Kineski SMIC je postao treći najveći svetski proizvođač silicijuma

Zahvaljujući snažnom rastu prodaje Huawei telefona na domaćem, kineskom tržištu, kompanija SMIC je postala treća svetska sila na polju proizvodnje silicijuma za čipove

Kineski SMIC je postao treći najveći svetski proizvođač silicijuma

Kineski proizvođač čipova Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) osigurao je treću poziciju na globalnom tržištu proizvođača silicijumskih diskova iz kojih se dobijaju čipovi i procesori, govore najnoviji podaci o prodaji za prvi kvartal 2024. Dostignuće je vredno pažnje, obzirom da je postignuto uprkos nametnutim trgovinskim ograničenjima koje je uvela američka vlada.

Prema izveštaju kompanije za tehnološka istraživanja Counterpoint, SMIC je u prvom kvartalu ostvario 6% globalnog prihoda u proizvodnji čipova. To ih stavlja na poziciju iza lidera u ovom delu industrije, kompanije Tajvan Semiconductor Manufacturing Compani (TSMC) sa dominantnim tržišnim udelom od 62% i južnokorejske kompanije Samsung Electronics sa 13%.

Rast kompanije SMIC može se pre svega pripisati njegovom strateškom pomeranju ka bazi domaćih klijenata kao što je Huawei. Finansijski rezultati kompanije pokazuju da je u prvom kvartalu 82% prihoda od 1,75 milijardi dolara, došlo upravo od domaćih klijenata. U pitanju je stabilan rast prilikom poređenja tromesečja za tromesečje – 75,5% u Q1 2023. i 80% u Q4 2023.

SMIC je postao treći najjači svetski proizvođač silicijuma u oblasti poluprovodnika

Rast za kompaniju SMIC ne protiče glatko i bez problema. Rastavljanje Huawei Mate 60 Pro 5G pametnog telefona, otkrilo je da telefon ima napredni Kirin 9000s procesor koji je navodno proizvela kompanija SMIC.

To je izazvalo zabrinutost u Vašingtonu, što je potaklo pozive na istragu o tome kako je moguće da se tako napredan čip proizvede u Kini s obzirom na postojeća ograničenja i sankcije koje su uvele  SAD.

SMIC i Huawei su ostali neprimetni tokom razvoja sopstvene tehnologije, dok je sam procesor postao simbol kineskog prkosa američkim sankcijama naročito na društvenim mrežama, prenosi Gizmochina.

Generalno gledano kada je u pitanju tržište silicijuma za proizvodnju čipova, kako je izvestio Counterpoint, doživelo je pad prihoda od 5% tokom prvog kvartala ove godine. Ovo usporavanje se pripisuje sporom oporavku potražnje za poluprovodnicima koji nisu direktno vezani za polje AI tehnologije, npr oni koji se koriste u pametnim telefonima, IoT uređajima i automobilskim infotainment sistemima.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

S druge strane, potražnja za AI čipovima nastavlja da raste. Analitičar Counterpoint-a Adam Čang, ističe porast kapitalnih ulaganja od strane dobavljača “cloud” usluga i preduzeća, dodatno učvršćujući ovaj trend. Očekuje se da će se ova snažna potražnja za AI čipovima produžiti i u 2025. godini, za razliku od prilično usporenih tržišta u drugim sektorima.

Nvidia, vodeći igrač na tržištu AI čipova, u najboljem primeru ilustruje ovaj trend. Njihov najnoviji finansijski izveštaj otkriva zapanjujućih 400% povećanje prihoda od prodaje grafičkih procesora koji se koriste u infrastrukturi servera na kojima počiva rad velikih baza podataka.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (5)
  1. NevisStarShine

    Uskoro #1

  2. Pa realno je ocekivati da u nekom vremenu budu prvi, zbog masovnosti produkcije...

  3. vladat1

    zbog masovnosti produkcije...

    i nepravednih sankcija

  4. RingeRaja

    i nepravednih sankcija

    Izvini…ali kaže se “nepravednih i ničim izazvanih sankcija”.

  5. vladat1

    Izvini…ali kaže se “nepravednih i ničim izazvanih sankcija”.

    to sam i hteo da kažem, ali nisam se setio u trenutku :D

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi