Xiaomi Curved Gaming monitor 34” test - Gaming u Xiaomi izvedbi

Xiaomi Curved Gaming monitor 34” test - Gaming u Xiaomi izvedbi

Xiaomi Curved Gaming Monitor 34" je namenjen svim PC korisnicima koji žele visoku rezoluciju i osvežavanje u ultraširokom formatu. Pogledajte naš test...

  Sadržaj

   Xiaomi Curved Gaming Monitor 34″ je prvi monitor na testu kompanije Xiaomi, od koje smo do sada videli sve od igle do lokomotive (ili makar od kišobrana do telefona). Ovo je proizvod pre svega namenjen gamerima, ali i svim drugim PC korisnicima. Mi Curved Gaming Monitor 34″, odnosno Mi zakrivljeni gaming monitor 34” donosi visoku rezoluciju od 3440×1440 piksela, ultraširoki format, osvežavanje od 144Hz, ali i još neke adute koji ga čine interesantnim.

   Xiaomi Curved Gaming monitor 34” test – Gaming u Xiaomi izvedbi

   Pozitivne ocene

   • Elegantan dizajn
   • Dobre gaming performanse za jedan VA panel
   • Kombinacija WQHD, 21:9 i 144Hz

   Negativne ocene

   • Bez bitnih mana za svoju cenu

   Dobro odmeren monitor koji će zadovoljiti ne samo gamere već i sve one u potrazi za ultraširokim monitorom i optimalnom kombinacijom rezolucije i osvežavanja.

   “Ma kupi brate Xiaomi, veruj mi”. Ova rečenica se toliko često mogla čuti od strane ljubitelja i korisnika Xiaomi proizvoda da je prerasla i u svojevrsnu šalu, t.j. MEME, čak i van krugova onih koji su entuzijasti za tehniku. No, ne može se reći da je bez osnova, jer Xiaomi proizvodi generalno uživaju dobru reputaciju, što i nije tako lako za postići, pogotovo kada imate tako širok portfolio koji se prostire od mobilnih telefona preko skutera, kuvala za vodu, usisivača i prečišćivača vazduha, do kišobrana i hemijskih olovaka i još stotine stvari između.

   Mi u Benchmark redakciji smo naravno imali prilike da probamo ili koristimo svakodnevno mnoge od Xiaomi uređaja, čak i one koji izlaze van zone proizvoda kojima se ovaj kanal bavi, ali kada su recenzije u pitanju, osim jednog TV-a, projektora i pametnih narukvica, Xiaomi je mahom prisutan kroz mobilne telefone, koji su našim gledaocima i najzanimljiviji. Ovog puta na testu nam se našao jedan uređaj koji do sada nismo bili u prilici da vidimo u Xiaomi izvedbi, pa smo svi bili pomalo radoznali šta ova kompanija ima da ponudi u ovom domenu.

   U pitanju je računarski monitor i to ne bilo kakav, već gaming model i to ultraširokog formata sa zakrivljenim ekranom. Jeste da Xiaomi proizvodi zaista svašta, ali je i pored toga gaming nešto na šta nas ova kompanija verovatno najmanje asocira, pa je Xiaomi Curved Gaming Monitor 34″ bio odlična prilika da ovaj brend upoznamo i iz malo drugačijeg ugla i vidimo kako to oni zamišljaju gaming proizvode. I nakon što smo monitor izvadili iz kutije, bilo je jasno da odgovor na ovo pitanje – drugačije od drugih.

   Xiaomi Curved Gaming monitor 34” – Dizajn

   Xiaomi zakrivljeni monitor i pored jednostavnosti pleni već na prvi pogled izradom i dizajnom koji deluju da tako kažem “gospodski”, iako je praktično ceo monitor napravljen od crne plastike. Razliku u ovom slučaju pravi to što je plastika potpuno matirana i skoro glatka, sa superfinom teksturom, pa se pod svetlom ponaša više kao anodizirani aluminijum nego standardna gruba plastika od koje je izrađen veliki procenat modela na tržištu.

   Pored toga, linije monitora su vrlo elegantne i sve prati neko zakrivljenje, od samog postolja, uglova i ivica postolja i panela, do poleđine monitora koja je potpuno čista, sa izuzetkom mehanizma za montažu koji prati isti dizajnerski jezik i Xiaomi logotipa u poliranoj crnoj varijanti. Što se nas tiče, apsolutna desetka za dizajn.

   Ovakav proizvod kada bi sve bilo izrađeno od metala bi izgledao kao milion dolara (po srednjem kursu narodne banke), ali je možda i veće dostignuće što je približan efekat postignut i upotrebom plastike. Takođe, po pitanju čvrstine ništa ne pati zbog toga, sve je solidno i nemamo nikakve zamerke.

   Tu je i par finih detalja koji su nam se jako dopali, poput npr. poklopca nosača postolja koji je tu da sakrije kablove, a pričvršćuje se magnetima, baš kao i poklopac dela na kome se nalaze konektori. Kad smo kod njih, na raspolaganju su vam po dva DisplayPort 1.4 i HDMI 2.0 porta i konektor za slušalice – dakle puno ulaza za sliku, više od uobičajenog, ali ništa od USB i KVM mogućnosti koje su u današnje vreme trend.

   Istina, na monitoru ovako širokog formata bi to još i imalo smisla, mada je mogućnost prikaza slike u slici ili slike sa dva izvora jedne pored druge tu, pa sumnjamo da će vam bilo šta baš nedostajati. Jedino što nam se u prvi mah učinilo kao ne baš najbolji dizajnerski izbor je što se za kontrolu menija umesto mini joysticka koriste četiri tastera, ali su oni i sam meni tako dobro organizovani, sa jasnom indikacijom duž ivice ekrana, da u startu nismo imali nikakve dileme kako se kreće po meniju, pa se ovo rešenje ispostavilo kao znatno intuitivnije nego što smo mogli pretpostaviti.

   Kada je ergonomija u pitanju, postolje dozvoljava rotaciju levo i desno za po oko 45%, nagib ka dole i unazad rekli bismo u standardnom opsegu od -5 do 20 stepeni i podešavanje visine u opsaegu od 11cm, dok pivot panela očekivano nije podržan pošto to kod monitora sa zakrivljenim ekranom, kao i onih sa ovim odnosom stranica po pravilu nije slučaj jer prosto fizički nije izvodljivo.

   21:9 format

   Utiske u radu ćemo početi osvrtanjem upravo na ultraširoki format u kom ovaj model dolazi. Iako sam naravno i ranije bio u prilici da koristim monitore u 21:9 formatu, moram reći da je nakon svakodnevnog korišćenja standardnog 16:9 ekrana, ponovni prelazak na ultraširoki format zapravo iznenađujuće pozitivan. FPS igre koje najviše i igram daju nekako prirodniji utisak na ultraširokom ekranu, proširujući vam vidno polje na bokovima, čak omogućujući i da vidite više, pa i primetite nekog ko bi vam možda promakao na standardnom monitoru.

   Isti utisak je i u drugim tipovima igara, bilo da su u pitanju simulacije vožnje ili razni drugi žanrovi, a moramo reći i da se od nekog prethodnog druženja sa ovim formatom monitora i situacija po pitanju podrške za njega u igrama dodatno popravila, pa ćete teško naći naslov koji ne sarađuje. Ekran je u ovom slučaju i zakrivljen sa 1500R radijusom koji je malo agresivniji od 1800R, ali odlično “leži” ovom modelu i izgleda prirodno, uz to pružajući i približno jednaku udaljenost od glave u svim tačkama.

   Zakrivljenje nam ni u jednom trenutku nije delovalo neprirodno ili neobično, pa ne zahteva nikakvo navikavanje. Inače, veličina monitora je 34”, što po visini odgovara nekom 27” 16:9 modelu, ali je širina za oko trećinu veća. Dakle, ne očekujte baš utisak gledanja 32” TV-a – monitor jeste velik, ali i dosta praktičniji na stolu, poput upravo nekog 27” modela.

   Kada je multimedija u pitanju, ukoliko gledate serije koje su mahom snimane u 16:9 ili većinu Youtube videa, sa leve i desne strane ćete imati dve crne trake, pa je realna veličina slike upravo 27”, ali ćete zato u filmovima, koji su mahom baš u 21:9 formatu dobiti veličinu koja je ekvivalent nekom 37” 16:9 ekranu i bez onih crnih linija iznad i ispod slike, što izgleda zaista impresivno.

   Kada monitor koristite za internet sadržaje, širina nema prednosti za jednu instancu browsera, ali ćete biti u prilici da jedan pored drugog stavite dva prozora i da vam ostane još mesta za nešto, poput nekog chata npr. Oni koji se bave obradom zvuka, videa ili dizajnom će itekako imati koristi od ultraširokog formata, pogotovo s obzirom na rezoluciju od 3440×1440 piksela koja dodaje dosta radnog prostora i omogućuje da na ekran smestite puno toga.

   Gaming performanse

   Što se gaminga tiče, ova rezolucija je dobar kompromis između oštrine 4K i manje hardverske zahtevnosti, pa nije potreban tako jak hardver da iskoristite osvežavanje od 144Hz koje takođe krasi ovaj model. Naravno, podržano je i varijabilno osvežavanje koje mogu koristiti jednako korisnici i Nvidia i AMD grafičkih karti i koje u oba slučaja radi veoma dobro.

   Što se gaming performansi tiče, u realnom radu se Xiaomi Curved Gaming Monitor ponaša bolje nego što bismo očekivali na osnovu specifikacija ili testova. Naime, odziv panela je deklarisan na 4ms, dosta konzervativna cifra, s obzirom da većina proizvođača stavlja 1ms na apsolutno sve modele, ali rekli bismo i realna.

   Kako je u pitanju VA tip panela, odziv će u svetlijim scenama biti dosta brži, dok će se u tamnijim videti tragovi brzih objekata iza njih, pa će dosta zavisiti i od toga šta igrate. Svetle takmičarske FPS igre izgledaju odlično, kao i tamnije casual igre, ali će mane VA panela u pojedinim situacijama biti vidljive. U idealnom slučaju je odziv zapravo veoma dobar, a na raspolaganju su vam i Overdrive podešavanja koje je po našem iskustvu najbolje ostaviti na Medium, što nudi najbolji odnos odziva i kvaliteta slike.

   Podržana je i Motion Response time opcija koja strobovanjem pozadinskog osvetljenja dodatno poboljšava odziv i radi vrlo dobro, ali nažalost ne i istovremeno sa varijabilnim osvežavanjem, pa je verovatno nećete koristiti često, ali je tu za situacije kada želite baš najjasniji prikaz brzih sadržaja. Treba pohvaliti i input lag koji smo izmerili na 8.5ms, praktično u rangu boljih rezultata koje smo dobijali pri merenju našim instrumentom.

   Xiaomi Curved Gaming monitor 34” – Slika

   Što se kvaliteta slike tiče, VA, odnosno konkretno njegova SVA varijanta na ovom modelu pruža zaista impresivan kontrast, oko 4600:1 u testu sa naizmeničnim crnim i belim poljima koji meri statički kontrast.

   Monitor poseduje i dve opcije dinamičkog poboljšanja, Dynamic Luminous i DCR, a kada obe aktivirate, u stanju je da dostigne i 41,614:1 uz nivo crne od svega 0.007 nita, naravno ne u okviru jedne scene, s obzirom na odsustvo lokalnog zatamnjivanja, već pomerajući raspoloživi kontrast zavisno od prosečnog osvetljenja konkretne scene.

   Probali smo ovo tokom gledanja filma i ustanovili da iako radi i čak solidno brzo pravi izmene, ima tendenciju da malo previše zatamni određene scene, pa smo nakon nekog vremena ipak isključili DCR i ostavili samo Dynamic Luminous koji ima daleko manji uticaj na sliku. Maksimalno osvetljenje ovog modela je deklarisano na 300 nita, a u našim merenjima je maksimum bio blizu – 291.3.

   Za razliku od mnogih drugih proizvođača, Xiaomi nije ni pokušavao da dodaje HDR funkcije koje na ovom nivou osvetljenja nemaju ni smisla, pa ih u tom smislu moramo pohvaliti za pošten pristup, kao uostalom i kada su u pitanju ostale specifikacije – dobijete makar to što piše, u nekim slučajevima i malo više.

   Kada je reprodukcija boja u pitanju, panel sa pravih 8 bita po kanalu boje je u ovom slučaju u stanju da pokrije veoma dobrih 85.9% DCI-P3 spektra. Preciznost boja je solidna u većini modova, ali ni u jednom ispod granice od 3 – najbolje izmereno odstupanje je bilo korektnih 3.7, doduše sa odličnim balansom bele kroz ceo opseg svetline.

   Što se uniformnosti osvetljenja tiče, ono često ume da bude problematično na zakrivljenim panelima, a u ovom slučaju je ok, mada usled zakrivljenja svetlo po ivicama nekad podseća na IPS glow, iako je u pitanju VA. Uglovi gledanja su iznenađujuće korektni, iako naravno ne idealni, mada će vam u normalnoj radnoj poziciji to biti praktično neprimetno usled pomenutog zakrivljenja koje praktično eliminiše razliku na sredini i periferiji.

   Xiaomi Curved Gaming monitor 34” – Utisci i cena

   Sve u svemu, Xiaomi Curved Gaming Monitor od 34″ je zaista prijatno iznenađenje – za oko 500€ odnosno nešto ispod 60.000 dinara dobija se vrlo lepo dizajniran monitor čije su performanse dovoljno dobre da zadovolje prilično širok krug korisnika, kako gamera, tako i onih koji žele monitor ultraširokog formata za rad ili zabavu.

   Ovaj model je odlično odmeren i ne možemo reći da i u jednom aspektu ima neke značajne mane s obzirom na cenu – jednostavno radi vrlo dobro i kombinacijom formata, visoke rezolucije i osvežavanja, kao i odabranog panela čini vrlo praktičan monitor koji je lako preporučiti.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi