Tinejdžer haker odgovoran za GTA VI curenja osuđen na neodređeno vreme u bolnici zbog namere da se vrati sajber kriminalu

Procurili GTA VI snimci iz 2022. dobijaju pravni epilog pošto je tinejdžer haker Arion Kurtaj osuđen na neodređeno vreme u bolnici zbog povratničkih namera

Tinejdžer haker odgovoran za GTA VI curenja osuđen na neodređeno vreme u bolnici zbog namere da se vrati sajber kriminalu

Osamnaestogodišnji tinejdžer haker albanskog porekla Arion Kurtaj osuđen je u Velikoj Britaniji zbog hakovanja i objavljivanja snimaka iz predstojeće GTA VI igre tokom 2022. Međutim, on je osuđen da provede „neodređeno vreme u „bezbednoj“ bolnici“, umesto na zatvorsku kaznu, pošto je sud zaključio da on nije sposoban za suđenje zbog akutnog autizma i namere da se što pre vrati sajber kriminalu.

Albanski tinejdžer označen je, osim toga, kao ključni član bande „Lapsus$“ koja je vršila sajber napade i na tehnološke kompanije Nvidia, Samsung i Microsoft. Sudija je naložio psihijatrijsku procenu Kurtaja, posle čega je utvrđeno da je on i dalje „veoma motivisan“ i da nastavlja da izražava nameru da se što pre vrati sajber kriminalu. Uz to, sud je utvrdio da on hakovao Rockstar kompaniju, samo pomoću Amazon Fire Stick uređaja, hotelskog televizora i mobilnog telefona, dok je već bio u policijskom pritvoru na kauciji u hotelu Travelodge zbog prethodnih sajber napada koje je izvršio.

Sudija u slučaju rekao je da je njegova veština i odlučnost da čini sjaber zločine predstavljaju visoki rizik za javnost, te da će on u stvari u bolnici ostati doživotno, osim ukoliko doktori ne utvrde da on više nije opasan, javlja BBC.

Reč opasnost možda nekima zvuči kao suviše jaka reč za osobu koja je objavila snimak video igre. Međutim, dok je GTA VI hakovanje nešto po čemu je ovaj tinejdžer haker postao najupečatljiviji iz perspektive gejmera, to je daleko od njegovog jedinog krivičnog dela. Grupa čiji je on član hakovala je i druge gorepomenute tehnološke kompanije, kao i britansku telekomunikacionu kompaniju BT&EE, a ukrala je i milione u kriptovalutama od pojedinaca. Kurtaj je takođe, kako pišu mediji, bio nasilan prilikom svog boravka u pritvoru, izazivajući desetine povreda i materijalnu štetu.

Kurtaj nije jedini tinejdžer osuđen u ovom slučaju. Zajedno sa njim krivim je proglašen još jedan član grupe Lapsus$, ali s obzirom na to da je u pitanju maloletna osoba koja ima 17 godina, njegovo ime nepoznato je javnosti. Maloletnik je dobio kaznu u trajanju od 18 meseci u centru za rehabilitaciju mladih, što predstavlja tzv. zajedničku kaznu za prekršaje koji ne zahtevaju zatvor.

Ove dve osobe su ujedno i prvi članovi pomenute hakerske grupe koji su osuđeni, ali verovatno neće biti i poslednji. Još sedmoro tinejdžera povezanih sa grupom uhapšeni su u Velikoj Britaniji tokom 2022, a BBC tvrdi da postoji još članova grupe koji su i dalje na slobodi.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (3)
  1. lepi kokan

    ... У лудницу, Пантићу!

  2. Pustite dijete nek se igra.
    Bolje da hakuje, nego da se drogira.

    🤣😂

  3. Ovo je meni smiješno. Da klinac na koliko da je pametan hakuje Rock star sa Amazon Fire Stick I mobilnim telefonom. To je nemoguće, neko mu je podmetnuo.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi