Brojne Microsoft AI nadogradnje stižu na Copilot i Bing platforme

Digitalni pomoćnici zasnovani na veštačkoj inteligenciji Copilot i Bing dobijaju brojne Microsoft AI nadogradnje kao što su: GPT-4 Turbo, Dall-E 3 i Deep search

Brojne Microsoft AI nadogradnje stižu na Copilot i Bing platforme

Kompanija Microsoft najavila je da će njeni Copilot i Bing AI pomoćnici uskoro dobiti dosta novih funkcija, od kojih su neke dostupne već sada. Brojne Microsoft AI nadogradnje ovih alata ogledaju se između ostalog i u integraciji GPT-4 Turbo modela kompanije OpenAI i generatora slika DALL-E 3 u njen Copilot, dok Bing pretraživač zahvaljujući GPT-4 modelu dobija opciju duboke pretrage odnosno Deep search.

Iako se godina koju je obeležila veštačka inteligencija bliži kraju, očigledno je da i dalje ima vremena za još vesti o AI funkcijama i mogućnostima.

Microsoft AI nadogradnje koje stižu na Copilot

Korisnici četbota i digitalnog asistenta Copilot će, zahvaljujući integraciji OpenAI GPT-4 Turbo modela veštačke inteligencije, sa njim moći da obavljaju kompleksnije zadatke, koje prethodne verzije softvera ne bi izdržale.

Prethodna generacija omogućavala je unos podataka do samo 50 strana teksta, dok GPT-4 Turbo prihvata do čak 300 strana. Krajnji rezultat u ovom slučaju podrazumeva smislenije odgovore na upite. Ovu funkciju trenutno testiraju odabrani korisnici, a ona bi trebalo da stigne do većeg broja ljudi u narednim nedeljama, piše u blog objavi kompanije.

Uz to, među Microsoft AI nadogradnje za ovog asistenta spada i integracija modela veštačke inteligencije DALL-E 3. Zahvaljujući njemu, Copilot će moći da generiše slike visokog kvaliteta, ali još važnije, sa većim fokusom na tačnost podataka. Drugim rečima, generisana slika bi trebalo mnogo češće da se poklapa s upitom. Za razliku od prvog, ovaj alat već je dostupan Copilot korisnicima, a možete ga isprobati ovde.

Uz ove dve velike funkcije, Microsoft AI pomoćnik dobija i Inline Compose alat koji vam pomaže da uređujete tekstove tako što uključuje meni za prepravljanje. On vam tada omogućava da odaberete određeni blok teksta, nakon čega će on umesto vas da ga prepravi onako kako želite.

To praktično znači „možeš da prepišeš moj domaći, ali izmeni ga malo da ne bude baš isti“. Pomenuti alat će stići i do svih korisnika Microsoft Edge pregledača, koji će verovatno moći da ga koriste preko Bing četbota.

To nije sve, jer je Microsoft ovim ažuriranjem posvetio pažnju i programerima kroz novu funkciju za Copilot nazvanu Code Interpreter. Detalje o ovom alatu ipak nije otkrio, ali tvrdi da će on omogućiti korisnicima obavljanje složenih zadataka kao što je „analiza podataka, vizualizacija, matematika i uobičajeno pisanje kodova“. Ova funkcija takođe trenutno prolazi kroz beta fazu, a u „bliskoj budućnosti“ treba da stigne do većeg broja ljudi.

Mogućnosti koje nudi Bing AI unapređenje

Microsoft pretraživač Bing, osim sopstvenog četbota, dobija i nadogradnju koju pokreće OpenAI GPT-4 model veštačke inteligencije. Ona se ogleda u funkciji Deep search (Duboka pretraga) koja će pružati korisnicima relevantnije i sveobuhvatnije odgovore na složene upite u pretrazi.

Međutim, kompanija napominje da ova funkcija nije zamena za postojeću Bing pretragu, već umesto toga samo olakšava dublje istraživanje na internetu. Microsoft objašnjava da se nova funkcija tako nadograđuje na trenutni Bing veb indeks i sistem rangiranja koje poboljšava GPT-4.

Ova nadogradnja će uzeti vaš upit za pretragu i pretvoriti ga u sveobuhvatniji opis onoga što njeni rezultati treba da sadrže.

Na primer, ukoliko korisnik istražuje programe lojalnosti kupovine u različitim zemljama i unese upit: „kako funkcionišu bodovni sistemi u Japanu“, duboka pretraga će preuzeti upit i pretvoriti ga u bolji. Njen upit bi izgledao ovako:

Navedi objašnjenje kako različiti programi kartica lojalnosti funkcionišu u Japanu, uključujući prednosti, zahteve i ograničenja svakog od njih. Uključi primere popularnih kartica lojanosti različitih kategorija, kao što su prodavnice, supermarketi i restorani. Prikaži poređenje prednosti i mana korišćenja kartica lojalnosti u odnosu na druge metode plaćanja u Japanu, uključujući trenutne nagrade i pogodnosti. Istakni najpopularnije usluge i trgovce koji učestvuju u ovakvim programima.

Sa ovakvim proširenim upitom i opisom teme, bićete u mogućnosti da objasnite svoju nameru bolje nego što biste to mogli sa samo nekoliko reči u standardnoj pretrazi. U slučaju da je vaš upit dvosmislen, duboka pretraga će pronaći sve moguće opcije i kreirati sveobuhvatan opis za svaki od njih, a potom će ih prikazati i omogućiti vam da izaberete odgovarajući.

Nakon što kreira prošireni opis, Bing će obezbediti relevantne rezultate koji se često ne pojavljuju u tipičnim pretragama, tvrdi kompanija. Duboka pretraga će tako pronaći stranice koje mogu da se podudaraju sa proširenim upitom, ponovo da piše upite, a zatim i traži varijacije rezultata u skladu sa njim.

Microsoft kaže da ova funkcija radi deset puta više nego standardna pretraga kako bi pronašla rezultate koji su informativniji i specifičniji od onih koji su dobro rangirani u normalnoj pretrazi. Duboka pretraga je opciona i može potrajati i do 30 sekundi zbog čega nije namenjena za baš svaki upit ili korisnika. Oni koji ne žele sveobuhvatnije odgovore, mogu odmah dobiti redovne rezultate Bing pretrage.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi