Brige u vezi sa Tesla Cybertruck bezbednošću stvaraju problem za pristup evropskom tržištu

Veoma hvaljeni i navodno neprobojni Tesla Cybertruck, naišao je na rupe na putu ka Evropi, u vezi sa problemima oko bezbednosnih propisa EU

Brige u vezi sa Tesla Cybertruck bezbednošću stvaraju problem za pristup evropskom tržištu

Veoma hvaljeni i navodno neprobojni Tesla Cybertruck, naišao je na probleme na putu ka Evropi, a raste i zabrinutost u vezi sa potencijalnom nemogućnošću dobijanja odobrenja za ulazak na evropsko tržište. Problem leži u fundamentalnim razlikama u standardima bezbednosti između Evrope i Sjedinjenih Američkih Država.

Prema nemačkom TÜV Rheinlandu, vodećoj organizaciji za testiranje i sertifikaciju, Sjedinjene Američke Države stavljaju bezbednost putnika na prvo mesto. S druge strane, Evropa smatra da je bezbednost drugih učesnika u saobraćaju od najvećeg značaja.

Postoji različito mišljenje među evropskim stručnjacima za automobilsku industriju o tome da li će Tesla Cybertruck moći da dobije odobrenje Evropske unije zbog tih zabrinutosti u vezi sa bezbednošću, piše Digitimes. Međutim, prethodni slučajevi mogu pružiti presedan za odobrenje Cybertrucka.

Tesla Cybertruck je previše čvrst za evropsko tržište

Krajem novembra 2023. godine, isporučeno je 10 Cybertruckova kupcima, što je daleko od 2 miliona porudžbina koje je Tesla primila za svoj futuristički pikap. Može se reći da je Tesla Cybertruck privukao značajnu pažnju na tržištu ali stvari nisu krenule kako se očekivalo.

Mesec dana nakon početka isporuke, prijavljen je prvi sudar Cybertrucka. Sudar je rezultirao samo sitnim ogrebotinama na Cybertrucku, dok je drugo vozilo, Toyota Corolla, pretrpelo ozbiljnu štetu na prednjem delu.

Posledice nesreće poklapaju se sa naglaskom na otpornom telu od nerđajućeg čelika Cybertrucka i tvrdnjom da je automobil neprobojan.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da dizajn Cybertrucka može predstavljati rizik po druge automobile i pešake na putu. Ovaj problem privlači znatnu pažnju u Evropi, gde stručnjaci prate da li će EU odobriti ulazak Cybertrucka na evropsko tržište.

Tesla planira isporuku 250.000 Cybertruckova do 2025. godine. Postizanje ovog cilja zavisi od proizvodnje Teslinih internih baterija velikog formata tipa 46800.

Strani mediji su ukazali na to da se usko grlo u proizvodnji litijumskih baterija velikog formata još uvek značajno nije prevazišlo. Međutim, jednom kada se efikasno poveća količina proizvodnje na prvoj montažnoj liniji, Tesline sposobnosti sugerišu da će brza reprodukcija i masovna proizvodnja uslediti ekspresno.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi