Nvidia odlaže izlazak novog AI procesora zbog problema u dizajnu čipa

Kompanija Nvidia Corporation je zbog grešaka u dizajnu odložila svoj predstojeći AI čip za najmanje tri i više meseci

Nvidia odlaže izlazak novog AI procesora zbog problema u dizajnu čipa

Predstojeći AI procesori kompanije Nvidia će biti odloženi najmanje tri meseca zbog grešaka u dizajnu, prema izveštaju The Information, koji se poziva na dve osobe koje pomažu u proizvodnji procesora i njegovog serverskog hardvera.

Prema ovim izvorima, sledeća generacija Nvidia AI procesora bi mogla biti odložena za tri ili više meseci. Ovo kašnjenje će verovatno uticati na Nvidia klijente, uključujući velike kompanije kao što su Meta Platforms Inc., Google LLC i Microsoft Corporation.

Nvidia je ove nedelje obavestila Microsoft o kašnjenju AI procesora iz Blackwell serije, prema rečima jednog neimenovanog Microsoft zaposlenog.

Kašnjenje znači da se veliki isporuke ne očekuju pre prvog kvartala 2025. godine.

Zvaničnik kompanije Nvidie nije komentarisao kašnjenje, ali su izjavili da je “proizvodnja na dobrom putu da se poveća kasnije ove godine“.

Predstavnici kompanija: Microsoft, Google, Amazon Web Services i Meta, takođe su odbili da komentarišu razvoj događaja, dok predstavnik TSMC-a nije odgovorio na zahtev za komentar.

Nvidia dodaje rekordnih 329 milijardi dolara tržišne vrednosti

Na dan 1. avgusta, cena Nvidia akcija porasla je skoro 13 procenata, dodajući oko 330 milijardi dolara vrednosti na berzi, što je rekordan jednodnevni rast za bilo koju kompaniju na Wall Street-u. Cena akcija Nvidie skočila je 12,81 % na 117,02 dolara po akciji, čineći je vrednom 2,88 triliona dolara — trećom najvrednijom kompanijom na Wall Street-u, iza kompanija Apple i Microsoft.

Ovoliki rast tržišne kapitalizacije oborio je prethodni rekord Wall Street-a, koji je takođe postavila Nvidia 22. februara kada je dobila na vrednosti čitavih 277 milijardi dolara, prenosi Reuters. Najviša ikada zabeležena vrednost Nvidie na berzi bila je 3,34 triliona dolara 18. juna, prema LSEG-u.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Rast akcija kompanije Nvidie se desio zbog očekivanja velike potražnje za njenim procesorima nakon što je Microsoft kasno u utorak, izvestio o ogromnom povećanju troškova vezanih za poslovanje u vezi sa veštačkom inteligencijom.

Intel i AMD pokušavaju da sustignu Nvidiu u trci sa AI procesorima

U međuvremenu, rat sa AI procesorima se zahuktava. Na Computex 2024 sajmu u junu, Intel i AMD su predstavili novu generaciju čipova kako bi pokušali da sustignu kompaniju Nvidia.

AMD je predstavio Ryzen AI 300 seriju, koja obećava da će pružiti nova AI iskustva na Windows CoPilot+ PC računarima. Prema AMD-u, Ryzen AI 300 procesori dolaze sa najmoćnijom NPU jedinicom za AI obradu namenjenu sledećoj generaciji AI PC računara i izgrađeni su na novoj “Zen 5” arhitekturi.

Intel je lansirao svoje Xeon 6 procesore, dok je takođe otkrio cene za svoje Gaudi 3 i Gaudi 2 AI akceleratore. Prema Intelu, kombinacija Xeon procesora sa Gaudi AI akceleratorima u sistemu bi ponudila rešenje za brži, jeftiniji i pristupačniji AI, prenosi Mint.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi