7 stvari koje verovatno ne znate da Chrome može da uradi

Koliko dobro poznajete svoj omiljeni browser?

 
Google Chrome je daleko najpopularniji internet pretraživač na svetu, sa skoro 65% udela na globalnom tržištu. Međutim, oni od vas koji svakodnevno koriste upravo ovaj pretraživač verovatno ne znaju za neke od ovih skrivenih funkcionalnosti koje je Google dodavao godinama unazad.
Cast slike
Cast slike (prikazivanje sadržaja sa jednog displeja na drugom) nekada je bilo mnogo komplikovanije. Ali, sada čak i Chrome ima jednostavnu mogućnost za prikaz sadržaja jednog taba ili čitavog desktopa klikom na opciju “Cast” iz padajućeg menija. Ovo funkcioniše u sva tri najrasprostranjenija operativna sistema – Windows, MacOS, i Linux.
chrome2_14.jpg
Brza pretraga
Jedna od veoma dobrih funkcionalnosti Chrome pretraživača jeste mogućnost da jednostavno pretražite bilo koji obeleženi tekst. Sve što treba da uradite jeste da na sajtu koji istražujete držanjem levog klika obeležite željeni tekst koji želite da pretražite putem Google Search servisa, kliknete na desni klik, i odaberete opciju “Search Google for”. Automatski ćete biti prebačeni u Google pretraživač i moći ćete da pregledate dobijene rezultate.
chrome2_14.jpg
Grupisanje tabova
Ukoliko imate previše otvorenih tabova i želite da ih pretvorite u nekoliko grupa koje su lakše za upotrebu, Chrome donosi i tu mogućnost. Sve što treba da uradite jeste da pritisnete desni klik na jedan od otvorenih tabova i odaberete opciju “Add tab to a new group”, nakon čega možete da unesete naziv grupe i boju za svaki grupu koju napravite. Posle toga, u istu skupinu možete da dodate ostale željene tabove. Jednostavna metoda za bolju organizaciju.
chrome3_1.jpg
Pretraga otvorenih tabova
Idealna opcija za sve one među vama koji imaju po 50 ili 100, pa čak i više, otvorenih tabova u svakom mogućem trenutku. Jednostavno pritisnite kombinaciju tastere “CTRL+Shift+A” i otvorićete meni u kom možete, po nazivu, pretražiti otvorene tabove i pronaći onaj koji vam je potreban.
chrome5.jpg
Automatska promena pozadine
Ukoliko želite da se svakodnevno obradujete novom pozadinom unutar Google Chrome pretraživača, otvorite novi tab i u donjem levom uglu kliknite na belo polje sa plavim slovima “Customize Chrome”. Odatle izaberite polje “Background” i neku od dostupnih kategorija. U gornjem desnom uglu prozora pojaviće se opcija “Refresh daily”. Štiklirajte je i pozadine u vašem Chrome pretraživaču će se same menjati svakog dana.
chrome6.jpg
Ubacivanje titlova
Chrome pretraživač ima sposobnost da ubaci titlove, tj. “Live captions” u svaki video zapis koji gledate, bilo na YouTube platformi ili negde drugde. Otvorite padajući meni sa podešavanjima, kliknite na “Settings”, a nakon toga na “Accessibility” i odaberite “Live Captions” opciju.
chrome7.jpg
Ekstenzije u inkognito modu
Za kraj, ukoliko želite da vaše esktenzije koristite i kada internet pretražujete u inkognito modu, sve što treba da uradite jeste da kliknete na dobro poznato parče slagalice u gornjem desnom uglu Chrome pretraživača, odaberete ekstenziju koju želite da modifikujete, i kliknete na polje “Details”. Nakon toga pronađite opciju “Allow in incognito” i omogućite je.
chrome8.jpg

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi