Qualcomm ozbiljno računa na Windows on ARM; priprema drugi talas računara za 2024. godinu

Windows on ARM računari bazirani na Qualcomm procesorima bi mogli konačno postati mejnstrim u 2024. godini

Qualcomm ozbiljno računa na Windows on ARM; priprema drugi talas računara za 2024. godinu

Windows on ARM postoji već više od pola decenije, ali smo do sada videli samo nekoliko uređaja koji su lansirani tokom tog vremena. Međutim, ova godina sve više izgleda kao prelomna tačka. Tokom poslednjih nekoliko dana na Computex 2024 sajmu smo videli Qualcomm i Microsoft kako udružuju snage sa hardverskim partnerima poput kompanija Dell i Asus u svrhu lansiranja niza novih modela računara pokretanih Snapdragon X procesorima. Iako je to već značajno povećanje u odnosu na prethodne godine, industrija bi mogla imati još veće planove do kraja 2024. godine.

Prema WinFuture-u, Microsoft i Qualcomm su zauzeti pripremama za značajno proširenje ponude Windows on ARM uređaja. Predstavnik kompanije Qualcomm je sugerisao da OEM proizvođači planiraju lansiranje drugog talasa uređaja za avgust i septembar ove godine. Poput Surface Pro 11 modela i drugi uređaji koji su do sada najavljeni, ove predstojeće računare će  pokretati Qualcomm Snapdragon X Elite i Snapdragon X Plus SoC čipovi.

Novi Qualcomm talas bi mogao doneti računare koji nisu samo laptop modeli, već mini-PC i all-in-one desktop računari

Dok su nedavne PC verzije na ARM-u bila usmerena na krajnje korisnike, predstavnik je naveo da će se drugi talas fokusirati na osvajanje poslovnog tržišta. Ovo ima smisla jer osvajanje korporativnog tržišta može pokrenuti veću prodaju.

Takođe može postaviti ARM uređaje kao održivu alternativu tradicionalnim x86 mašinama, s obzirom na to da većina poslovno orijentisanih aplikacija već u startu podržava ARM. Sa druge strane ovo ne mora biti slučaj sa igrama, programima za video montažu i druge aplikacije za korisnike.

Napor kompanije Qualcomm da sa novim modelima izađe u roku perioda za avgust ili septembar je strateški potez jer se poklapa sa očekivanim datumom izdavanja Microsoft Windows 11 24H2 ažuriranog OS-a koji se nezvanično obeležava kao Windows AI.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Poslovni subjekti obično planiraju nadogradnju hardvera kada se dese i izađu značajnije softverske nadogradnje, baš kao što je to slučaj sa Windows 11 2H24 verzijom operativnog sistema. Ovo pomaže da se osigura pokrivenost u okviru vremenskog prozora specifične sigurnosne podrške proizvođača softvera.

Sa ovim drugim talasom računara, Qualcomm očekuje da će se fokus industrije preusmeriti i na druge formate osim laptop računara. Na primer, mogli bismo videti prve mini-PC uređaje i all-in-one računare pokretane Snapdragon procesorima koji će biti lansirani u navedenom periodu.

Takvi mali formati računara su popularni u IT primeni velikih i srednjih poslovnih sistema, ali bi takođe mogli postati održiva alternativa Apple Mac Mini računarima na tržištu krajnjih korisnika, prenosi Android Authority.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
  1. Mirko Tutunovic

    Poštovani, želeo bih da vam predložim jednu temu za obradu, ukoliko smatrate da je vredna našeg vremena... Neki pogled ili tematika vezana za MiniPC-je. Njihov razvoj, čini se, sve više dobija na značaju.
    Srdačan pozdrav

  2. diskusija o Mini PC


    View image at the forums


    Mini PC

    Pozdrav svima, Ne razumem se u kompjutere. Pre par godina sam video kod druga mini PC. To je bilo za vreme Corone. Tada nisam ni znao kako se to zove. Mozete li da mi kazete nesto malo vise o njima i koliko mogu da zemene laptop ili desktop kompjuter. Vidim da neki nemaju RAM. Koji biste...


    View image at the forums

    forum.benchmark.rs

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi