AI groznica pretvara internet domen Angvile (.ai) u digitalni rudnik zlata

Internet domen Angvile (.ai), male britanske ostrvske države ove godine mogao bi da joj donese čak 30 miliona dolara prihoda, jer ga AI groznica čini popularnim

AI groznica pretvara internet domen Angvile (.ai) u digitalni rudnik zlata

Svetska pomama za veštačkom inteligencijom ili AI groznica ove godine bi mogla da čini čak 10 posto BDP-a britanskoj državi Angvili, ali ne onako kako mislite. Naime, internet domen Angvile je „.ai“, a engleska skraćenica za veštačku inteligenciju je upravo kombinacija ova dva slova – AI, što njen domen igrom slučaja čini veoma popularnim.

Iako 30 miliona dolara godišnjeg prihoda ne zvuči mnogo u odnosu na novac koji kompanije i države ulažu, ali i zarađuju preko razvoja veštačke inteligencije – za državu ukupne površine 91 km2 sa oko 14 hiljada stanovnika, to je sasvim solidna cifra.

Prihodi stečeni na ovaj način blagodat su za privredu ovog ostrva, koji se inače, pre svega oslanja na turizam koji je poremetila i pandemija virusa COVID-19.

Kompanije za veb hosting i registraciju internet domena kao što je američki GoDaddy angvili moraju da plate fiksnu cenu od 140 dolara za dvogodišnju registraciju, a zbog AI potražnje, cene rastu.

Angvila je zaradila 7,4 miliona dolara od registracije .ai domena samo 2021, posle čega je usledio nagli rast prihoda objavljivanjem ChatGPT bota kompanije OpenAI. Njegovo lansiranje izazvalo je svetsku pomamu za veštačkom inteligencijom, posle čega su ulaganja u ovu tehnologiju naglo skočila.

Vins Kejt, čovek koji je decenijama upravljao internet domenom Angvile, rekao je za Bloomberg da su se „.ai“ registracije udvostručile u protekloj godini.

Od 30. novembra stvari su ovde veoma drugačije“, ističe Kejt.

Ova britanska država zadužena je za dodeljivanje veb adresa sa „.ai“ domenom od 1995. godine. Zemlje su prvi put dobile sopstvene nazive domena najvišeg nivoa (ccTLD) 1985. godine uključujući domene kao što je „.us“ za SAD, „.uk“ za Ujedinjeno Kraljevstvo ili „.de“ za Nemačku. Ovi domeni prvobitno su imali cilj da daju državama jasno prisustvo na internetu i čestu su bili korišćeni za veb sajtove koji su bili fokusirani na te zemlje ili njihove nacije.

Vremenom, neki od ccTLD domen kao što je „.tv“ za Tuvalu, dobili su dodatna značenja i širu upotrebu, posebno kada njihove skraćenice slučajno označavaju nešto drugo, baš kao što je AI za veštačku inteligenciju. Kao rezultat toga, visokoprofilisane AI startap firme kao što su Stability.ai i Character.ai odlučile su se za sajtove koji se završavaju na „.ai“. Takvi slučajevi značajno su doprineli neočekivanom prihodu britanskog ostrva u Malim Antilima.

Iako neki stručnjaci predviđanju opadanje „zlatne AI groznice“, koja bi naposletku mogla da ohladi tržište za „.ai“ domene, uticaj na ekonomiju Angvile je već značajan. Sa prihodima od domena koji će izgleda ove godine dostići čak 10 posto njenog BDP-a, Angvila predstavlja studiju slučaja o tome kako jedno malo karipsko ostrvo može imati koristi od globalnog tehnološkog buma.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi