Pojedini Intel procesori zabranjeni za prodaju u Nemačkoj zbog spora oko krađe patenata

Presuda o krađi patenta određuje da neki Intel procesori više neće moći da se prodaju u Nemačkoj, pošto je kompanija izgubila na sudu od rivala R2 Semiconductor

Pojedini Intel procesori zabranjeni za prodaju u Nemačkoj zbog spora oko krađe patenata

Nemački  regionalni sud u Dizeldorfu doneo je odluku o zabrani prodaje određenih proizvoda, tačnije odredio je da neki Intel procesori više neće moći da se nađu na tržištu ove zemlje. Sve se to desilo nakon što je američki rival kompanije Intel – R2 Semiconductor, čije je sedište u Kaliforniji,  podneo tužbu za kršenje patenta u Nemačkoj. Konkretno, ova presuda  odnosi se na regulator napona, a portparol suda potvrdio je odluku, koja je usledila nakon spora, potvrđujući raniji izveštaj magazina Financial Times.

Sud je naložio kompaniji Intela da obustavi primenu spornog patenta u Nemačkoj, dok je R2 Semiconductor, očigledno, dobio podršku suda. Uprkos ovoj odluci, portparol kompanije Intel izjavio je da planiraju da ulože žalbu, izrazivši pritom žaljenje i razočaranje odlukom nemačkog suda, u pisanom ogovoru za Reuters.

Portparol je takođe rekao da je R2 Semiconductor već podneo neuspešnu tužbu protiv kompanije Intel u Sjedinjenim Američkim Državama, i da je od tada „svoju kampanju protiv Intela prebacio u Evropu”. S druge strane,  izvršni direktor R2 Semiconductor Dejvid Fišer rekao je da kompanija „čvrsto planira da sprovede ovu zabranu u Nemčkoj i zaštiti svoju vrednu intelektualnu svojinu”.

„Oduševljeni smo što je veoma poštovani nemački sud izdao zabrani i nedvosmisleno utvrdio da je Intel prekršio patente R2 za integrisane regulatore napona. R2 je razvijač IP poluprovodnika, sličan ARM-u i Rambusu, više od 15 godina. Intel je blisko upoznat sa poslovanjem R2 – u stvari, kompanije su bile u završnoj fazi Intel investicije u R2 2015. godine, kada je Intel jednostrano prekinuo proces“, kaže Fišer za Tom’s Hardware.

Patent koji je u pitanju pokriva tehnologiju regulacije napona, a R2 Semiconductor u tužbi tvrdi da Intel procesori Core serije Ice Lake, Tiger Lake, Alder Lake i Xeon Scalable „Ice Lake Server“, ali čak i potrošački laptop računari i serveri koji sadrže te procesore, krše njegove patente.

Gigant, međutim, ide toliko daleko i optužuje kompaniju R2 Semiconductor da je takozvani „patentni trol“, odnosno da je to lažna kompanija čiji je jedini posao sudski spor, te da takvima ne bi trebalo da bude dozvoljeno da pokreću zabrane prodaje raznih proizvoda preko tužbi.

Intel je u septembru prošle godine otkrio da R2 Semiconductor od suda traži da obustavi prodaju proizvoda koje pokreću ovi procesori, pri čemu je gigant dodao da bi „zabrana bila nesrazmeran pravni lek“. Sud je ipak doneo odluku o zabrani prodaje, ali dobra vest za Intel je da njegova trenutna generacija Raptor Lake i Raptor Lake Refresh, kao i Meteor Lake CPU linija procesora ne krše nijedan od R2 Semiconductor patenata (barem da to i dalje ne znamo), tako da Intel kao i njegovi partneri mogu nastaviti da prodaju njih i uređaje koje oni pokreću.

Uz to, Intel i R2 se na sudu bore i u Velikoj Britaniji, a Intel u ovoj državi takođe pokušava da reši i svoj dugotrajni pravni spor sa VLSI.

Ovo nije prvi put da neka manja kompanija tuži onu koja je već postala veliko ime u tehnološkom svetu u vezi sa krađom patenata i da na sudu uspe da se izbori za svoja prava. Slična stvar desila se nedavno i sa kompanijama Apple i Massimo, pri čemu je Apple optužen da je ukrao Massimo patente koje je implementirao u svoje pametne satove. Za posledicu je to dovelo do zabrane prodaje ovih Apple uređaja u SAD, a pravni proces, žalbe na odluke i drugo i dalje traju.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi