Ne isključujte Bluetooth da biste sačuvali bateriju, tri važne Google mogućnosti će prestati da funkcionišu

Android 15 je dodao novu opciju kojom automatski aktivira Bluetooh funkciju, dan nakon što ste je isključili.

Ne isključujte Bluetooth da biste sačuvali bateriju, tri važne Google mogućnosti će prestati da funkcionišu

Mnogi korisnici praktikuju da isključe Bluetooth kako bi uštedeli energiju na svojim mobilnim telefonima. U stvari, istina je da su prednosti ovakvog poteza diskutabilne jer se mogu izgubiti par veoma bitnih funkcija. Google je nedavno dodao niz podešavanja u Android 15 beta verziju, što znači da tri funkcije neće biti moguće koristiti ukoliko se Bluetooth isključi, prenosi Android Authority.

Nećete značajno sačuvati bateriju ako isključite Bluetooth

U najnovijem kodu za Android 15 kada korisnik isključi Bluetooth, sistem će se oglasiti sa porukom koja će iskočiti i obavestiti vas „Quick Share, Find My Device i funkcije pozicioniranja, neće funkcionisati bez aktivne Bluetooth veze” i potom će automatski pokrenuti novu funkciju “Bluetooth Auto-On” koja omogućava telefonu da sam ponovo uključi Bluetooth nakon što je bio isključen određeno vreme.

Razlog zašto „Quick Share“ zahteva Bluetooth vezu je uparivanje sa drugim mobilnim telefonima i računarima oko njega kako bi potom mogao da prenosi datoteke preko Wi Fi mreže. Što se tiče podrške za „Find my Device“, u pitanju je nova funkcija koju će Google lansirati u bliskoj budućnosti. Potencijalno milijarde Android uređaja će početi međusobno da “pinguju” jedni druge preko Bluetooth veze, stvarajući ogromnu mrežu za praćenje izgubljenih uređaja, veće i od Apple Find My mreže.

Ova mogućnost funkcioniše tako što će uređaji na ovoj mreži koristi Bluetooth da emituju signal koji drugi uređaji u blizini mogu da prime. Lokacija uređaja koji emituje signal se zatim šifruje od strane uređaja koji primi signal i prosleđuje ga na Google server, tako da samo vlasnik uređaja koji emituje signal, može da vidi njegovu lokaciju.

U stvari, aktivna Bluetooth funkcija ima veoma malu potrošnju, a efekat uštede energije kada je isključen je minimalan. Strani mediji poput “Android Authority-a” su ranije koristili 5 mobilnih telefona za testiranje trajanja baterije sa isključenom i uključenom Bluetooth funkcijom. Rezultat je ušteda od samo 1,8% energije telefona.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (6)
  1. Glupost.
    Ma kako da ne, ne troši bateriju ... više je troši uprazno nego kada se upari sa nekim uređajem

  2. Alister

    Ma to google samo "preti" kao i uvek, ker koji laje ...

  3. 3r1c_C4rTm4n

    Ne samo sto trosi bateriju, koliko god oni tvrdili suprotno, nego je i sam Bluetooth kao protokol toliko sigurnosno supalj: https://cve.mitre.org/cgi-bin/cvekey.cgi?keyword=bluetooth

  4. arcibalde

    Čekaj malo sada ćemo ko manijaci svakog dana isključivati Bluetooth? Aj samo nek stave opciju da ta opcija može da se isključi.

  5. lumen75

    Ja ne znam za ostale, ali meni je plavo zubalo ukljuceno godinama 24/7, da ne nabrajam sta mi je sve ukljuceno od sata do uredjaja u kolima...trosi, ali da se razumemo, ne toliko kao nekada.

  6. hedgehog

    Ma ok, kad imaš za šta da ga držiš uključenog ( slušalice, hadsfree, šta znam...), ali da stoji onako bzv. uključen... žešća nebuloza. Najbolje i da telefon ne isključujemo, nek sija za sve pare 🤣

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi