Američki proizvođači čipova žele pristup kineskom tržištu

Udruženje proizvođača iz industrije poluprovodnika zalažu se da američki proizvođači čipova moraju imati svoju ulogu na kineskom tržištu i da su potrebna jasna pravila koja regulišu njihovo angažovanje

Američki proizvođači čipova žele pristup kineskom tržištu

Američki proizvođači čipova žele pristup kineskom tržištu, uprkos zabrinutosti američke vlade da bi to moglo negativno uticati na nacionalnu bezbednost. Zbog toga su im potrebna jasna pravila od Bajdenove administracije, tvrdi Udruženje industrije poluprovodnika (Semiconductor Industry Association).

“To je naše najveće tržište i mi nismo jedina industrija koja polaže pravo na to. Mi moramo da se pojavimo kao igrači na tom tržištu”, rekao je Džon Nojfer, predsednik Udruženja poluprovodničke industrije, piše Bloomberg.

Proizvođači čipova žele jasno definisana pravila

Bajdenova administracija se priprema da zatraži ponude od od proizvođača čipova koje žele da izgrade fabrike na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država u skladu sa U.S. Chips Act (zakonom o čipovima). U.S. Chips Act je deo inicijative Bajdenove administracije da proizvodnju poluprovodnika vrati na američko tlo, kako bi se uspešnije takmičili sa Kinom na globalnom tržištu.

U okviru ove inicijative, kompanije se mogu prijaviti za državne subvencije u ukupnom iznosu od 52,7 milijardi dolara, a koje bi trebalo da stimulišu proizvodnju na tlu SAD. Takođe, u okviru tog procesa biće predložena pravila o tome koje vrste ulaganja kompanije mogu da realizuju u Kini.

Udruženje želi da se utvrde jasna pravila o tome šta je problematično po nacionalnu bezbednost i da to treba da bude dobro definisano i transparentno, ali i predvidljivo. Kako oni smatraju, poslednje dve administracije su “požurile” kada su u pitanju trgovinska ograničenja.

Za kompanije u industriji čipova koje pokušavaju da planiraju i pet godina unapred, neizvesnost šta bi moglo da se desi u narednih šest meseci stvara mnogo izazova, zaključuje Udruženje.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi