Huawei zadržava Android podršku za aplikacije na međunarodnom tržištu

Uprkos najavi novog, izvornog operativnog sistema HarmonyOS Next bez Android podrške, ipak izgleda da Huawei zadržava Android podršku na međunarodnom tržištu

Huawei zadržava Android podršku za aplikacije na međunarodnom tržištu

Samo nedelju dana nakon najave da je novi operativni sistem HarmonyOS Next, sa matičnim ekosistemom aplikacija kompanije Huawei uskoro spreman da stigne do krajnjih korisnika, dobijamo nešto drugačije vesti. Uprkos tome što smo na osnovu najava mislili da će kompanija potpuno prekinuti Andorid veze, sada ipak saznajemo da Huawei zadržava Android podršku za aplikacije na uređajima koji se nalaze van Kine, odnosno na međunarodnom tržištu.

Huawei uređaji van Kine nastaviće da koriste EMUI, koji je sličan HarmonyOS operativnom sistemu, ali je baziran na Android Open Source projektu. To znači da će kao i do sada ovi uređaji biti bez Google usluga i aplikacija, ali nastaviće da dobijaju podršku za izvorne Android aplikacije, pojašnjava kompanija, a prenosi kineski portal Cnmo.

Portal tvrdi da je kompanija izgradila veliku zajednicu programera širom sveta koji se bave isključivo time da aplikacije nezavisnih kompanija rade pravilno na Huawei uređajima bez Google servisa.

To znači da bi podrška za telefone i tablete na globalnom tržištu trebalo da nastavi da raste, a kompanija sebe i dalje vidi kao glavnog proizvođača softvera i hardvera u svetu mobilnih telefona, piše portal.

Huawei će navodno nastaviti da koristi EMUI za svoje uređaje koje plasira na međunarodno tržište, sve dok ne bude apsolutno sigurna da su korisnici spremni da prihvate prelazak na izvorni HarmonyOS.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. somborac

    Koristim nova 5T, radi i dalje bez zastajkivanja. Kupih je po "preporuci" benchmarka, pre tri godine. Hvala na preporuci. E nadam se da ću pogledati i pročitati recenziju i za ovaj uređaj "ovde".

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi