Arm traži da svi Snapdragon X Elite laptop računari budu uništeni

Arm traži uništavanje svih Snapdragon X Elite laptopova kako bi uveo svoj Cortex dizajn i eliminisao Qualcomm sa Windows tržišta

Arm traži da svi Snapdragon X Elite laptop računari budu uništeni

Manje od nedelju dana pre nego što Qualcomm Snapdragon X-serija laptop računara izađe na tržište, postoje značajni problemi. Arm Holdings i Qualcomm su u pravnoj borbi oko ovih čipova i vode sudski spor.

“Arm-ov zahtev protiv Qualcomm-a i Nuvia-e se zasniva na zaštiti Arm ekosistema i partnera koji se oslanjaju na ARM intelektualnoj svojini i inovativnom dizajnu i zato se zalaže za sprovođenje Qualcomm-ove ugovorne obaveze da uništi i prestane da koristi Nuvia dizajnirane čipove koji su proizašli iz Arm tehnologije,” rekao je portparol Arm-a za Reuters.

Prvo, budimo jasni o čemu se ovde radi. Qualcomm je postavio temelje za Windows na Arm. Izgradio je ekosistem od kada je platforma najavljena krajem 2016. godine. Aplikacije poput Chrome-a, Slack-a i mnogih drugih ne bi postojale da nije bilo Snapdragon PC-a. Ono što Arm traži je eliminacija Qualcomm-a sa tržišta kako bi mogao da uvede svoj Cortex dizajn procesorskih jezgara.

Arm pokušava da izbaci Qualcomm sa Windows tržišta kako bi uveo Cortex dizajn

Prema glasinama, kao i nepotvrđenih informacijama, dolazi još Arm proizvođača u Windows ekosistem. Glasine kažu da Nvidia, MediaTek i AMD svi imaju svoje ciljeve na ovom delu tržišta, a konkurencija bi mogla da uđe u štićeni Qualcomm prostor već za vreme održavanja CES 2025 u januaru sledeće godine.

Moguće je da bi kompanija poput MediaTek-a koristila Arm-ove Cortex jezgra, što bi definitivno više odgovaralo kompaniji Arm od trenutne situacije. Takođe omogućava kompaniji da zadrži konkurentsku prednost u svetu gde su i Apple i Qualcomm već napustili originalni Cortex dizajn jer im Arm nije ponudio ono što im je bilo potrebno.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

U suštini, Arm kaže da Qualcomm nema licencu za izradu prilagođenih Arm čipova, dok Qualcomm tvrdi da ima. Postoje dve vrste Arm licenci. Jedna je za korišćenje Cortex jezgara, koja su dizajnirana od strane Arm-a, u suštini kao gotovo rešenje. Druga vrsta licence omogućava vam da nadogradite šta god želite, sve dok prati osnovni set Arm instrukcija. Apple i Qualcomm rade ovo drugo.

Arm je oduvek bio prilično jasan o tome da daje prednost kompanijama koje koriste originalni dizajn Cortex jezgara. Prilagođeni čipovi znače da kompanije poput Qualcomm-a mogu napraviti bolji čip na Arm arhitekturi nego sam Arm, i ne mogu više koristiti stari Apple izgovor, koja je uvek bio da se radi o optimizaciji čitavog ekosistema, od hardvera do softvera.

Sve je u licenci: Da li Qualcomm ima pravo da proizvodi sopstvene Arm čipove? Niko ne zna.

Qualcomm je kupio kompaniju zvanu Nuvia da to uradi i prvobitno je koristio Nuvia licencu u vezi sa unapređenjem Arm arhitekture. Arm-ov argument je da je licenca kompaniji Nuvia poništena onog trenutka kada ju je preuzeo Qualcomm. Novi ugovor bi morao biti ponovo dogovoren ako sud odluči u korist Arm-a.

Dakle, eto ga. Arm želi da Qualcomm prestane sa isporukom proizvoda o kojima se spori, ali budimo iskreni, to obično nije način na koji se ove stvari završavaju. Malo je verovatno da će bilo koji proizvod biti sklonjen sa polica.

Ovi slučajevi obično završavaju tako što jedna kompanija daje gomilu novca drugoj, i svi potom nastavljaju dalje. Snapdragon X PCi su planirani za 18. jun, sa ukupno 14 proizvoda u saradnji sa sedam najvećih proizvođača, uključujući: Microsoft, HP, Dell, Lenovo, Samsung, Asus, pa čak i Qualcomm. Acer takođe ima proizvod spreman za izlazak sredinom jula, prenosi xda-developers.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. branja6

    Kill em all, sto bi se reklo. 😁

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi