AMD Strix Point APU sa 12 Zen 5 jezgara postiže impresivne performanse

Uprkos relativno maloj radnoj frekvenciji prototip verzije čipa od svega 1.4 GHz, najnoviji AMD Strix Point APU sa 12 Zen 5 jezgara postiže impresivne „multicore“ performanse u radu

AMD Strix Point APU sa 12 Zen 5 jezgara postiže impresivne performanse

Privi prototip primerci AMD Strix Point APU čipa napravljenog na bazi 12 jezgara nove generacije sa Zen 5 arhitekturom i mogućnošću izvršenja 24 instrukcijskih nizova istovremeno uz asistenciju 24 MB L3 keš memorije i njihovi Geekbench rezultati su se pojavili u javnosti.

Inženjerski primerak prototip procesora je primećen u Geekbench bazi podataka i ima specifičan OPN ID „100-000000994-14_N“. Ovaj identifikacioni broj ukazuje da se radi o AMD Strix Point APU čipu jer se već pojavio više puta, a radi se o modelu čipa sa TDP vrednošću od 28 W dizajniranom za rad na FP8 platformi namenjenoj za prenosne laptop računare.

CPU je radio na Xen virtuelnoj mašini i treba istaći da zbog činjenice da se radi o test prototip primerku čipa i prirode Geekbench baze podataka, većina detalja ili nedostaje ili nije tačno istaknuta. Čip je ispravno identifikovan kao deo „AuthenticAMD Family 26 Model 32 Stepping 0“.

AMD Strix Point “Ryzen” APU – 12 jezgara na 1.4 GHz:

Za početak, AMD Strix Point Ryzen 9 APU ima ukupno 12 jezgara zasnovanih na Zen 5 arhitekturi i izvršava 24 „thread-a“ istovremeno. Ovo je najbrža konfiguracija koju ćemo videti u Strix Point konfiguraciji. Navedeno je da čip raspolaže sa 16 MB L3 keš memorije i 1 MB L2 keš memorije, ali znamo da postoji verzija koja kombinuje Zen 5 i Zen 5C tj brza i energetski efikasna jezgra, što znači da je naveden samo model sa klasičnim, brzim Zen 5 jezgrima. Prema ranijim saznanjima, ovaj čip bi trebao da ima ukupno 24 MB L3 keš memorije.

AMD Strix Point demonstrira impresivne performanse na malom taktu

Što se tiče drugostepene keš memorije, ona bi trebalo da bude jednaka za sva jezgra, tako da 12 MB L2 znači da pojedinačno jezgro koristi 1 MB brze memorije za keširanje podataka. Štaviše, količina L1 keša za  instrukcija je prisutan u kapacitetu od 32 KB, dok je L1 keš za podatke prisutan sa 48 KB. Keš memorija za podatke povećana za 50% u odnosu na Zen 4 verziju, dok je keš za instrukcije ostao nepromenjen.

AMD Strix Point “Ryzen 9” APU je u preliminarnoj verziji najavljen sa taktom jezgara na 2 GHz, ali evidencija baze pokazuje da je čip u radu dostigao visinu takta od 1.4 GHz, što ni na koji način ne odražava frekvenciju konačnog modela. Ovde se radi o taktovima prototip ES primerka i treba očekivati da će čip koji će se naći u prodaji kao konačna verzija, dostići 5 GHz ili više.  Uz ovako niske preliminarne frekvencije Zen 5 silicijuma, čip je postigao 1217 poena u „single-core“ i veoma dobrih 8016 poena na testu koji je koristio više jezgara istovremeno (multicore).

Drugi test koji je procurio je urađen na 2 GHz i pokazuje još bolje performanse od prethodnog rezultata. APU je testiran na referentnoj platformi Birman Plus-STX. Birman je referentna platforma za vrednovanje FP8 platforme koja je ranije korišćena za testiranje Phoenix & Hawk Point APU procesora.

Poređenja radi, AMD Ryzen 9 8845HS sa 8 jezgara klase Zen 4 trenutno postiže oko 12000 poena i taj čip radi na taktovima do 5.2 GHz. Dakle, 12 jezgara novije Zen 5 klase koja rade na sličnim brzinama trebalo bi da donesu ogromna poboljšanja u „mulcore“ režimu rada, a takođe možemo očekivati velike dobitke u performansama rada pojedinačnog jezgra.

AMD Zen 5 je potpuno nova arhitektura procesorskih jezgara i trebalo bi da ima lepe IPC dobitke u performansama poredeći je sa postojećim Zen 4 centralnim procesorima. Uz to se očekuje da će AMD-ovi Strix Point APU čipovi biti lansirani nešto kasnije ove godine, a prve verzije će se  pojaviti za laptop mobilnu verziju računara, a tek potom slede premijum modeli zasnovani na čiplet topologiji koji će ponuditi veći broj CPU i GPU jezgara.

Više informacija o AMD Strix Point APU čipova se očekuje na predstojećem  Computex 2024 sajmu koji se održava na Tajvanu, prenosi wccftech.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi