OpenAI leči lenjost svog GPT-4 modela novim ažuriranjima

Uz omogućavanje opšte dostupnosti GPT-4 Turbo with Vision modela koje najavljuje, OpenAI leči lenjost svog modela veštačke inteligencije novim ažuriranjima

OpenAI leči lenjost svog GPT-4 modela novim ažuriranjima

Na svom sajtu u blog objavi, kompanija Sema Altmana najavila je da će GPT-4 Turbo verzija modela veštačke inteligencija sa Vision opcijom biti opšte dostupna u narednim mesecima kao deo predstojećih ažuriranja. Međutim, uz to, OpenAI leči lenjost svog GPT-4 modela, tačnije trenutna ažuriranja omogućavaju četbotu da efikasnije završava zadatke kao što je generisanje kodova i imaju za cilj da smanje broj slučajeva kada model doslovno postane lenj i odbije da završi zadatak koji mu korisnik zada.

Ipak, najavljujući novine, kompanija ipak nije objasnila koje su tačno promene napravljene ažuriranjima. Ono što znamo od ranije je to da se nemali broj korisnika do nedavno žalio da ChatGPT odbija da završi zadatke koje dobije, zbog čega su neki od njih okrivili nedostatak ažuriranja GPT-4.

Međutim, aktuelno OpenAI ažuriranje odnosi se na GPT-4 Turbo verziju AI modela, što je šire dostupni GPT-4 model treniran na informacijama do aprila 2023. godine i trenutno funkcioniše samo u verziji za prikaz (Preview). Oni koji koriste GPT-4, koji je treniran na podacima do septembra 2021. i dalje mogu da imaju probleme sa „lenjošću“, odnosno neposlušnoću modela pri izvršavanju zadataka.

No, startap u svojoj objavi navodi da je više od 70 posto onih koji koriste GPT-4 putem kompanijskog API-ja, prešlo na GPT-4 Turbo baš zbog većeg broja podataka na kojima je on treniran. U svakom slučaju, naredni meseci doneće širu dostupnost GPT-4 Turbo modela sa Vision opcijom, koja omogućava višemodalne upite četbotu, kao što je generisanje teksta u sliku.

Kompanija je uz ove novine lansirala i manje AI modela koje je nazvala Embeddings, a definiše ih kao „niz brojeva koji predstavljaju koncepte unutar sadržaja kao što su jezik ili kodovi“. To u stvari pomaže aplikacijama koje koriste prošireno generisanje, vrstu veštačke inteligencije koja uzima informacije iz baze podataka umesto da generiše sopstveni odgovor na osnovu nje, da utvrde odnos različitih sadržaja kojima pristupaju. Ovi modeli su već dostupni za isprobavanje, a detalje o tome možete naći na sajtu kompanije.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. Taj njihov GPT je izgleda trenirao kod nas na Balkanu, čim je za godinu dana skontao da treba da se ulijeni na bi li napredovao. Nema, čeka nas propas’, jer je i AI skontao šta treba da radi…

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi