Huawei gradi fabriku za istraživanje i razvoj čipova vrednu 1,66 milijardi dolara

Kako bi postigao izgradnju fabrike za istraživanje i razvoj čipova vrednu 1,66 milijardi dolara, Huawei je angažovao inženjere iz kompanije ASML

Huawei gradi fabriku za istraživanje i razvoj čipova vrednu 1,66 milijardi dolara

Huawei ima velike ambicije da se potpuno oslobodi stranih tehnologija i osloni se na vlastite resurse, posebno u svetlu sankcija zapada, kako bi postigao svoje ciljeve, ali za to će biti potrebna ogromna ulaganja. Prema nezvaničnim izvešatajima, kompanije je uložila 1,66 milijardi dolara u svoju fabriku za istraživanje i razvoj čipova, i angažovala je talentovano osoblje sa iskustvom koje potiče iz holandske kompanije ASML kako bi ubrzala proces.

S obzirom na strogu kontrolu izvoza iz SAD kada su u pitanju kineske kompanije, Huawei teži da postigne autonomiju u razvoju čipova putem sopstvenih istraživanja. Prema pisanju portala Nikkei Asia, ukupna investicija u celi R&D (Research and Development) pogon će dostići 12 milijardi juana (oko 1,66 milijardi doalra), a označena je kao jedan od najboljih projekata u Šangaju za 2024. godinu. Kako bi privukla talentovane pojedince da rade za Huawei, kompanija navodno nudi plate koje su dvostruko veće od onih koje nude lokalni proizvođači čipova.

Huawei je takođe angažovao nekoliko bivših inženjera iz kompanija ASML, Applied Materials, Lam Research i drugih kako bi ubrzao svoje ciljeve. Tehnološki stručnjaci sa više od 15 godina iskustva u kompanijama kao što su TSMC, Intel i Micron takođe su nedavno pristupili kompaniji Huawei.

Međutim, rad za ovu kompaniju nije lak, ukoliko je sudeći po izjavi jednog od inženjera koji kaže da je „rad sa njima brutalan“.

Nije 996, što znači da se radi od 9 do 21 čas, šest dana u nedelji, već će biti bukvalno 007, od ponoći do ponoći, sedam dana u nedelji. Nema slovodnih dana, ugovor će biti na tri godine, ali većina ljudi ne može da izdrži do tada”, kaže on za pomenuti portal.

U svojoj nameri da odgovori na agresivne mere SAD i pokušaju da ostvari samostalnost, Huawei bi ovim načinom rada vrlo lako mogao da optereti svoje osoblje. Ako je pritisak veliki, kompanija bi mogla brzo da izgubi talentovanu grupu pojedinaca zbog konkurencije, i tako postane svoj najveći neprijatelj. Takođe je nejasno da li će Huawei zbog ovoga nastaviti saradnju sa jednim od najvećih kineskih proizvođača čipova kompanijom SMIC, za svoju buduću tehnologiju čipova.

U međuvremenu, SMIC navodno radi na proizvodnim linijama od 5 nm za sledeći Huawei Kirin čipset, a komercijalizacija bi mogla da počne kasnije tokom godine. Takođe, nezvanične informacije ukazuju da je SMIC formirao interni tim za istraživanje i razvoj kako bi planirao masovnu proizvodnju 3 nm čipova na postojećoj opremi. Verovatno je da će SMIC ostati partner kompanije Huawei u doglednoj budućnosti, sve dok sama Huawei kompanija ne pokrene sopstvenu novu fabriku i ne ostvari pun kapacitet proizvodnje.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi