Kina pritiska Japan da promeni odluku oko ograničenja opreme za pravljenje čipova

Kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang je rekao kolegi Jošimasi Hajašiju „da Japan ne treba da radi drugima, ono što ne žele da drugi rade njima“

Kina pritiska Japan da promeni odluku oko ograničenja opreme za pravljenje čipova

Kina je pokušala da odvrati Japan od uvođenja velikih ograničenja na izvoz opreme za proizvodnju poluprovodnika, kao deo geopolitičke bitke koja se brzo razvija oko pristupa najnaprednijim svetskim čipovima.

Taj potez kineskog ministra spoljnih poslova Ćin Ganga usledio je tokom posete japanskog kolege Jošimase Hajašija Pekingu, prvog takvog putovanja jednog visokog japanskog diplomate u glavni grad Kine u više od tri godine.

Ćin je rekao Hajašiju da su SAD u prošlosti pokušavale da “brutalno potisnu” japansku industriju poluprovodnika i da sada “ponavljaju svoje stare trikove” ​​protiv Kine. “Blokada bi samo stimulisala odlučnost Kine da postane samodovoljna“, dodao je on.

Komentari signaliziraju da Peking preuzima aktivniju ulogu u suočavanju sa američkim režimom sankcija koji od kraja prošle godine pokušava da ograniči globalni izvoz poluprovodnika u Kinu, pošto se odnosi između dve sile naglo pogoršavaju, piše FT.

Hajašijeva poseta usledila je nakon što je Japan u petak otkrio ograničenja za izvoz 23 različite vrste tehnologije, kao deo sporazuma postignutog sa SAD i Holandijom.

Kontrole izvoza će uticati na veći broj japanskih kompanija nego što se ranije očekivalo i zahtevaće od proizvođača vrhunske opreme da dobiju licence za sve regione. To bi japanskim vlastima dalo nadzor nad prodajom mašina zemljama koje bi potencijalno mogle da proizvode vrhunske čipove za vojnu upotrebu u Kini i drugim zemljama.

Japan pažljivo bira reči

Japan je pazio da se javno ne poziva na sporazum sa SAD i Holandijom. Značajan broj japanskih kompanija zavisi od Kine u velikom delu svog rasta, a sve veći broj izvršnih direktora je u četiri oka izrazio zabrinutost da će im rastući rat čipova otežati poslovanje, zbog tenzija između SAD i Kine.

Kina je pokušala da izvrši pritisak i na Holandiju, da otkaže svoje učešće u sporazumu, a kineski ambasador u toj zemlji Tan Jian je prošlog meseca upozorio na „posledice“ ako se nastavi sa ograničenjima.

Kao još jedan pokazatelj pritiska Pekinga u vezi sa ograničenjima, Kineska uprava za sajber prostor, regulator ovog sektora, pokrenula je kasno u petak reviziju uvoza proizvođača čipova Micron Technologies iz Ajdaha na osnovu “nacionalne bezbednosti”. Micron je nedavno upozorio na rizik od gubitka pristupa ključnim materijalima proizvedenim u Kini.

Američke i druge strane kompanije u Kini istražile su opcije kako bi održavale lance snabdevanja u slučaju ozbiljnog razdvajanja ili sukoba između sila. Zvaničnici u Kini su takođe pokušali da promene svoj ton ka privatnom sektoru, jer se zemlja ponovo otvara nakon ukidanja Covid-19 ograničenja.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. Cineman

    Japan se malo preračunao.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi