Budućnost Windows na RISC-V arhitekturi: san ili stvarnost

Kada ćemo videti Windows na RISC-V arhitekturi? Qualcomm-ova Snapdragon X serija SoC-a unapređuje iskustvo Windowsa na Arm-u, ali da li je RISC-V sledeći korak? Pročitajte više o potencijalu i izazovima Windowsa na RISC-V platformi

Budućnost Windows na RISC-V arhitekturi: san ili stvarnost

Windows na Arm konačno ima svoj trenutak zahvaljujući Qualcomm-ovim Snapdragon X serija SoC-a, što je odlična vest za širu Windows ekosferu. Daje više izbora, takmiči se sa Apple-om na ravnopravnijem terenu i podstiče konkurente poput Intel-a i AMD-a da budu bolji. Sada kada smo na ovoj tački sa Arm arhitekturom, svi se pitamo: gde je Windows na RISC-V?

Ovo je pitanje je više retoričko, jer se ne očekuje da će Windows na RISC-V biti dostupan još neko vreme, s obzirom na fragmentaciju i druge probleme povezane sa standardom trenutno. Na primer, Ubuntu je dostupan na nekim RISC-V uređajima, ali postoje specifične verzije Ubuntu-a za specifične uređaje, jer otvorena priroda standarda znači da neki SoC-ovi imaju funkcije koje drugi nemaju.

Ipak, postoji prostor za razgovor o Windowsu na RISC-V i naporima koji su uloženi u njegovo funkcionisanje. Ako ste tech entuzijasta koji prati industriju, znate da kompanije vole stalno testirati nove stvari. Microsoft nije izuzetak i gotovo je sigurno da je interno već testirao Windows na RISC-V ploči, čak i ako su te ploče samo FPGA koncepti.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Međutim, trenutno to nije nešto što Microsoft može realno podržati. Pored problema fragmentacije standarda, postoji i pitanje baze korisnika. Ko bi zapravo koristio Windows na RISC-V? Nije tajna da tech fanovi često nisu zadovoljni mnogim praksama Microsoft-a, ali mržnja prema Windowsu 11 je bez premca.

Kada smo stigli ovde sa Arm arhitekturom, pitamo se gde je Windows na RISC-V

Tech fanovi su jedini koji trenutno koriste RISC-V. Nema običnih korisnika koji koriste vrlo specifičan hardver sa vrlo specifičnim verzijama Linux-a za svakodnevno korišćenje računara. RISC-V je i dalje arhitektura za vrlo uzak krug korisnika, iako kompanije poput Google-a i Qualcomm-a izgledaju zainteresovane za njen budući uspeh, to ne znači da je korisna sada.

U stvari, američka vlada već počinje istraživati rizik njegove upotrebe u kineskim tehnološkim proizvodima, jer se smatra pretnjom tehnologiji nad kojom SAD mogu uticati ili imati kontrolu, poput Arm i x86.

Arm je najdirektniji konkurent RISC-V. RISC-V je RISC (Reduced Instruction Set Computer) arhitektura, isto kao i Arm. RISC-V je energetski efikasan, besplatan za korišćenje i svakim danom jača. Nasuprot tome, Arm zahteva naknadu za licencu svaki put kada želite koristiti arhitekturu ili jedan od njenih osnovnih dizajna.

Nedostatak licencnih naknada je razlog zašto je RISC-V tako privlačan kompanijama, plus činjenica da je otvoren znači da te kompanije mogu raditi šta god žele sa njim. Google može izgraditi svoj čip sa svojim instrukcijama ako ga bazira na RISC-V, što je kompanija zapravo uradila za svoj Titan M sigurnosni čip u Google Pixel pametnim telefonima.

Za one koji žele koristiti RISC-V danas, najbolja opcija je kupiti RISC-V ploču i igrati se sa njom. Još uvek nema mainstream računara koje pokreće RISC-V arhitektura i daleko smo od toga da imamo bilo kakve mainstream uređaje na RISC-V. Nadamo se da ćemo u budućnosti videti više RISC-V kao još jednog konkurenta na tržištu, ali do tada, ostaje san, prenosi XDA.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (5)
  1. lepi kokan

    Сјети се Итанијума !

  2. Zavisi... Android namerno vrši sabotažu zbog Kineza i Rusa, a s druge strane, MIPS je preorijentisao svoje poslovanje ka RISC-V pa ostaje da se vidi, ali ne deluje obećavajuće.

  3. Dark Magician

    Android namerno vrši sabotažu zbog Kineza i Rusa, a s druge

    Ne razumem.

  4. Ne razumem.

    Google je uklonio podršku za RISC-V prošlog meseca. U Kini sve više uzima maha zbog sankcija Huawei-u, a Rusi uveliko rade na njima. Pametnom dosta!

  5. Dark Magician

    Propustio sam tu vest, sećam se da su prošle godine gurali RISC. Mada i sad tvrde da ne ubijaju podršku.

    Android will continue to support RISC-V. Due to the rapid rate of iteration, we are not ready to provide a single supported image for all vendors. This particular series of patches removes RISC-V support from the Android Generic Kernel Image (GKI).

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi