Bivši Google inženjer uhapšen u SAD zbog krađe AI tajni za Kineze

Tenzije na relaciji SAD-Kina se nastavljaju pošto je uhapšen bivši Google inženjer zbog sumnje da je krao poslovne tajne o veštačkoj inteligenciji za Kineze

Bivši Google inženjer uhapšen u SAD zbog krađe AI tajni za Kineze

Zbog sumnje da je iz kompanije ukrao više od 500 fajlova koji sadrže trgovinske tajne informacije o veštačkoj inteligenciji, bivši Google inženjer je uhapšen u Kaliforniji u Sjednjinjenim Američkim Državama. Protiv njega su SAD već podigle optužnicu koja tvrdi da je on ove informacije krao za Kineze, odnosno za korist njihovih tehnoloških kompanija.

U pitanju je, inače, tridesetosmogodišnji kineski državljanin pod imenom Linvei Ding koji je za kompaniju Google počeo da radi 2019. godine. Njega SAD optužuju da je prenosio trgovinske AI tajne sa svog poslovnog laptopa, koji je dobio od kompanije, na lične naloge za skladištenje u oblaku (cloud). Dokumenti koje je Ding navodno ukrao obuhvatali su „gradivne elemente“ Google AI infrastrukture, tvrdi optužnica podignuta u San Francisku.

Ding, poznat još i pod imenom Leon, je navodno sporne podatke prenosio na svoje lične naloge tokom perioda od godinu dana i to od maja 2022. do maja 2023. godine. Zbog ovog dela, optužen je za krađu trgovinskih tajni po četiri tačke, a ukoliko bude osuđen, može da dobije kaznu do 10 godina zatvora kao i novčanu do 250.000 dolara po svakoj tački.

Imamo stroge mere zaštite kako bismo sprečili krađu naših poverljivih komercijalnih informacija i trgovinskih tajni“, tvrdi Google portparol Hoze Kastaneda za Reuters uprkos ovom slučaju.

Kastenada dodaje da su u kompaniji nakon istrage otkrili da je Ding ukrao brojne dokumente, te su slučaj brzo prosledili državnim organima, među kojima je i FBI, kome se zahvaljuje „što pomaže u zaštiti njihovih informacija“.

Bivši Google inženjer kineskog porekla uhapšen u vreme već zategnutih odnosa između SAD i Kine

Ova vest dolazi u vreme pojačanih tenzija između Sjedinjenih Američkih Država i Kine zbog razvoja veštačke inteligencije, ali i sankcija koje su SAD uvele prema Kini i njenom poluprovodničkom, ali i tehnološkom sektoru uopšte.

Prošle godine, administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena dodatno je zabranila izvoz naprednih AI čipova dizajniranih od strane američkih kompanija kao što je Nvidia u Kinu, zbog navodnih „briga za svoju nacionalnu bezbednost“.

Današnje optužbe su najnoviji primer u koje su spremni da idu pridruženici kompanija sa sedištem u Narodnoj Republici Kini kako bi ukrali američku inovaciju“, ističe direktor službe FBI Kristofer Vrej u saopštenju.

Međutim, Kina se i dalje nije zvanično oglasila po ovom pitanju, a do sada smo imali prilike da vidimo različita prepucavanja diplomata i političara kada su u pitanju odnosi dve zemlje, posebno sa akcentom na tehnološki sektor u kome praktično vlada rat.

Kako je Ding navodno krao informacije za Kineze

Kada je u pitanju sama optužnica, ona otkriva razne detalje o prirodi ovog krivičnog dela. Navodno, Ding je prvo kopirao informacije iz Google fajlova u Apple Notes na svom laptopu, a zatim ih pretvorio u PDF fajlove koje je prebacio na svoj lični Google nalog da bi izbegao otkrivanje od strane Google sistema za sprečavanje gubitka podataka.

Takođe je dao svoju Google propusnicu drugom zaposlenom u kompaniji u Kaliforniji, da bi izgledalo da radi iz Google kancelarija u toj državi dok je zapravo radio za konkurentske kompanije u Kini.

Državno tužilaštvo tvrdi da je Ding pomogao u prikupljanju kapitala za jednu od kineskih kompanija sa kojom je sarađivao kao njen glavni tehnološki direktor. Prošle godine, on je takođe osnovao još jednu AI kompaniju u Kini i bio je njen izvršni direktor. Ovo nije prvi put da su Sjedinjene Američke Države uhapsile kineskog državljanina zbog krađe trgovinskih tajni od američkih kompanija.

U poslednjih nekoliko godina, kancelarija američkog tužioca u San Francisku optužila je trojicu bivših zaposlenih u drugom američkom teh-gigantu, Apple, i to za krađu trgovinskih tajni koje se odnose na Apple Car projekat koji je kompanija nedavno otkazala, a zaposleni su ih navodno preusmerili kompanijama u Kini. Prošlog meseca, jedan od tih inženjera osuđen je na šest meseci zatvora i naređeno mu je da plati skoro 150.000 dolara kazne.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi