iOS 18 je okončao debatu na temu ko je bolji - iPhone ili Android

Apple Intelligence u iOS 18 donosi napredne AI funkcije za iPhone, čineći ga vodećim na tržištu i ističući se značajno u odnosu na Android konkurenciju

iOS 18 je okončao debatu na temu ko je bolji - iPhone ili Android

“Moram da vidim nešto posebno korisno što AI na iOS 18 može da uradi,” rekao je veteran tehničkog novinarstva pred održavanje Apple WWDC 2024 događaja. U velikoj meri se slažemo s tim mišljenjem. Po završetku Apple konferencije, imali smo osećaj da je Apple možda upravo isporučio najpraktičniju dozu AI na pametnom telefonu do sada.

Ušli smo u eru Apple Intelligence na iPhone mobilnim telefonima. Loša vest je da su sve AI funkcije dostupne samo na najnovijim “Pro” modelima iPhone uređaja. One nisu dostupne ni za iPhone 15 ni za iPhone 15 Plus. Izgleda da su za to krivi procesor i ugrađeni NPU, ili možda ograničenja memorije. Slična ograničenja važe i za iPad, koji mora imati barem M-class procesor.

Google pristup nije previše različit. Kompanija je ograničila on-device Gemini Nano na Pixel 8 seriju telefona, dok je Samsung započeo sa Galaxy AI funkcijama ekskluzivnim za Galaxy S24 seriju. Međutim, sličnosti se tu završavaju. Apple Intelligence – paket AI funkcija za iPhone – daleko je ispred AI napretka koji smo videli na Android telefonima. Čak i u ovoj ranoj fazi, Apple je daleko ispred u ovoj trci.

Šta to iOS 18 i Apple Intelligence čini tako posebnim?

Apple nastoji da većina AI obrade bude izvršena na samom uređaju, što zahteva moćan AI akcelerator i procesor. Zašto A16 u iPhone-u 15 nije dovoljan? Ne znamo, iako lako nadmašuje Pixel 8 Tensor procesor, a Qualcommov najbolji procesor u Galaxy S24 takođe nije daleko.

Ali, radije bi smo uvek stavili sigurnost svojih podataka na prvo mesto, nego poverili obavljanje AI zadataka serveru u oblaku koji vodi druga kompanija. Kako se AI u iOS-u 18 izdvaja u odnosu na Android telefone sa njihovim Gemini Nano licenciranjem i ugovorima sa kompanijama poput Perplexity? Kako merimo efikasnost?

Jednostavno proverite koliko duboko AI radi sa sistemom i aplikacijama umesto da funkcioniše kao izolovana funkcija sa fiksnim ograničenjima. Apple Intelligence ovde ostavlja konkurenciju daleko iza. Integrisan je na nivou sistema u aplikacijama kao što su Mail, Notes, Pages i čak u aplikacijama drugih programerskih kuća.

Apple alati za pisanje, na primer, omogućavaju vam da menjate stil teksta na ekranu, sažimate ga, pretvarate u bullet pointse i više. Ranije bi vam za ovo bila potrebna posebna aplikacija kao što je Paragraph AI. Takođe će vršiti lekturu i davati predloge za uređivanje dok radite.

AI trikovi koji su zaista korisni

AI bi trebalo da dodaje praktičnu vrednost, a nema boljeg mesta za to od aplikacija za e-poštu. U aplikaciji Mail, Apple AI će vam pokazivati poruke visokog prioriteta na vrhu i generisati sažete verzije e-poruka kako ne biste gubili vreme čitajući svaku poruku.

Apple je sličnu funkciju proširio i na obaveštenja. iOS 18 će prioritetizovati obaveštenja i sažimati ih.

Slična funkcionalnost je proširena i na e-poruke. Izgleda da su Apple-ovi inženjeri bili inspirisani aplikacijom Shortwave.  Govoreći o sažimanju, imamo i transkripciju.

Zahvaljujući AI-u, vaš iPhone će konačno omogućiti snimanje i transkripciju poziva. Audio zapisi dodati beleškama takođe će automatski biti transkribovani i sažeti. Kao novinar koji mora svakodnevno da nosi Pixel telefon zbog njegove fantastične aplikacije Recorder, Apple-ove nove funkcije transkripcije i sažimanja su pravo bogatstvo.

Apple takođe koristi AI u Focus Mode-u. AI će sada izdvajati važna upozorenja na osnovu njihovog sadržaja kako ne biste propustili nešto hitno. Ovo je još jedan promišljen dodatak.

Google hoda dok Apple trči

Još jedna sjajna funkcija je Smart Reply u aplikaciji Mail. Obožavamo ovu funkciju u Gmail-u, ali Apple ide dublje. AI neće samo predložiti odgovor opšte sadržine na e-mail, već će identifikovati sva pitanja postavljena u poruci i predložiti odgovarajuće odgovore za svako od njih. Prilično kul i zgodno.

Za one koji često fotografišu i dele slike, aplikacija Photos će im omogućiti pretragu medija pomoću tekstualnih upita, kao što je “pronađi slike mog mačka sa ljubičastom kapom.” Tu je i sjajna funkcija koja će ukloniti neželjene elemente sa vaših slika i popuniti piksele na inteligentan način. Da, inspirisano je Google Photos-om, ali tako su i mnoge Apple Intelligence funkcije najavljene na WWDC-u.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Najmoćnija – i najznačajnija – AI funkcija iOS-a 18 je da Siri sada može komunicirati sa drugim aplikacijama instaliranim na vašem telefonu i obavljati potrebne radnje. “Svesnost o vašem ličnom kontekstu,” kaže Apple. Na primer, možete pitati, “Pronađi mi kafiće koje preporučuje Joe,” i Siri će pretražiti razgovore sa Joe-om i pronaći relevantne informacije. Apple-ove demo prezentacije pokazuju Siri koja pretražuje Messages, Mail i file manager.

Ovo su AI funkcije koje smo čekali

Zahvaljujući App Intents okviru, programeri mogu integrisati Siri unutar svojih aplikacija kako bi obavljali širok spektar zadataka. Image Playgrounds i Writing Tools (pokretani ChatGPT-om) takođe će iskoristiti ovu integraciju. Ovo podiže korisnost Siri na potpuno novi i drugačiji nivo, gde može upravljati zadacima u praktično bilo kojoj aplikaciji sa glasovnom komandom, bez potrebe da korisnici dodiruju ili tapkaju ekran telefona.

Virtualni asistenti su oduvek trebali olakšati našu interakciju sa telefonima, ukloniti dosadne zadatke i delovati kao pametni digitalni saputnici koji nas neće frustrirati na svakom koraku. Dublja integracija aplikacija i svesnost o kontekstu su korak u pravom smeru. Iznenađuje da je Apple u svom prvom pokušaju uspeo da nadmaši rano vođstvo kompanije Google i da je AI učinio zaista korisnim i praktičnim pomoćnikom na vašem telefonu.

Da li je za vas prihvatljivo da Siri ima pristup vašim „end-to-end“ šifrovanim razgovorima na WhatsApp-u radi pogodnosti? Koje Apple Intelligence trikove može raditi offline? Da li je Apple potpuno etičan sa mogućnostima generisanja slika iz perspektive autorskih prava? Zašto su moćni iPhone modeli telefona isključeni iz pristupa Apple Intelligence-u? Koji su detalji partnerstva između Apple-a i OpenAI i integracije ChatGPT-a u iOS do te mere da praktično postoji kao pomoćnik Siri-ju?

Postoji mnogo pitanja koja još uvek treba odgovoriti. Čekaćemo dok Apple Intelligence ne bude dostupan za testiranje, ali za sada, čini se kao najfinija realizacija ideje “AI na telefonu” i postideo je konkurentske Android ponude, piše DigitalTrends.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (4)
  1. Zaustavite trku, imamo naslov a verovatno i clanak godine :)

  2. Je'l to dobio back gest?

  3. mitar1982

    Zaustavite trku, imamo naslov a verovatno i clanak godine :)

    Чланак генерисан поменутим напредним АИ функцијама. :п

  4. StefanGTR

    Jako „cudan“ naslov na Benchmarku u moru Apple negativnih…

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi