Tramp tvrdi da je Tajvan ukrao američku industriju čipova

Tvrdnje Tramp-a o Tajvanu kao kradljivcu američke industrije čipova nisu tačne, stručnjaci ističu inovativni razvoj i ulaganja Tajvana u industriju poluprovodnika

Tramp tvrdi da je Tajvan ukrao američku industriju čipova

Bivši predsednik SAD-a Donald Tramp nedavno je izjavio da je Tajvan “ukrao” američku industriju proizvodnje čipova vrednu 500 milijardi dolara. U intervjuu za Bloomberg Businessweek, Tramp tvrdi da je Tajvan preuzeo “gotovo 100%” industrije od SAD-a, što je izazvalo negodovanje stručnjaka iz industrije. Oni kažu da je Tajvan razvio svoju industriju poluprovodnika organski kroz viziju, naporan rad i investicije, a ne krađom.

Osnivač Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), Morris Chang, smatra se ocem tajvanske industrije čipova. On je osnovao TSMC 1987. godine nakon duge karijere u industriji poluprovodnika u SAD-u. Chang je razvio inovativni model “čiste proizvodnje” gde se poluprovodnici proizvode prema dizajnu klijenata. Ovaj model omogućio je TSMC-u da se fokusira na proizvodnju i postane lider u industriji, proizvodeći više od 90 % najsavremenijih čipova na svetu.

TSMC je uspeo da se izdvoji zahvaljujući fokusu na proizvodnju, omogućavajući kompaniji da skalira proizvodne operacije i smanji troškove. Kompanija danas poseduje najnapredniju tehnologiju za proizvodnju čipova na svetu i planira dalja ulaganja. Model ugovorne proizvodnje, koji je Tajvan koristio i u drugim sektorima kao što su tekstil i potrošačka elektronika, pokazao se posebno uspešnim za industriju čipova.

Američki zakon CHIPS i Science Act

Stalna napetost u tajvanskom moreuzu i nestašica čipova tokom Covid-19 pandemije, podstakli su pozive na oživljavanje domaće proizvodnje čipova u SAD-u. U 2022. godini, predsednik Džo Bajden potpisao je zakon CHIPS i Science Act sa ciljem povećanja domaće proizvodnje čipova i smanjenja oslanjanja na Tajvan i Južnu Koreju kada su u pitanju procesori naprednih karakteristika.

Tramp-ov zahtev za “zaštitnom taksom”

Tramp je takođe naveo da bi Tajvan trebao da plaća SAD-u za svoju odbranu, uporedivši američku vojnu zaštitu sa osiguravajućom kompanijom. Ovi komentari izazvali su nelagodu na Tajvanu, koji se oslanja na SAD kao ključnog partnera u svetlu sigurnosti i sve većeg rizika od kineske invazije.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Premijer Tajvana, Cho Jung-tai, izjavio je kako Tajvan nema planove da menja svoju strategiju istraživanja i razvoja, navodeći da ostrvo ima izuzetno talentovane tehničke stručnjake i povoljno okruženje za istraživanje, razvoj i investicije.

TSMC se suočava sa izazovima dok pokušava da proširi proizvodnju izvan granica Tajvana, uključujući tri fabrike u Arizoni, USA. Kompanija mora pronaći način da uspostavi proizvodni sistem koji odgovara lokalnoj kulturi kako bi postala istinski globalna kompanija.

Trump-ove tvrdnje da je Tajvan “ukrao” američku industriju čipova u najmanju ruku nemaju utemeljenje u realnim činjenicama,  tvrde stručnjaci iz ovog dela industrije koji ističu da je Tajvan razvijao svoju industriju kroz inovativne poslovne modele i ulaganja.

Tajvan i dalje igra ključnu ulogu u globalnoj proizvodnji poluprovodnika, dok SAD nastoje da ožive svoju domaću proizvodnju kako bi smanjile zavisnost od stranih proizvođača. U međuvremenu, TSMC nastavlja da vodi u industriji, suočavajući se sa izazovima globalne ekspanzije, izveštava CNN.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (6)
  1. lepi kokan

    Трумп ? Откад у србији пишу Трумп ?

  2. illidan

    pa to mu je prezime

  3. the_golub

    Verovatno, po njemu, Amerika je izmislila vatru, točak i autoput, a možda su i galaksiju stvorili pre postojanja čoveka... Mnogo je lako lupetati u prazno bez ikakvih relevantnih činjenica.

  4. Nije Tajvan njima ništa ukrao, sami su prepustili proizvodnju čipova Aziji, isto kao i Evropa. A da se sad sve jasnije vidi da je to bila velika glupost, to je tačno.

  5. A sta je tu cudno, pre Kine je npr. Japan bio babaroga americkim politicarima zato sto je japanska ekonomija vidjena kao pretnja americkoj ekonomiji.


    View image at the forums


    Long before bashing China on trade, Trump teed off on Japan - The World from PRX

    When he was a real estate mogul, Trump earned some national recognition by taking aim at Japan back in the 1980s.


    View image at the forums

    theworld.org

    In the 1980s, American politicians, Democrats and Republicans, as well as business and union leaders, argued that Japan wasn’t playing by the rules. President Ronald Reagan imposed import quotas and tariffs, arguing that Japan was dumping products into the US, selling for less than the cost of production in order to gain market share.

    Here’s the counter story: Sony, Toyota and Honda were just building better products than US companies.

    Back then, Americans were also becoming enthralled by a young New York real estate tycoon. He paid $100,000 to print an “Open letter from Donald J. Trump” in several newspapers. Trump wrote, “Let’s not let our great country be laughed at anymore.” Then Trump went on the Oprah Winfrey Show.

    youtube://v/SEPs17_AkTI
    Trump also took his message to Phil Donahue, Larry King and David Letterman.

    youtube://v/jxNkMkAe7F0youtube://v/OAe8mhGTctY
    Trump didn’t just talk about the problems he saw with Japan. “He talked about how if he were president, he was going to fix this,” says Jennifer Miller. “And he talked about how the reason Japan was able to do this was because America’s current leadership was stupid.”

    Trump talked about putting up barriers to imports, making Japan increase its defense spending and paying the US a tax. Sound familiar?

    “You can trace so much of his rhetoric back to the 1980s that I think he hasn’t actually updated it that much,” says Miller, who recently authored a research paper entitled “Let’s Not be Laughed at Anymore: Donald Trump and Japan from the 1980s to the Present.”

  6. morbius

    Verovatno, po njemu, Amerika je izmislila vatru, točak i autoput, a možda su i galaksiju stvorili pre postojanja čoveka... Mnogo je lako lupetati u prazno bez ikakvih relevantnih činjenica.

    Ćuti, kad je bio rekao da je Američka Revolucija uspela zato što su Amerikanci brzo zauzeli aerodrome. :ROFLMAO: Čovek je totalna dileja, pola vremena nema veze šta priča. Kad sam video on protiv Bajdena po drugi put, oba izlapeli, korumpirani i beskorisni, rekoh kako li je najuspešnija nacija na svetu spala da bira između kuge i kolere.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi