Naučnici su uspešno preneli solarnu energiju iz svemira na Zemlju

Naučnici sa Kalifornijskog tehnološkog instituta prvi put su uspešno preneli solarnu energiju iz svemira na Zemlju koristeći sistem bez ijednog kabla

Naučnici su uspešno preneli solarnu energiju iz svemira na Zemlju

Naučnici sa Kalifornijskog tehnološkog instituta (Caltech) su, navodno, uspešno preneli solarnu energiju iz svemira na Zemlju bez ijednog kabla – i tvrde da je ovo prvi takav slučaj, piše Gizmodo.

Eksperiment je deo Caltech-ovog projekta svemirske solarne energije, a Institut je juče putem saopštenja za medije objavio su uspešno preneli energiju. Istraživači su izveli eksperiment prenosa energije koristeći mašinu koja se zove Microwave Array for Power-transfer Low-orbit Experiment, odnosno MAPLE, što je mali prototip na SSPD-1 (Space Solar Power Demonstrator) letelici koja je lansirana u januaru.

Istraživači navode da je, prvi put, MAPLE-ov niz transmitera uspešno preneo solarnu energiju prikupljenu u svemiru koristeći mikrotalase do prijemnika na krovu Laboratorije za inženjering na kampusu Caltech-a u Pasadeni.

“Kroz dosadašnje eksperimente, potvrdili smo da MAPLE može uspešno da prenosi energiju prijemnicima u svemiru. Uspeli smo da programiramo niz prijemnika kako bi bili usmereni prema Zemlji. Sada znamo da prototip može da preživi putovanje do svemira i da tamo radi”, rekli su iz Caltech-a.

Bežični prenos energije iz svemira ima ogromne implikacije za obnovljivu energiju, toliko da Japan planira da počne to da radi do sredine 2030-ih. Japanski istraživački tim planira da testira tehnologiju 2025. godine uz javno-privatno partnerstvo.

Dok se ljudska potreba za energijom sve više povećava, rešenje poput prikupljanja i prenosa solarne energije iz svemira mogao bi da bude veliki korak u pravom smeru.

Prikupljanje energije iz svemira moglo bi da funkcioniše 24 sata dnevno i moglo bi da prenosi energiju do udaljenih ili područja pogođenih katastrofama, pod pretpostavkom da imaju potrebnu infrastrukturu.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi