Windows 11 2024 šalje u istoriju tri klasične funkcije

Korisnici Windows operativnog sistema trebali bi da budu oprezni sa sledećim velikim ažuriranjem funkcija i prelaskom na Windows 11 2024. Microsoft zauvek ukida nekoliko aplikacija i funkcija

Windows 11 2024 šalje u istoriju tri klasične funkcije

Microsoft je objavio preliminarnu verziju Windows 11 24H2 operativnog sistema, ovogodišnjeg glavnog ažuriranja koje će dobiti  Windows OS. Međutim, budite oprezni jer jednom kada Microsoft instalira jesenje ažuriranje na vaš Windows 11 računar, brojne starije aplikacije i funkcije će biti uklonjene zauvek. Cortana, Tips i Wordpad su možda najpoznatije žrtve ovog čišćenja.

Međutim, kompletna lista aplikacija i funkcija koje će biti uklonjene u predstojećem ažuriranju ili nešto kasnije, nije objavljena pošto Microsoft ne uklanja sve funkcije koje smatra zastarelim odjednom, već umesto toga koristi termin da će „možda biti uklonjene u budućem izdanju“ – što je zapravo znatno duži vremenski period.

Windows 11 2024 nešto dodaje, a nešto i oduzima

Microsoft to obrazlaže na način da će neke dobro poznate aplikacije biti uklonjene sa Windows 24H2 verzije:

„Svaka verzija Windows OS klijenta dodaje nove funkcije i funkcionalnosti. Povremeno, nove verzije takođe uklanjaju starije funkcionalnosti, zato što su dodale noviju opciju. Ovaj članak pruža detalje o funkcijama koje se neće nadalje razvijati u Windows klijent verzijama operativnog sistema.“

Microsoft navodi sve „zastarele funkcije za Windows klijent“, uključujući mnoge koje je Microsoft odavno uklonio. Većina njih je od značaja samo za administratore ili profesionalne Windows korisnike, ali neke uklonjene aplikacije mogu uticati na pojedinačne privatne korisnike.

Jedna od njih, Steps Recorder je takođe označen za uklanjanje, tako da ako želite da snimite probleme ili uputstva za rešavanje, korak po korak na svom računaru, trebalo bi da koristite specijalizovanu „snipping tool“ alatku. Microsoft takođe uklanja VBScript. Više o tome šta će sve biti uklonjeno na Windows 11 2024 verziji, prenosi PC World.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (3)
  1. 3katana

    Cortana ce svakako biti zamjenjena sa Copilot-om a ove ostale su mahom beskorisne i redudantne alatke.

  2. Aleksandar_038

    Steps recorder može da se zameni sa Snipping Tool-om sasvim dobro - zapravo i bolje.

    VBScript se može zameniti PowerShell-om (mada nije baš isto, ima nekih razlika, ali realno VBScript je odavno napušten)

    Cortanu je zamenio Copilot...

  3. CountMike

    Meni je samo žao WordPad-a. Iako sam uvek imao pun MS Office, WordPad upotrebljavam 90% vremena umesto punog Word-a.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi