AMD planira AI čipove za Kinu do kraja godine

Dizajner poluprovodnika AMD planira AI čipove za Kinu do kraja ove godine, uprkos američkim sankcijama ka ovoj državi, prilagodiće ih u skladu sa ograničenjima

AMD planira AI čipove za Kinu do kraja godine

Uprkos aktuelnim američkim tehnološkim sankcijama ka kineskoj industriji čipova, kompanija AMD planira AI čipove za Kinu do kraja godine, ističući važnost ovog tržišta, piše Reuters. Izvršna direktorka kompanije Lisa Su kaže da je AMD spreman da poveća proizvodnju svojih vodećih AI MI300 čipova u sledećem kvartalu, a s obzirom na to da premašuju nametnuta ograničenja u pogledu performansi za Kinu, planira da ih u skladu sa tim prilagodi.

Na taj način, AMD počinje da se takmiči sa Nvidia i Intel kompanijama koje su morale da prilagode svoje proizvode poput Ampere A100, Hopper H100 i Gaudi 2 specijalno za kinesko tržište. To su kompanije morale da urade kako bi poštovale ograničenja američkog ministarstva trgovine o prodaji napredne generacije akceleratorskih čipova namenjenih razvoju veštačke inteligencije u Kini.

Nvidia je tako prigušila performanse svog A100 procesora smanjivši interkonekciju sa 600 GB/s na 400 GB/s i imenujući ga kao A800, koji kao takav ima dozvolu američke vlade za prodaju u Kini. Slična stvar se desila i sa H100 koji je pretvoren u H800  čip za Kinu, koji kompaniji donosi značajne sume novca jer se prodaje i za do 70.000 dolara po komadu.

Upravo sličnu strategiju planira da sprovede i AMD sa svojim MI300 i starijim MI250 čipovima, rekla je juče Su u konferencijskom razgovoru sa analitičarima. Kako tvrdi direktorka kompanije, čipovi akceleratori, kojih definitvno nema dovoljno na tržištu, dizajnirani su da se takmiče sa naprednim H100 čipovima koje prodaje Nvidia.

Plan je da ova američka kompanija bude u potpunosti „u skladu sa SAD kontrolom izvoza“, ističe Su, dodajući da veruje da postoji prilika da se razvijaju proizvodi za kineske kupce, te da će nastaviti da radi u tom pravcu.

Investitori se klade da će MI300 čipovi koji tek treba da budu objavljeni kasnije ove godine, izazvati rivala kompaniju Nvidia na rastućem tržištu čipova sa veštačkom inteligencijom.

Ipak, AMD nije dao detaljnu prognozu za celu godinu, međutim, očekuje da će prodaja u poslovanju sa velikim centrima podataka, uključujući tu i MI300 čipove, premašiti iznos od 6 milijardi dolara ostvaren prethodne godine. Su je još istakla da kompanija ima dovoljno komponenti za „agresivno“ lansiranje novih proizvoda u četvrtom kvartalu ove godine, što obezbeđuje i dovoljno zaliha za 2024. godinu.

Deluje da će Kina uz pomoć ovih kompanija uspeti da se suprotstavi nametnutim ograničenjima, osim ukoliko SAD ne odluči da uvede nove, još rigoroznije sankcije.

Direktori vodećih kompanija za dizajn i proizvodnju procesora, nedavno su išli na sastanak u Belu kuću kako bi pokušali da ublaže sankcije, jer Kina čini veliki deo njihovog tržišta. Tom sastanku nije prisustvovala Lisa Su, koja je u to vreme bila na Tajvanu praveći nove poslovne planove za proizvodnju budućih AMD proizvoda.

U svakom slučaju, veliki bum u pogledu razvoja veštačke inteligencije će sigurno nastaviti da cveta još neko vreme, te je AMD potez da iskoristi priliku logičan. Primera radi, Nvidia je tu priliku lepo iskoristila, i tokom prvog kvartala ove godine, čak 60 posto njenog prihoda dolazi od prodaje proizvoda velikim centrima podataka, sa akcentom na AI akceleratorima.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi