YouTube borba protiv blokera reklama zvanično se širi na globalni nivo

Ranije kao eksperiment na maloj grupi korisnika, YouTube borba protiv blokera reklama sada i zvanično dobija globalne razmere, potvrđuje menadžer platforme

YouTube borba protiv blokera reklama zvanično se širi na globalni nivo

Ekstenzije na internet pregledačima koje blokiraju YouTube reklame sada će u mnogo većem obimu naići na probleme, odnosno više neće moći da obavljaju svoju osnovnu funkciju. To se dešava jer YouTube borba protiv blokera reklama sada i zvanično dobija globalne razmere, a deo je agresivne kampanje koja promoviše pretplatnički Premium servis bez oglasa.

Platforma je zvanično „pokrenula globalne napore“ kako bi stala na put blokerima oglasa, potvrdio je YouTube menadžer komunikacija Kristofer Loton u izjavi za TheVerge. Stoga, ukoliko sada naiđete na zaustavljeni YouTube plejer, verovatno ćete dobiti obaveštenje u kom piše da je reprodukcija video zapisa blokirana i da će tako biti ukoliko blokator oglasa ne bude onemogućen. Uz to, platforma će iskoristiti priliku da promoviše svoj pretplatnički servis, te će ponuditi opciju da pređete na Premium nalog koji ćete plaćati, što zauzvrat nudi iskustvo korišćenja bez reklama.

Još u maju ove godine počela je ova YouTube borba kao mali eksperiment na određenoj grupi korisnika, koja se ogledala u tome što su pojedini koji koriste blokere reklama dobijali iskačuće prozore sa obaveštenjem da to nije dozvoljeno. U prozoru su korisnicima tada bile ponuđene dve opcije: ili da dozvole oglase ili da pređu na YouTube Premium.

Tokom leta, eksperiment se postepeno širio, ali i menjao oblike te je tako u jednom od njih iskačući prozor pretio da će YouTube plejer biti blokiran posle tri video snimka, ukoliko korisnici ne isključe bloker reklama. Naravno i ovaj prozor sadržao je tekst koji bi trebalo da opravda potez: da reklame omogućavaju platformi da bude besplatna za milijarde korisnika širom sveta. Uporedo, i on je nudio opciju za prelazak na Premium nalog ukoliko im se ne sviđa ona u kojoj moraju dozvoliti reklame, što kreatorima sadržaja, kako je pisalo, omogućava da nastave da zarađuju kao i kada su aktivni oglasi na video snimcima.

Tu nije bio kraj i YouTube borba protiv blokera oglasa se nastavila. I u avgustu je iskačući prozor menjao formu, ali ne i suštinu. Nudio je iste opcije dozvoljavanja reklama ili prelaska na Premium, ali je tada sadržao tajmer koji odbrojava od 30 do 60 sekundi, odnosno vreme do prikazivanja nove reklame ukoliko se korisnik ne pridržava pravila. Tačnije, prozor je zaustavljaju reprodukciju video snimka, praktično sve dok korisnik ne isključi bloker reklama ili ne plati pretplatu.

Loton je ove eksperimente tada okarakterisao kao „mali globalni eksperiment“, ali očigledno je da to više nije eksperiment, a nije ni mali. Tokom proteklih nedelja, sve više korisnika sa ekstenzijama za blokiranje reklama nije moglo da gleda YouTube snimke ukoliko ekstenzije ne isključi, potvrđuje i izveštaj portala AndroidAuthority.

Ovakve eksteznije, tvrdi Loton, krše uslove korišćenja platforme, dodajući da reklame „podržavaju raznovrstan ekosistem kreatora sadržaja na globalnom nivou, omogućavajući ujedno milijardama korisnika da pristupe besplatno svom omiljenom YouTube sadržaju.

Platforma verovatno smatra da će njen napor naterati više korisnika da pređu na pretplatu i naloge koji ukidaju reklame, ali sa povećanjem cena pretplate (za sada samo u SAD), ne deluje da će ova opcija postati atraktivnija. Korisnici će naprotiv, možda smisliti još jedan način kako da zaobiđu sve veći broj reklama koji se pojavljuje na jednom video snimku, a da za to ujedno ne plaćaju.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (13)
  1. Meni su ukinuli moj kanal i sa tom imejl adresom nemogu vise da pristupim na yotube

  2. nidzakv

    Samo će da pokrenu revolt..

  3. Alister

    Agresivna kampanja, agresivan odgovor korisnika...prosto i jednostavno !

  4. Moralna je obaveza svih da urade sve što mogu da blokiraju ads!
    Uspešno sam izbacio sve google proizvode,koristim samo još youtube.
    Sad je pravo vreme da se pojavi prava alternativa youtuba.

  5. hurakura

    Moralna je obaveza svih da urade sve što mogu da blokiraju ads!
    Uspešno sam izbacio sve google proizvode,koristim samo još youtube.
    Sad je pravo vreme da se pojavi prava alternativa youtuba.

    redtube

  6. jocasylver


    View image at the forums

  7. Ne korostim yt app za sad preko safarija i ad blocka radi super

  8. vladat1

    Moralna je obaveza svih da urade sve što mogu da blokiraju ads!
    Uspešno sam izbacio sve google proizvode,koristim samo još youtube.
    Sad je pravo vreme da se pojavi prava alternativa youtuba.

    Slažem se.

  9. seizmos

    I bitrate su nacisto srozali, pokusavaju svim silama da sto vise korisnika nateraju na premium.

  10. Kod mene na telefonu i AndroidTV-u ide SmartTube, a na Wiin-u LibreWolf.
    Rade sa mojim uključenim Google nalozima, bez ikakvih reklama i sličnih gluposti....
    Nikakvi posebni addonsi ni na jednom.
    Najbolja kombinacija od bar pedesetak koje sam isprobao ovih dana.

  11. Indijski nalog sa family share. Ukupno za 5 naloga. 200 din mesečno. Ne mora baš ni besplatno, ali ne mora ni da nas deru.

  12. I za mesec dana i to poskupe/zabrane 🤣

  13. I za mesec dana i to poskupe/zabrane 🤣

    Pa redovno oni poskupljuju YT u TR i ARG, ali zbog neprestanog pada njihove valute, to se ubrzo vrati na staru cenu. Ništa novo sa tim.

    Ali da, zabranili su ovu metodu za nove korisnike (koji nemaju lokalnu bankovnu karticu), a oni koji su se pre toga pretplatili mogu da nastave i dalje najnormalnije da koriste.

    Zasada, ova metoda za nove korisnike jos uvek radi preko Ukrajine, prihvataju sve kartice (zbog ukrajinskih izbeglica u drugim državama). Individual košta 2.50€, a Family 3.50€, tj. 0.58€ po članu.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi