseća na brušeni metal, ali je u ovom slučaju sekcija direkcionih tastera u srebrnoj varijanti, što možda i nije loše. Kvalitet tastera je vrlo dobar, pa je kontrola mahom precizna i laka u svakodnevnoj upotrebi.

   Sharp 70DN5EA – Utisci i cena

   Ukupno, Sharp 70DN5EA je TV koji se možda ne izdvaja čisto tehničkim aspektom slike, ali impresionira veličinom, nudi najbitnije po pitanju procesiranja, vrlo solidan zvuk za svoju klasu, kao i prilično sposoban operativni sistem i dodatne mogućnosti.

   Ono što ovaj model čini posebnim za kupce u ovom trenutku je akcija na kojoj je njegova cena 99.990 dinara, odnosno oko 850€, što je već prilično dobra cena za ovakav odnosno ovoliki TV, ali uz njega na poklon ide i Sharp prečišćivač vazduha UA-HD40E-L, prilično ozbiljan model čija je maloprodajna cena skoro 45.000 dinara, t.j. 380€.

   Kako dolazi hladnije vreme, a znamo kakav je vazduh u gradovima zimi, ovo je sjajna prilika da se uz TV dobije i odličan prečišćivač sa jonizatorom, trajnim filterom i ovlaživačem vazduha. Oni kojima on ne treba imaju i opciju da ga prodaju nakon kupovine i na taj način praktično dobiju 70” TV za baš malo para, pa dok traje ova akcija sa Sharp 70DN5EA je zaista nemoguće pogrešiti.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi