Apple povlači funkciju merenja kiseonika u krvi sa zabranjenih satova ukoliko žalba sudu ne uspe

Tehnološki gigant Apple povlači funkciju merenja kiseonika u krvi sa najnovijih pametnih satova ukoliko mu žalba na odluku o zabrani njihove prodaje ne uspe

Apple povlači funkciju merenja kiseonika u krvi sa zabranjenih satova ukoliko žalba sudu ne uspe

Ukoliko žalba kompanije Apple na odluku američke Međunarodne komisije za trgovinu (ITC) da zabrani prodaju Watch Ultra 2 i Watch serije 9 zbog krađe patenata ne uspe, gigant će redizajnirati svoje uređaje kako bi se uskladio sa zakonom. Tačnije, da bi izbegao još jednu zabranu prodaje u okviru granica Sjedinjenih Američkih Država, Apple povlači funkciju merenja kiseonika u krvi, odnosno senzore za obavljanje ove funkcije, a navodno je već započeo distribuciju modifikovanih satova maloprodajnim radnjama, tvrdi Bloomberg.

Ovakav plan kupertinskog giganta otkriven je juče od strane kompanije Masimo, upravo one od koje je Apple ukrao patente i implementirao ih u svoje uređaje, kako je ranije utvrdio ITC. Medicinsko-tehnološka kompanija Masimo kaže da su američka Carina kao i Služba za graničnu zaštitu odobrile promenu dizajna uređaja 12. januara. Ove službe odlučile su da „Apple redizajn uređaja ne spada u obim zabrane prodaje i uvoza koju je prethodno donela Međunarodna trgovinska komisija SAD.“

To ukazuje da će ovaj pravni korak u stvari omogućiti tehnološkom gigantu da zadrži svoje satove na tržištu, uprkos tome što ih je prethodno prodavao sa ukradenim patentom.

ITC je krajem prošle godine doneo odluku da Apple krši Masimo patente vezane za merenje kiseonika iz krvi. To je dovelo do, očigledno privremenog, obustavljanja prodaje Watch 9 i Watch Ultra 2 satova sa Apple sajta, kao i iz fizičkih prodavnica u SAD.

Proizvođač iPhone telefona je razvio softversko rešenje koje bi trebalo da zaobiđe dalje pravne sporove, a prošle nedelje je rešenje predao Carinskoj agenciji, koja je zadužena za sprovođenje zabrane uvoza. Apple je objasnio da redizajnirani satovi „definitivno“ ne sadrže spornu tehnologiju, poznatu kao pulsna oksimetrija, prema rečima kompanije Masimo.

Apple je saoštio da očekuje da će Apelacioni sud na federalnom nivou SAD uskoro doneti odluku o njenom žalbenom zahtevu, kojim traži od suda da dok traje pravni proces satovi ostanu na tržištu, što bi moglo da potraje oko godinu dana.

Do donošenja odluke o žalbi, koja bi mogla da stigne do kraja nedelje, funkcija merenja kiseonika iz krvi na Apple Watch satovima ostaje dostupna na novim jedinicama, rekla je kompanija sa sedištem u Kaliforniji.

Tvrdnja kompanije Apple da njen redizajnirani sat ne sadrži pulsnu oksimetriju je pozitivan korak ka odgovornosti“, saopštava kompanija Masimo i dodaje da je posebno važno da jedna od najvećih i najmoćnijih kompanija poštuje prava intelektualne svojine manjih kompanija i odluke ITC-a nakon što bude uhvaćena u kršenju tuđih prava.

Uklanjanje tehnologije sa Apple satova definitivno bi bio značajan korak. Inženjeri kompanije već rade na ažuriranju softvera koji menja aplikaciju za merenje kiseonika iz krvi i njene algoritme na način koji bi mogao da zaobiđe ovaj problem bez stvarnog gubitka funkcije. Međutim, eliminisanje ove mogućnosti verovatno bi bio najbrži način da se izbegne ponovno uvođenje zabrane.

Ipak, taj potez mogao bi da ugrozi potražnju kupaca, s obzirom na to da je sporna funkcija bila veoma hvaljena u javnosti.

Tokom pravne zavrzlame Apple je dobio priliku i da pregovara sa kompanijom Masimo o eventualnom nagođenju, ali trenutno ne deluje da su dve strane zaista ušle u neku vrstu pregovora o ovome.

Osim toga, dok se čeka na odluku Apelacionog suda za blokiranje sprovođenja zabrane prodaje koju je naložio ITC, ovo telo poziva sud da odbaci „slabe i neubedljive“ argumente u korist tehnološkog giganta.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi