Apple privremeno obustavio razvoj iOS 18, macOS 15 i drugih kako bi se usredsredio na ispravke grešaka

Apple je privremeno zaustavio rad na novim funkcijama za dolazeća ažuriranja iOS i drugih, kako bi se fokusirao na poboljšanje kvaliteta i eliminaciju grešaka

Apple privremeno obustavio razvoj iOS 18, macOS 15 i drugih kako bi se usredsredio na ispravke grešaka

Apple je privremeno zaustavio rad na novim funkcijama za dolazeća ažuriranja iOS, iPadOS, macOS, watchOS i visionOS kako bi se fokusirao na poboljšanje kvaliteta i eliminaciju grešaka. Glavni inženjer za softver, Craig Federighi, naložio je nedelju dana pauze u razvoju, pre nekoliko dana, nakon što su interna testiranja otkrila previše grešaka u ranim verzijama softvera.

Prema izveštaju Bloomberg-ovog Marka Gurmana, svi Apple developeri koji rade na dolazećim ažuriranjima softvera za iduću godinu, dobili su zadatak da poprave poznate probleme i poboljšaju performanse umesto dodavanja novih mogućnosti. Ova pauza utiče na OS izdanja s kodnim imenima ‘Crystal’ za iOS 18 i iPadOS 18, ‘Glow’ za macOS 15, ‘Moonstone’ za watchOS 11 i visionOS za dolazeći Apple Vision Pro headset.

Privremena obustava razvoja dolazi dok Apple poslednjih godina sve više naglašava sve bolji kvalitet softvera. Pod vodstvom Federighija, kompanija je usvojila nove procese poput ‘feature flags’ za ranije otkrivanje grešaka i ‘The Pact’ za eliminaciju regresija. Međutim, kako se softverski projekti razvijaju i postaju složeniji s hiljadama developera, neki problemi i dalje prolaze interna testiranja.

Sa hiljadama različitih zaposlenih Apple-a koji rade na različitim operativnim sistemima i uređajima – koji moraju besprekorno sarađivati, lako je da se pojave problemi.

Zaustavljanjem rada na novim unapređenjima na nedelju dana dana, Apple cilja na temeljno rešavanje problema softvera kako bi osigurao bolje iskustvo za korisnike. Iako bi ovaj potez mogao donekle prolongirati lansiranja nekih proizvoda, ne očekuje se da će pomeriti glavna izdanja softvera planirana za sledeću jesen.

Prema Gurmanu, pauza se završava ove nedelje s povratkom developera koji će pažnju opet usmeriti na dovršavanje postojećih unapređenja uoči Worldwide Developers Conference (WWDC) narednog juna.

Ako ste propustili, Apple je počeo sa isporukom iOS 17.1 za kompatibilne iPhone uređaje prošle nedelje. Ažuriranje donosi neke od prethodno najavljenih unapređenja koja nisu bila dostupna u početnom iOS 17.0 ažuriranju objavljenom u septembru.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi