Izašla je Android 15 Beta 2 verzija, šta donosi od noviteta?

Android 15 Beta 2 je još bolji jer uvodi pregršt novih funkcija kojima se podiže komfor i kvalitet u radu sa mobilnim uređajima

Izašla je Android 15 Beta 2 verzija, šta donosi od noviteta?

Nakon održane I/O 2024 konferencije, Google je objavio Android 15 Beta 2 verziju operativnog sistema, koji nudi uvid u neke buduće funkcije jednog od najpopularnijih operativnih sistema za mobilne uređaje.

Ova beta verzija je zapravo nadogradnja prvobitnog izdanja iz aprila, uvodeći paket novih funkcija i proširujući kompatibilnost na uređaje van Google Pixel linije. U sledećem tekstu navodima glavne novitete i funkcije u Android 15 Beta 2 verziji.

Android 15 – bolje iskustvo korišćenja sa pregršt novih funkcija

Nova verzija Android 15 operativnog sistema u Beta 2 izdanju se pre svega fokusira na bolji osećaj korisnikovog iskustva prilikom rada sa uređajem, bolju bezbednost, produktivnost i prilagođavanje specifičnim potrebama vlasnika. Evo nekih od ključnih unapređenja:

  • Private Space: Inspirisana funkcijama kao što je Samsung Secure Folder. Private Space nudi potpuno bezbedan prostor unutar vašeg uređaja rezervisan samo za vas. Funkcija omogućava korisnicima da kreiraju zasebno okruženje, zaštićeno lozinkom za čuvanje osetljivih datoteka i aplikacija. Dodatni mehanizam bezbednosti, pruža mogućnost korisnicima da  jasno razgraniče poslovne od ličnih podataka.
  • Theft Detection Lock: Google ulaganje u veštačku inteligenciju dolazi do izražaja upravo na primeru nove funkcije koja zaključava telefon u slučaju da otkrije krađu uređaja. Ova funkcija koristi AI na samom uređaju i automatski zaključava telefon nakon otkrivanja pokušaja neovlašćenog pristupa uređaju i podacima. Na ovaj način Google štiti vaše osetljive informacije i pruža dragoceni duševni mir u slučaju potencijalne krađe uređaja.
  • Poboljšani multitasking na uređajima sa velikim ekranima: U skladu sa sve većom popularnošću telefona i tablet računara sa sklopivim ekranom, Android 15 Beta 2 unapređuje mogućnost obavljanja više zadataka istovremeno. Korisnici mogu da iskoriste funkcije poput „persistent taskbar“ za jednostavan prelazak iz aplikacije u aplikaciju, prebacujući se između njih prema želji i potrebi. Pored toga, moguće je zapamtiti  željeni raspored podeljenog ekrana, čime se lakše koristi veća raspoloživa radna površina na uređajima sa velikim ekranima.
  • Poboljšana personalizacija: Nadovezujući se na postojeće opcije prilagođavanja, Android 15 Beta 2 uvodi pregled personalizovanih vidžeta. Ova funkcija dozvoljava korisnicima da pregledaju kako će izgledati vidžeti na njihovom početnom ekranu, pre nego što ih dodaju, omogućujući lepši i bolje organizovani prikaz što u krajnjem proizvodi prijatnije korisničko iskustvo.
  • Predvidiva navigacija unazad: Suština je u pojednostavljenoj navigaciji koja predviđa odredište korisnika kada pritisne Back taster. Funkcija eliminiše frustraciju zbog slučajnog vraćanja na veći broj prethodno otvorenih ekrana i generalno poboljšava kretanje tokom rada i korišćenja uređaja.
  • Detaljnija kontrola notifikacija: Unapređujući postupak upravljanja obaveštenjima, Android 15 Beta 2 uvodi mogućnost podešavanja intenziteta vibracije za različita obaveštenja. Ova funkcija omogućava korisnicima da pomoću osećaja dodira sa uređajem, razlikuju prioritetna upozorenja od manje hitnih poruka.
  • Fokus na zdravlje i fitnes: Prepoznajući rastuću brigu za zdravlje i dobru kondiciju korisnika, Android 15 Beta 2 uključuje poboljšanja u vezi izbora unapred instaliranih aplikacija za zdravlje i vežbanje. Iako konkretni detalji još uvek nisu objavljeni, korisnici mogu da računaju na bolju funkciju praćenja fitnes ciljeva kako bi se bolje osećali.
  • Optimizacija performansi: U osnovi novih funkcija, Android 15 Beta 2 pruža bolje performanse. Korisnici mogu da očekuju kraće vreme prilikom pokretanja aplikacije, poboljšani odziv sistema i bolje performanse igara kroz napredak Vulkan grafičkog okruženja.
  • Bolje emodži opcije: Android 15 Beta 2 obuhvata najnoviji Unicode 15.1 standard, nudeći korisnicima veći izbor emodžija kako bi se kreativnije izrazili u svojoj komukaciji sa drugima.
  • Bolji rad sa fontovima na više jezika: Za korisnike koji komuniciraju na kineskom, japanskom i korejskom jeziku, Android 15 Beta 2 uvodi bolji prikaz fontova. Time se obezbeđuje oštriji, vizuelno privlačniji prikaz ukoliko koristite ove jezike na svojim uređajima.

Generalno, Android 15 Beta 2 donosi podugačak spisak unapređenih funkcija, kojima još više podiže kvalitet iskustva prilikom korišćenja mobilnih uređaja, istovremeno olakšavajući njihovo korišćenje, prenosi Gizchina.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi