Šverceri pokušali da prenesu 800 Intel procesora ispod haube kombija

Skoro 800 Intel procesora vrednih više od 137 hiljada dolara koje su šverceri probali da prokrijumčare ispod haube kombija završilo je u rukama kineske carine

Šverceri pokušali da prenesu 800 Intel procesora ispod haube kombija

Roba vredna više od 137 hiljada dolara, ili skoro 800 Intel procesora pronađeni su ispod haube jednog kombija na graničnom prelazu. Kineski carinici uhvatili su švercere koji su probali da prokrijumčare tačno 780 Intel procesora sakrivenih u kombiju koji je pokušao da pređe granicu, piše Tom’s Hardware.

Krijumčari, odnosno grupa od nekoliko pojedinaca pokušala je da provuče 780 skrivenih Intel CPU-ova kroz luku Gonbej koja povezuje oblasti Makao i Džuhaj u Kini i to tako što su sakrili “metal unutar drugog metala”.

Naime, sakrivanje metala putem vezivanja za sopstveno telo nije baš dobra švercerska ideja, posebno kada treba da se prođe kroz detektor metala. U ovom slučaju, mnogi od njih se dovijaju i stavljaju lažne silikonske stomake na sebe, ali čak ni to u poslednje vreme ne uspeva da prevari detektore.

Šverceri su se dosetili da bi čipove mogli da sakriju ispod haube kombija koji na brodu prolazi kroz luku, što bi moglo da bude „plodonosno“ pod uslovom da imaju sreće da kombi ne prođe kroz dodatnu kontrolu. Ova švercerska grupa tu sreću ipak nije imala.

Carinici iz Gonbej luke primetili su nešto sumnjivo u vezi sa vozilom na slikama koje su posmatrali tokom kontrole. Nakon što su detaljnije pregledali njegov motor, otkrili su modifikaciju za skrivanje prokrijumčarene robe koja je u ovom slučaju bila ogroman broj brendiranih Intel procesora.

S obzirom na to da nema mnogo objavljenih detalja o zapleni, informacije o vrsti čipova su mutne. Međutim, glasine ukazuju da su to procesori ili 12. generacije Alder Lake ili aktuelne 13. generacije Raptor Lake čipova.

Ovaj slučaj je posebno zanimljiv kada u obzir uzmemo da je Kina trenutno pod tehnološkim sankcijama koje predvode SAD i to najviše u polju poluprovodničke, odnosno čip industrije. Putem razbijanja krijumčarskih krugova, Kina bi u budućnosti mogla da zaplenjuje čipove najnovije generacije.

Ipak, kao što su pojedini analitičari upozoravali, sankcije bi u stvari mogle da naprave potpuno suprotan efekat od željenog, a krijumčarenje je izgleda jedan od načina za to.

Kina, inače, ima veliko sivo tržište kada je u pitanju računarski hardver. Procesori, grafičke karte i SSD-ovi su uglavnom najpopularnije komponente među kupcima, a cene su daleko niže nego u zvaničnim maloprodajnim objektima. Ipak, to je za obične korisnike kockanje, jer njihovom kupovinom uprkos nižoj ceni, ne dobijaju garanciju na proizvod.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi