Budućnost procesora: sintetički dijamanti i ultračisto staklo za najveću brzinu i najmanju temperaturu

Sintetički dijamanti i ultračisto staklo bacaju sasvim novo svetlo na budućnost procesora, jer bi mogli da omoguće najbolje performanse koje smo videli do sada

Budućnost procesora: sintetički dijamanti i ultračisto staklo za najveću brzinu i najmanju temperaturu

Jedan od najvećih fundamentalnih izazova proizvodnje mikročipova su balans između performansi koje nude i kontrole njihove radne temperature, a ono što bi moglo da reši ovaj problem su sintetički dijamanti i ultračisto staklo. Ove komponente mogle bi sasvim da promene budućnost procesora i donesu nam mnogo niže temperature, a ujedno i do tri puta veće performanse.

Oni koji pomno prate tehnološku sferu, među kojima je i Benchmark publika, znaju da se u ovoj deceniji dešavaju sve manji prinosi posebno kada je u pitanju kontrola temperature procesora. Napredak i GPU i CPU arhitekture u ovom pogledu je usporen, ali dizajneri i proizvođači čipova o ovom pitanju razmišljaju već dugo i smišljaju nova rešenja za ovaj problem.

Rukovodioci i zaposleni kompanija Diamond Foundry i Intel, koje se bave ovim problemima na različite načine, razgovarali su sa novinarima portala WSJ upravo o tome.

Pomenuta fabrika dijamanata proizvodi sintetičke dijamantske vafere, naizgled najveće takve vrste, barem u njihovom prečniku, upravo za upotrebu sa silicijumskim mikročipovima. Ovakvi vaferi omogućavaju tim čipovima da rade najmanje dva puta brže od njihove osnovne brzine, tvrdi predstavnik ove kompanije Martin Rošajsen.

Laboratorijski testovi na i dalje neobjavljenom Nvidia GPU procesoru navodno su dali tri puta bolje performanse od normalnog čipa napravljenom na standardnim materijalima za proizvodnju. To zvuči prilično impresivno, ali je pomalo teško poverovati u tvrdnje kompanije bez javno dostupnih testova.

S druge strane, poznato tehnološko ime Intel se, umesto toga, fokusira na proizvodnju prečišćenog stakla za podloge na koji je „montiran“ procesor. Ova metoda je već na testiranju u Intel fabrikama i trebalo bi da bude predstavljena u drugoj polovini ove decenije, što znači najkasnije do 2031. godine. Umesto hlađenja, prečišćeno, tzv. ultračisto staklo koristi se za poboljšanje energetske efikasnosti i komunikacije između čipova, iako je naravno veća energetska efikasnost takođe pogodna za hlađenje procesora.

Obe nove metode razvitka procesora, koliko god sada delovale udaljeno, zvuče prilično obećavajuće i mogle bi da donesu sasvim drugačiju budućnost procesora od one koju smo možda očekivali. Takođe, ukoliko se metoda fabrike dijamanata pokaže kao dobra, njenu tehniku možda usvoje i drugi proizvođači, te ne moramo gledati na nju kao jedinog dobavljača ovakve vrste čipova.

I sam portal koji je uradio intervju navodi druge kompanije koje pružaju sopstvene polikristalne vafere koji se lakše sintetišu, kao što su Coherent ili Element Six, koja nudi čak i veće dijamante.

Kako se polako bližimo novoj deceniji, tako bi iza ugla mogao da nas sačeka veliki zaokret u proizvodnji hardvera gde bi silicijum koji se sada koristi u proizvodnji čipova mogao da završi u istoriji.

Ipak, cena i dostupnost ovakvih materijala mogli bi da povećaju i cenu procesora, te će oni oni silicijumski sigurno ostati dostupni još neko vreme i po eventualnom lansiranju novog načina proizvodnje.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi