Chrome otežava preuzimanje podataka sa neproverenih sajtova

Nova mogućnost radi na neproverenim sajtovima i moći će da se isključi u svakom trenutku, dok sličnu, blažu verziju navedene funkcionalnosti Chrome već koristi.

Google čini značajne korake ka tome da vas odvrati od želje za posetom HTTP internet stranica. Razlika u odnosu na HTTPS protokol je u tome što HTTP stranicama nedostaje dodatni stepen enkripcije (zaštite) podataka, stoga Chrome još od svoje verzije 94, usled pokušaja otvaranja HTTP stranica, prikazuje upozorenje na celom ekranu u nadi da će vas odvratiti od posete, piše Android Police.

HTTP i HTTPS

Osnovna razlika između HTTP i HTTPS je u tome što HTTPS podrazumeva da sajt ima SSL zaštitu koja garantuje enkripciju podataka između vas i sajta. To, prostim jezikom znači da, kada komunicirate sa sajtom i na primer unosite broj kreditne kartice ili druge osetljive podatke, ukoliko koristite HTTP, neko ko presretne vašu komunikaciju može da vidi te podatke. Ukoliko sajt ima SSL, odnosno HTTPS, podaci su enkriptovani od vas do servera i neupotrebljivi u slučaju da neko dođe do njih, jer nema dekripcioni ključ.

Bezbednost na prvom mestu

Drugi nagoveštaj da ste na stranici koja nije sigurna jeste oznaka u polju za pretragu.

U junu protekle godine Chrome je omogućio još jedan način da se automatski zaštitite u vidu dugmeta Always use secure connections, koje možete uključiti prateći sledeće korake

  1. Pritiskom na tri vertikalno poređane tačke u gornjem desnom uglu, unutar same Chrome aplikacije, otvara se padajući meni
  2. Odaberite opciju Settings
  3. Sa leve strane ekrana morate odabrati opciju Privacy and Security
  4. Skrolovanjem na dole, pri sredini ekrana pojaviće se opcija Security, pritisnite je
  5. Spustite ekran na dole, i pored opcije Always use secure connections biće prikazano dugme – uključite ga.

Sigurnost koju vam pomenuta opcija pruža jeste da, ukoliko browser greškom učita HTTP verziju stranice, automatski će pronaći sigurniju, HTTPS verziju, i sam će preći na istu.

Blokiranje preuzimanja biće deo Always use secure connections funkcionalnosti

U trenutku lansiranja nove Chrome 111 verzije, planiranoj za mart 2023. godine, u okviru beta verzije biće ponuđena i unapređena funkcionalnost Always use secure connections sigurnosne opcije, te će, pored automatskog prelaska na HTTPS verziju internet stranice, pomenuta funkcija i blokirati sva preuzimanja pokrenuta koristeći HTTP verziju.

Važno je napomenuti da trenutna Chrome vezija već poseduje određeni vid zabrane preuzimanja – ukoliko pritisnete na HTTPS link, a on vas preusmeri na izvor koji nije HTTPS.

Ukoliko vam bude bio potreban fajl, i budete bili spremni na rizik, pomenuta opcija biće samo još jedna opcija dodatne zaštite koja će u svakom trenutku moći biti isključena.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi