Kamioni, avioni i na kraju sedam milijardi dolara gubitka: može li Intel da se iščupa?

Dizajner i proizvođač čipova Intel prijavio je gubitak od sedam milijardi dolara za svoje proizvodne poslove, uprkos prethodnom pompeznom hvaljenju

Kamioni, avioni i na kraju sedam milijardi dolara gubitka: može li Intel da se iščupa?

Američka kompanija Intel, nekada lider u dizajnu i proizvodnji čipova u svetu, prijavila je duboke operativne gubitke u svojim proizvodnim poslovima. Naime, Intel je objavio da ima sedam milijardi dolara gubitka u 2023. godini, što je udarac za kompaniju koja pokušava da vrati svoje vođstvo u ovom svetu, izgubljeno u korist tajvanske fabrike TSCM.

Kompanija je saopštila da je gubitak koji je njegova proizvodna jedinica u prošloj godini doživela, veći gubitak u odnosu na 5,2 milijarde dolara operativnih gubitaka iz godine pre. Proizvodni deo kompanije imao je prihod od 18,9 milijardi dolara u 2023, što predstavlja pad od 31 posto u odnosu na ostvarenih 27,49 milijardi dolara iz prethodne, odnosno 2022. godine.

Nakon što su ovi podaci juče objavljeni, akcije kompanije pale su za 4,3 posto, izvestio je Reuters.

Izvršni direktor Pat Gelsinger je uz ove podatke tokom sastanka sa investitorima rekao i da će 2024. biti godina najgorih gubitaka za poslovanje jedinice za proizvodnju čipova i da očekuje da će, štaviše, do 2027. godine ona biti na operativnoj osnovi.

Delimično kao rezultat loših odluka, Intel je prepustio oko 30 posto ukupnog broja vafera eksternim ugovornim proizvođačima kao što je TSMC, rekao je Gelsinger. Sada planira da taj broj smanji na otprilike 20 procenata.

Međutim, za razliku od kompanijskih odluka koje su se protivile korišćenju EUV litografskih mašina holandske kompanije ASML, Intel je sada prešao na korišćenje ovih alata, koji će pokrivati sve više i više proizvodnih potreba kako se stariji alati budu postepeno gasili.

Uprkos ogromnom gubitku i čak i lošim prognozama za ovu i narednih nekoliko godina, Gelsinger ipak daje izjave koje nisu baš u skladu sa situacijom.

U post-EUV eri, vidimo da smo sada veoma konkurentni po pitanju cene, performansi i ponovno smo lideri“, rekao je on tokom prezentovanja gubitaka, što je pomalo kontradiktorno. Isto kao što je i hvaljenje svojih proizvoda tokom prethodnog perioda, dok razni testovi njihovih proizvoda ne pokazuju baš najbolje rezultate.

Gelsinger je nastavio rekavši da su „u pred-EUV eri nosili puno troškova i bili nekonkurentni“. Direktor očigledno smatra da će se Intel izvući iz trenutne situacije, a u prilog tome govore i planovi kompanije. Intel planira da uloži 100 milijardi dolara u izgradnju ili proširenje fabrika čipova u četiri američke savezne države.

Plan preokreta poslovanja zavisi i od ubeđivanja drugih kompanija da koriste baš njegove proizvodne usluge, a kako smo nedavno čuli, Gelsinger nudi Intel proizvodne pogone svojim konkurentima i najvećim svetskim dizajnerima čipova kao što su Nvidia, Qualcomm, Google, Microsoft i AMD.

Sada sve više deluje vrata za zajednički rad nisu tek tako otvorena, odnosno da bi se samo proširili Intel proizvodni pogoni kako je Gelsinger ranije i saopštio, već upravo da bi se kompanija izbavila iz gubitaka koje je napravila.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
  1. hedgehog

    Jašta će. Država će da dotira, ako treba. Kao i uvek ...

  2. Nista cudno ako uzmemo u obzir ogromna ulaganja u nove pogone u predhodnom, a i u narednom periodu. Sve su to troskovi dok ne budu poceli sa radom i ostvarivali prihode.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi