Aplikacija za učenje jezika Duolingo otpušta radnike jer se sve više oslanja na veštačku inteligenciju

Jedna od najpopularnijih aplikacija za učenje stranih jezika Duolingo otpušta radnike u sve većem procentu jer umesto njih posao radi veštačka inteligencija

Aplikacija za učenje jezika Duolingo otpušta radnike jer se sve više oslanja na veštačku inteligenciju

Kompanija Duolingo koja poseduje istoimenu, jednu od najpopularnijih aplikacija za učenje stranih jezika pridružila se svetskom talasu masovnog otpuštanja radne snage i „pozdravila se“ sa čak 10 posto ljudstva. Duolingo otpušta radnike upravo zbog tehnološkog napretka, tačnije, zato što se sve više oslanja na alate veštačke inteligencije (AI), koji umesto ljudskih radnika obavljaju pojedine poslove.

Više nam nije potrebno toliko ljudi za obavljanje vrste posla koju su neki od ovih radnika obavljali“, tvrdi kompanija, a prenosi Bloomberg.

Duolingo portparol u izjavi nije precizirao koju su tačno vrstu posla obavljali otpušteni radnici, ali „deo toga pripisuje se veštačkoj inteligenciji“, kaže on.

Izvršni direktor kompanije Luis fon An u novembru je rekao akcionarima da kompanija koristi veštačku inteligenciju kako bi „dramatično brže“ kreirala novi sadržaj, poput scenarija. Duolingo takođe koristi veštačku inteligenciju za generisanje glasova koje korisnici čuju u aplikaciji. Kompanija je prethodno predstavila i korisničke AI alate.

Prošle godine kompanija je predstavila premijum paket za korisnike pod nazivom Duolingo Max koji pretplatnicima pruža pristup čet botu koji može da objasni zašto su njihovi odgovori tačni ili netačni. Još jedna Max funkcija nazvana „Roleplay“ omogućava pretplatnicima da vežbaju svoje jezičke veštine u izmišljenim scenarijima, poput naručivanja hrane u restoranu.

Rast moderne generativne veštačke inteligencije u protekle dve godine izazvao je strah u društvu od gubitka poslova zbog tehnologije. Tokom prethodne godine, ovaj strah se jednim delom i obistinio, s obzirom da je mnogo radnika ostalo bez posla upravo zbog AI alata koji ih odmenjuju. Samo u maju 2023. iz ovog razloga obrisano je više od četiri hiljade radnih mesta.

Međutim, u slučaju kompanije Duolingo, nijedan stalno zaposleni nije pogođen ovim otpuštanjem, a portparol je rekao da to nije znak da radnici bivaju direktno zamenjeni veštačkom inteligencijom. Naprotiv, mnogi zaposleni u kompaniji navodno koriste AI alate koji im pomažu u radu i nisu ugroženi gubitkom posla zbog toga.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (3)
  1. MegaSkot

    Bas uplatio klincu godisnju pretplatu.

  2. Skinuo mod sa neograničenim životima. 😄 Pokušao sam da usavršim francuski, ali previše se insistira na tačnosti engleske gramatike. 🙄

  3. MegaSkot

    Moj klinja lepo mlati nemacki, dobra je aplikacija.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi