Putin želi ruske gejming konzole na tržištu – tvorci Tetrisa se vraćaju u igru

Vladimir Putin ima jaku ambiciju da Rusija razvije sopstvenu industriju igara, u šta spadaju i ruske gejming konzole, ali bi sprovođenje plana moglo da potraje

Putin želi ruske gejming konzole na tržištu – tvorci Tetrisa se vraćaju u igru

Rusija, poznata i po lansiranju kultne igre Tetris, ambiciozno gleda na stvaranje sopstvene industrije video igara, uključujući i proizvodnju ruske gejming konzole. Na nedavnom socijalno-ekonomskom sastanku, ruski predsednik Vladimir Putin naložio je svojoj vladi da razmotri ovu inicijativu, pišu lokalni mediji.

U uredbi, vlada je posebno pozvana da istraži mogućnosti razvoja kako stacionarnih, tako i prenosivih konzola za igre, zajedno sa pratećim operativnim sistemom i sistemom u oblaku za distribuciju igara korisnicima.

Inicijativa Putina došla je nakon odluke svih važnih svetskih proizvođača video igara, uključujući Sony, Microsoft i Nintendo, da obustave zvaničnu prodaju svojih proizvoda Rusiji zbog vojne intervencije u Ukrajini. Iako lokalni prodavci i dalje uspevaju da nekim kanalima uvezu strane konzole za video igre, izgleda da Kremlj vidi priliku za razvoj domaće industrije video igara usled oštrih ekonomskih sankcija i tenzija u odnosima sa zapadom.

Putin je postavio rok do 15. juna za analizu ovog ambicioznog plana, a ruski premijer Mihail Mišustin će nadgledati njeno sprovođenje. Ipak, jasno je da će ovo biti izazovan poduhvat. Onlajn časopis Kommersant izveštava da je Putin verovatno poverio ruskoj tehnološkoj kompaniji VKontakte da sprovede plan, ali ističe da postoji zabrinutost u industriji da Rusija nema iskustva u proizvodnji sopstvenih verzija PlayStation i Xbox konzola, te da će izgradnja takvog sistema počevši od nule zahtevati značajno vreme, možda čak i do 10 godina.

NIje dovoljno proizvesti samo konzolu sa naprednim čipovima, posebno ako se uzmu u obzir restrikcije u vezi sa izvozom takvih tehnologija iz SAD. Takođe je neophodno izgraditi snažan sistem programera softvera. Kommersant dalje sugeriše da bi realnija opcija bila da Rusija nabavi hardver iz Kine i tako kreira prenosivu varijantu konzole sličnu Steam Deck konzoli koju je razvio Valve Corporation.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (15)
  1. В.и.к.т.о.р

    "vlada je posebno pozvana da istraži mogućnosti..."
    Што значи да је велика вероватноћа да од тога неће бити ништа, а у тексту се већ навелико разглаба и теоретише као да су већ решили да почну.

  2. Del Boy će biti promoter... Lovely Jubbly!

  3. Compadre91

    Konacno konkurent koji nece ugroziti xbox prodaju

  4. Der Schnitter

    Lep mamac kao i onaj "Iranski Call of Duty".
    Neko se opusti pa stavi "nedozvoljen" komentar i moderacija mu zalepi kaznu zbog politike.

  5. vladat1

    ima i na koji bi kupili konzolu

  6. Devil 2000

    Ovo mnogo podseca na sovjetsku uniju koja je pravila paralelnu industriju kako bi zamenila sve zapadne proizvode sa svojima.
    Pa je na kraju dobila po par proizvoda iz svake industrije, citaj izbor i kvalitet istih je bio katastrofalan.
    Sada ce i ruski gejmeri da dobiju "lada" verziju kounter strajka i ostalih igara.
    Znamo kako se sve zavrsilo na kraju.

  7. Završilo se tako što je ceo moj kraj na NBG pun mladih Rusa tu žive i koji rade po firmama ovde. Oboje prvih komšija pričaju ruski.

  8. vladat1

    a da li ima Ruskinja ? - pitam za drugara :D

  9. Marti Misterija

    Evo necu rec da kazem! 🤐

  10. Ima i svi čekaju u redu da glasaju pre neki dan. Respect.

  11. marinko98

    U mojoj uluci već dvoje Rusa kupilo kuće.

  12. Ko da je neka filozofija napraviti sada gaming konzolu. Trenutno su sve tri aktuelne konzole prepakovani PC konkrento AMD hardware. Prvi problem su sankcije prema Rusiji - i nabavka komponenti. Drugi problem je razvoj igara. Mada se Rusi mogu pohvaliti dobrim naslovima - Metro serijal, STALKER, sveprisutni World Of Tanks (Airplanes, Warships) i Warthunder, fenomenalni Escape From Tarkov... Ali količinski nedovoljno za jednu konzolu.

    Rusima je jedini način konzola da uspe, da je rade u kooperaciji sa još nekim članicama BRIKS-a. Tipa oni, brazilci i kinezi naprave konzolu. Konzolu koja bi ciljala njihove zemlje. Mislim da članice BRIKS-a već imaju dovoljno razvojnih studija da i kvantitativno isprate konzolu na naslovima.

    Suma sumarum - Rusi sami njet, u kooperaiciji sa drugima da. Pod uslovom da imaju komponente.

  13. Ja sam mislio da su Metro i Stalker pravili Ukrajinci.

  14. DariusIII

    Ja sam mislio da su Metro i Stalker pravili Ukrajinci.

    Dobro si mislio :)

  15. Alister

    Uff, ova vest ce biti hit sa najvise pregleda, ima 5 trigger reci :P

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi