Apple donosi RCS poruke za iPhone na jesen ove godine

Nakon što smo već čuli da je Apple konačno popustio i pristao da uvede RCS poruke za iPhone uređaje, sada znamo da se vreme poklapa sa izlaskom novih telefona

Apple donosi RCS poruke za iPhone na jesen ove godine

Kompanija Google je ažurirala svoju Android veb stranicu posvećenu Google Messages aplikaciji u kojoj, osim iskustva grupnih poruka, ističe da RCS poruke konačno stižu i na iPhone u jesen ove godine. To znači da se konkretniji vremenski okvir kraju jedne duge sage problema u komunikaciji između iPhone i Android telefona bliži.

Obezbeđivanje RCS standarda, što je inače akronim od engleskih reči Rich Communication Services, za Apple telefone je ogromna pobeda, ne samo za Google već i za celu mobilnu industriju. Google je godinama unazad na razne načine pokušavao da ubedi konkurenta da to učini, posle čega su se ovim apelima pridružili i drugi proizvođači Android telefona, kao što je Samsung.

RCS je, inače, standard za razmenu poruka koji bi trebalo da zameni SMS i MMS, a podrazumeva i funkcionalnosti kao što je podrška za razmenu većih fajlova, indikatori čitanja i druge karakteristike koje su uobičajene na internet aplikacijama za razmenu poruka.

S obzirom na to da je Apple uporno odbijao da prihvati RCS standard, to je otežavalo komunikaciju između onih koji koriste iPhone i onih koji koriste Android telefone sa RCS porukama. To je dovodilo do toga da jedna ili druga strana ne mogu da menjaju poslate poruke u grupnim četovima ili čak ni ne vide promene koje je napravio onaj drugi.

Apple je najavio podršku za RCS poruke, dakle, krajem prošle godine, ali tada nije precizirao vremenski okvir, opisujući ga samo kao „kasnije sledeće godine“. Mnogi su tako pretpostavili da će ovaj standard stići sa sledećom verzijom iOS operativnog sistema, ali sada deluje da će on biti dostupan paralelno sa izlaskom novih iPhone uređaja.

Dovođenjem ovog tipa poruka i na iOS, cela mobilna industrija na jedan način slavi, s obzirom na to da više neće biti dosadašnjih problema u komunikaciji među korisnicima dva praktično najveća igrača u industriji.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi